Iranul nu are ”nicio intenţie să-şi agreseze” vecinii, însă va continua să producă ”toate armele” de care are nevoie pentru a-şi asigura apărarea, a declarat miercuri preşedintele Hassan Rohani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Noi vrem să fim un vecin bun şi ca voi să ne fiţi un vecin bun”, a declarat preşedintele iranian, adresându-se ţărilor din Orientul Mijlociu, într-un discurs, la Teheran, cu ocazia Zilei Armatei iraniene.

”Nu avem nicio intenţie să vă agresăm”, a spus el, adăugând că Iranul nu are ”nicio nevoie să atace” altă ţară.

”Suntem o ţară mare, cu resurse imense, suntem o mare naţiune civilizată, iar în decursul ultimilor zeci sau sute de ani Iranul nu şi-a agresat niciun vecin sau ţară din regiune”, a mai declarat Rohani.

Iranul - angajat în Siria, alături de Bashar al-Assad, şi în Irak, în numele luptei contra grupării Statul Islamic, dar şi într-o luptă în vederea influenţei în regiune cu Arabia Saudită - este acuzat de Washington, Riad şi Occident că destabilizează Orientul Mijlociu.

Teheranul acuză la rândul său, cu regularitate, Occidentul că este cauza tuturor relelor din regiune, prin politica lor ”imperialistă” şi susţinerea lor faţă de Israel.

”Transmitem lumii că vom produce toate armele de care avem nevoie”, indiferent ce părere au naţiuni străine despre programele iraniene de înarmare, a mai declarat Rohani, în contextul în care Occidentul caută să exercite presiuni asupra Teheranului cu scopul de a-l constrânge să-şi înfrâneze programul balistic.

”Vrem relaţii amicale şi fraterne cu vecinii noştri şi le transmitem că armele, echipamentele, rachetele, avioanele şi tancurile noastre nu sunt îndreptate împotriva voastră, ci sunt un mijloc de disuasiune”, a spus el.

”Numai negocierea politică şi un comportament paşnic vor permite soluţionarea problemelor” din regiune, a dat el asigurări.

Încheind un acord internaţional în dosarul nuclear iranian, în iulie 2015, Teheranul a acceptat să-şi înfrâneze programul nuclear controversat, cu scopul de a oferi lumii garanţii cu privire la faptul că nu caută să se doteze cu arma atomică, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale care-i asfixiază economia.

Acest acord este în prezent pus în discuţie de Statele Unite, care îl consideră insuficient şi ameninţă să se retragă din el începând din mai, dacă europenii nu reuşesc să convingă Teheranul să prezinte garanţii suplimentare cerute de Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.