Iranul este pregătit să negocieze cu Statele Unite, dacă acestea din urmă îşi ridică sancţiunile impuse Teheranului, a anunţat marţi preşedintele iranian Hassan Rohani, al cărui şef al diplomaţiei anunţa cu o zi înainte că a refuzat o invitaţie de a-l întâlni pe Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Republica islamică a Iranului este în favoarea unor negocieri, iar dacă Statele Unite vor cu adevărat să discute, înainte de orice altceva ele trebuie să ridice toate sancţiunile”, a declarat Hassan Rohani la televiziune, fără să precizeze cu privire la ce anume ar fi aceste negocieri.

După ce s-a retras, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, Washingtonul a reimpus o serie de acţiuni economice dure Teheranului, pe care-l acuză că destabilizează regiunea Orientului Mijlociu.

De atunci, tensiunile au continuat să crească între cele două ţări inamice.

Iranul s-a retras la începutul lui iulie din anumite angajamente pe care şi le-a asumat în cadrul acordului şi ameninţă să-şi continue dezangajarea treptată din pact, dacă celelalte părţi - Regatul Unit, Germania, Franţa, China şi Rusia - nu-l ajută să ocolească sancţiunile americane, care îi asfixiază economia.

Marţi, preşedintele iranian a declarat că Teheranul este dispus să discute, indiferent dacă Statele Unite sunt sau nu parte la acord.

”Fie că vor, fie că nu vor să intre în JCPoA (sigla care desemnează acordul), este decizia lor”, a declarat Rohani.

”Dacă vor discuţii, ei trebuie să pregătească drumul. Calea care conduce la ele trece prin căinţă. Nu există alte căi”, a subliniat Rohani, apreciind că ”pacea cu Iranul este mama tuturor păcilor”, iar ”războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor”.

IMPAS

Preşedintele se exprima de la sediul Ministerului de Externe, la Teheran, unde s-a întâlnit cu şeful diplomaţiei, Mohammad Javad Zarif.

Zarif a confirmat luni informaţii potrivit cărora a refuzat o invitaţie să-l întâlnească pe preşedintele Trump, în pofida ameninţărilor cu impunerea unor sancţiuni care-l vizează.

Revista americană The New Yorker a dezvăluit, cu două zile mai înainte, că senatorul american Rand Paul a jucat, cu binecuvântarea lui Trump, rolul de intermediar pe lângă Zarif, pentru a-l invita la Casa Albă.

În cadrul întâlnirii lor, la jumătatea lui iulie, la New York, senatorul i-a propus lui Zarif să vină să-şi prezinte ideile, în vederea punerii capăt impasului în dosarul nuclear, lui Donald Trump în persoană, potrivit revistei. Casa Albă nu a comentat aceste informaţii.

”Mi s-a spus la New York că voi fi ţinta unor sancţiuni în două săptămâni, dacă nu accept această ofertă, pe care, din fericire, nu am acceptat-o”, declara vineri Zarif.

Sancţiunile impuse lui Zarif - o nouă etapă în campania americană de ”presiune maximă” asupra Teheranului - intervin după cele impuse, în iunie, liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, ultimul decident în dosarele sensibile în Iran.

CONTRAPARTE

Din mai, presiunea a crescut şi mai mult între Washington şi Teheran, în urma unor sabotaje şi atacuri vizând nave la Golful Persic - imputate de Statele Unite Iranului, care dezminte - şi distrugerea unei drone americane de spionaj de către Iran.

Distrugerea acestio avion fără pilot, care a intrat în spaţiul său aerian potrivit Teheranului, a alimentat temeri cu privire la izbucnirea unui război. Donald Trump, care a trimis militari suplimentari în regiune, a spus că a anulat în ultimul moment atacuri aeriene ca represalii contra Iranului.

”Dacă vreţi securitate, dacă militarii voştri vor securitate în regiune, (atunci acceptaţi) securitatea în schimbul securităţii”, a declarat marţi Rohani.

”Voi nu ne puteţi dăuna securităţii şi apoi să vă aşteptaţi ca propria voastră securitate” să fie apărată, a adăugat el.

”Pacea în schimbul păcii, petrol în schimbul petrolului”, a continuat preşedintele iranian, în contextul în care exporturile de petrol brut ale ţării sale au scăzut în urma reimpunerii sancţiunilor americane.

În acest context, de tensiuni puternice, confiscarea de către Iran a treipetroliere străine la Golful Persic în mai puţin de o lună a exacerbat şi mai mult tensiunile.

A doua imobilizare, a unei nave suedeze care baviga sub pavilion britanic, Stena Impero, a avut loc la 15 zile după imobilizarea, la 4 iulie, a petrolieruluiiranian Grace 1 de către autorităţile britanice în largul Gibraltarului.

Grace 1 a fost interceptat întrucât încălca, potrivit Londrei, sancţiunile europene şi se îndrepta cu petrol la bord către Siria, devastatăde război, ceea ce teheranul a dezminţit.

”Este imposibil ca Strâmtoarea Ormuz să fie liberă pentru voi şi ca Strâmtoare gibraltar să nu fie pentru noi”, a subliniat Rohani.

”O strâmtoare în schimbul altei strâmtori”, a rezumat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.