Iranul avertizează Statele Unite împotriva oricărei intervenţii în susţinerea aliatului lor israelian, la o zi după un atac iranian cu rachete împotriva inamicului său jurat, ca represalii faţă de asasinarea unor lideri ai mişcărilor islamiste palestiniană Hamas şi libaneză Hezbollah, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Am avertizat de asemenea forţele americane să se retragă din această afacere şi să nu intervină, altfel ele vor avea de înfruntat un răspuns dur din partea noastră”, declară la televiziunea de stat ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi.

Iranul anunţă totodată că nu a transmis niciun mesaj Statelor Unite înainte de atacul său cu rachete de marţi în Israel, aliatul Washingtonului, ca represalii faţă de asasinarea liderilor hamas şi Hezbollah, anunţă miercuri ministrul.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Înainte de atac nu a avut loc niciun schimb de mesaje” cu partea americană, a declarat la televiziunea de stat Abbas Araghchi.

Însă Iranul a comunicat cu Statele Unite după atac, precizează el.

REACHETE BALISTICE HIPERSONICE DE TIP FATTAH

Iranul a folosit - pentru prima oară - rachete hipersonice în acest atac, scrie presa iraniană.

Teheranul a lansat 200 de rachete marţi seara.

Acest tip de rachetă balistică - Fattah (”Învingătorul”) este cel mai recent în arsenalul iranian, poate parcurge peste 1.400 de kilometri, poate atinge o viteză de Mach 13-Mach 15 (între 16.000 şi 18.5000 de kilometri pe oră) şi poate evita ”toate sistemele antirachetă”, potrivit regimului şiit.

Nu este prima oară când Israelul este atacat cu rachete balistice de către Teheran.

În aprilie, Iranul a tras peste 100 de rachete de tip Kheibar Shekan (”Spărgătorul de frontiere”) către Israel, cu o rază de acţiune de 1.450 de kilometri, care pot fi echipate cu  o sarcină utilă de 1550 de kilograme, şi de tip Ghadr-110, cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri şi o încărcătură utilă de până la 1.000 de kilograme.

Rachetele balistice pot fi dotate cu focoase nucleare.

DOI RĂNIŢI UŞOR ÎN ISRAEL ŞI UN PALESTINIAN UCIS ÎN CISIORDANIA

Atacul Iranului de marţi seara s-a soldat cu doi răniţi uşor în Israel, iar un palestinian a fost ucis de fragmente de la o rachetă, la Ierihon, în Cisiordania ocupată, potrivit unui oficial palsetinian.

Sirene au răsunat în întreaga ţară, iar spaţiul aerian israelian a fost închis.

Jurnalişti AFP au văzut explozii pe cer şi au auzit zeci de detonări.

Sute de persoane din Autogara Centrală din Ierusalimul de Vest s-au refugiat într-o parcare subterană.

Unele dintre ele s-au rugat, în timp ce alteleîşi consultau telefoanele.

La aproximativ o oră după atac, armata a cerut populaţiei să iasă din adăposturi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.