Iranul a transmis Europei că nu îşi va anula decizia de a creşte nivelul îmbogăţirii uraniului peste limita admisă în acordul nuclear din 2015 până când va ajunge să aibă „drepturi depline” în relaţia sa economică cu UE, informează The Guardian.
Ali Shamkhani, un oficial de securitate şi reprezentantul liderului suprem al Iranului, a făcut aceste comentarii în întâlnirea cu un diplomat francez trimis la Teheran de preşedintele francez Emmanuel Macron.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani a avertizat, de asemenea, Marea Britanie că va suferi consecinţe, nespecificate deocamdată, din cauza capturării unui petrolier în Gibraltar. Nava rămâne în posesia Marii Britanii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Vizita de două zile a reprezentantului francez la Teheran, Emmanuel Bonne, a fost văzută ca o ultimă încercare de a se ajunge la un acord până când Europa va decide oficial că acţiunile Iranului se încadrează în mecanismul de dispută oficială din acordul nuclear.
Dacă mecanismul de dispută nu va putea rezolva situaţia, cel mai probabil UE va reimpune sancţiuni Iranului.
Iranul a cerut ca UE să facă mai multe pentru a ajuta Iranul să gestioneze sancţiunile economice reimpuse de Washington de anul trecut, după ce SUA s-au retras din acord.
Semkhani, secretar al Consiliului Suprem pentru Securitatea Naţională, i-a transmis lui Bonne miercuri că Teheranul consideră acţiunile sale ca încadrându-se în termenii acordului nuclear pentru că Iranul are dreptul de a nu îşi mai respecta toate angajamentele dacă celelalte părţi fac acelaşi lucru.
Iranul este nemulţumit de progresul lent făcut de Europa în eforturile sale de a dezvolta un mecanism financiar care ar ajuta ţările care vor să aibă relaţii comerciale cu Iranul să evite sancţiunile economice impuse de SUA.
UE a informat că progresul lent este cauzat de dificultăţi tehnice şi legale, însă Teheranul îşi pierde răbdarea.
Shamkhani a insistat că Iranul va rezista presiunilor din partea SUA: „Iranul a dovedit practic că din punct de vedere economic, politic şi al apărării, are abilitatea şi capacitatea de a gestiona tensiunile şi provocările variate”.
El a precizat că Europa nu ar fi trebuit să permită să fie luată ostatică de SUA.
Bonne a afirmat: „Nu am venit în Iran ca mediator şi nu am niciun mesaj dn partea SUA pentru Iran. Având în vedere rolul şi influenţa Iranului în regiune, Parisul este interesat de continuare dialogului şi de o cooperare cu Iranul pentru a gestiona actualele crize din Siria, Yemen, Irak şi Liban”.
Săptămâna trecută, Marina Regală Britanică a informat că a ajutat autorităţile din Gibraltar să captureze nava pentru că aceasta transporta petrol în Siria, încălcând astfel sancţiunile UE impuse guvernului sirian condus de preşedintele Bashar al-Assad.
Teheranul a răspuns prin convocarea ambasadorului britanic la Ministerul iranian de Externe pentru a denunţa „capturarea ilegală”.
Abbas Araqchi, ministrul adjunct de Externe al Iranului a declarat săptămâna trecută că petrolierul nu se îndrepta spre Siria.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.