Peste 1.000 de deţinuţi străini au fost eliberaţi provizoriu în Iran, din cauza răspândirii noului coronavirus, a anunţat marţi justiţia iraniană, în urma unor critici ale unor experţi în domeniul drepturilor omului de la ONU cu privire la acest subiect, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ceea ce a făcut Iranul garantând buna sănătate a deţinuţilor şi acordându-le permisuni de ieşire (din închisoare) este un demers semnificativ” în comparaţie cu ceea ce au făcut alte ţări, a declarat un purtător de cuvânt al Autorităţii Judiciare, Gholamhossein Esmaili.

Un panel de experţi în drepturile omului îndemna săptămâna trecută Iranul să lărgească lista deţinuţilor care beneficiază de o permisiune de ieşire din închisoare a ”prizonierilor de conştiinţă, celor cu dublă naţionalitate şi trăinilor”.

Esmaili a replicat că experţii ar trebui să raporteze ”ceea ce au făcut Statele Unite şi Marea Britanie cu privire la deţinuţii lor”.

”Noi am acordat o permisiune unui număr de peste 1.000 de străini (...), inclusiv unor cetăţeni din aceste ţări”, a subliniat el într-o conferinţă de presă, fără să precizeze condiţiile eliberării acestora.

În opinia sa, Iranul ar trebui să nu fie acuzat de un ”comportament discriminatoriu”. Din martie, Republica islamică a acordat permisiuni de ieşire din închisoare unui număr de aproximativ 100.000 de deţinuţi, a căror eliberare temporară a fost prelungită până la 20 mai.

Unii dintre ei este necesar să poarte o brăţară electronică - precum iraniano-britanicul Nazanin Zaghari-Ratcliffe, arestat în 2016 şi condamnat la cinci ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de îndemnuri la ”răzvrătire”.

Permsiunea sa a fost prelungită până la 20 mai, a declarat marţi avocatul său agenţiei oficiale iraniene de presă Irna.

Autoritatea Judiciară a anunţat totodată că aproximativ 10.000 de deţinuţi urmează să beneficieze de o graţiere decretată cu ocazia Anului Nou iranian (Nowruz), în vederea unei ”scăderi a numărului de deţinuţi, având în vedere situaţia sensibilă din ţară”, preciza Esmaili, fără să evoce în mod explicit noul coronavirus.

Alte persoane cu dublă cetăţenie deţinute în Iran - precum cercetătoarea francezo-iraniană Fariba Adelkhah şi omul de afaceri iraniano-american Siamak Namazi şi tatăl său Mohammad Bagher Namazi - s-ar afla în continuare în detenţie.

Republica islamică nu recunoaţte dubla naţionalitate şi a acuzat guverne străine de amestec în ceea ce ea consideră dosare care ţin de afacerile sale interne.

Iranul - care întâmpină dificultăţi în a opri răspândirea noului coronavirus - este una dintre cele mai afectate ţări de pandemie din lume - cu peste 5.200 de morţi şi peste 83.500 de contaminări înregistrate oficial de la anunţarea primelor cazuri, în februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.