Iranul a informat Rusia despre posibilitatea unei "operaţiuni teroriste" majore pe teritoriul său înainte de masacrul de la sala de concerte de lângă Moscova de luna trecută, au declarat pentru Reuters trei surse informate în această privinţă.
În cel mai sângeros atac din interiorul Rusiei din ultimii 20 de ani, bărbaţi înarmaţi au deschis focul cu arme automate asupra spectatorilor de la concertul din 22 martie de la Crocus City Hall, ucigând cel puţin 144 de persoane, violenţe revendicate ulterior de gruparea militantă Stat Islamic.
Statele Unite avertizaseră, de asemenea, Rusia cu privire la un probabil atac militant islamist, dar Moscova, profund neîncrezătoare în intenţiile Washingtonului, a minimalizat aceste informaţii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cu toate acestea, este mai greu de înţeles de ce Rusia ar fi respins şi informaţiile furnizate de aliatul său diplomatic, Iranul.
Acest atac a ridicat, de asemenea, semne de întrebare cu privire la eficienţa serviciilor de securitate ruseşti. Moscova şi Teheranul, ambele aflate sub sancţiuni occidentale, au aprofundat cooperarea militară şi de altă natură în timpul războiului din Ucraina, pornit de Moscova acum mai bine de doi ani.
CUM A OBŢINUT IRANUL INFORMAŢIILE
"Cu câteva zile înainte de atacul din Rusia, Teheranul a împărtăşit cu Moscova informaţii despre un posibil amplu atac terorist în interiorul Rusiei, informaţii care au fost obţinute în timpul interogării celor arestaţi în legătură cu atentatele mortale cu bombă din Iran", a declarat una dintre surse pentru Reuters.
Iranul a arestat 35 de persoane în ianuarie, inclusiv un comandant al filialei ISIS-Khorasan (ISIS-K) a Statului Islamic, cu baza în Afganistan, o grupare despre care Teheranul susţine că a avut legătură cu un dublu atentat cu bombă comis la 3 ianuarie în oraşul Kerman, în care au murit aproape 100 de persoane.
Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru exploziile din Iran, cele mai sângeroase de la Revoluţia Islamică din 1979. Surse din serviciile de informaţii americane au declarat că ISIS-K a comis atât atacurile din 3 ianuarie din Iran, cât din 22 martie de la Moscova.
Statul Islamic a ocupat cândva mari porţiuni din Irak şi Siria, impunând o domnie a terorii şi inspirând atacuri ale lupilor singuratici în ţările occidentale, dar a fost declarat învins teritorial în 2017. Cu toate acestea, ISIS-K, una dintre cele mai brutale filiale ale sale, a ridicat din nou profilul grupului prin ample atacuri sângeroase.
ISIS-K, numită aşa după Khorasan, un vechi termen pentru o regiune care cuprindea părţi din Iran, Turkmenistan şi Afganistan, a apărut în estul Afganistanului la sfârşitul anului 2014 şi şi-a făcut rapid o reputaţie de brutalitate extremă.
"OPERAŢIUNE SEMNIFICATIVĂ"
O a doua sursă, care a solicitat de asemenea anonimatul din cauza sensibilităţii subiectului, a declarat pentru Reuters că informaţiile pe care Teheranul le-a furnizat Moscovei despre un atac iminent au fost lipsite de detalii specifice privind momentul şi ţinta exactă.
"Ei (membrii ISIS-K) au fost instruiţi să se pregătească pentru o operaţiune semnificativă în Rusia... Unul dintre terorişti (arestat în Iran) a declarat că unii membri ai grupului au călătorit deja în Rusia", a declarat cea de-a doua sursă.
O a treia sursă, un oficial de securitate cu rang înalt, a declarat: "Întrucât Iranul este victima unor atacuri teroriste de ani de zile, autorităţile iraniene şi-au îndeplinit obligaţia de a alerta Moscova pe baza informaţiilor dobândite de la acei terorişti arestaţi".
KREMLINUL SPUNE CĂ NU ŞTIE NIMIC
Întrebat în legătură cu informaţiile Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni: "Nu ştiu nimic despre acest lucru".
De asemenea, Ministerul de Externe al Iranului nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la articolul Reuters.
Nici Casa Albă nu a făcut niciun comentariu pe această temă.
O sursă familiarizată cu informaţiile americane privind un atac iminent în Rusia a declarat că acestea se bazau pe interceptări ale unor "discuţii" între militanţi ISIS-K. Contestând afirmaţiile americane, Rusia a declarat că ea crede că Ucraina are legătură cu atacul, fără a furniza dovezi.
Kievul a negat cu tărie afirmaţia.
CETĂŢENI TADJICI IMPLICAŢI ŞI ÎN ATACURILE DIN IRAN
Atentatele din Kerman şi de lângă Moscova au implicat cetăţeni tadjici. ISIS-K a recrutat în mod agresiv din fosta republică sovietică Tadjikistan, care se confruntă cu sărăcia, spun experţii în securitate.
Potrivit unor surse, Iranul a discutat cu Tadjikistanul despre preocupările sale în materie de securitate. O sursă diplomatică din Tadjikistan a confirmat că Teheranul a discutat recent cu Duşanbe problema implicării tot mai mari a etnicilor tadjici în activităţile militante.
Statul Islamic nutreşte o ură virulentă faţă de şiiţi - secta dominantă din Iran care a fost, de asemenea, ţinta atacurilor ISIS-K. Gruparea musulmană sunnită radicală îi consideră pe şiiţi drept apostaţi.
În 2022, Statul Islamic a revendicat un atac mortal asupra unui sanctuar şiit din Iran, în urma căruia au murit 13 persoane. Teheranul l-a identificat pe atacator ca fiind un cetăţean tadjic.
Printre atacurile anterioare revendicate de Stat Islamic se numără două atentate cu bombă comise simultan în 2017 care au vizat parlamentul iranian şi mormântul fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.