Autorităţile iraniene au eliberat. sâmbătă, pe cauţiune. un fost fotbalist internaţional kurd şi un apărător al libertăţii de exprimare, care au fost arestaţi pentru că au sprijinit protestele din Iran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Este vorba de Voria Ghafouri, în vârstă de 35 de ani, selecţionat de 28 de ori pentru Iran până în 2019, potrivit agenţiei de ştiri iraniene Fars şi Hossein Ronaghi, colaborator la mai multe ziare străine, inclusiv Wall Street Journal, aşa cum spune fratele său, relatează AFP.

Primul a fost arestat joi după ce a fost acuzat de „propagandă” împotriva statului, iar cel de-al doilea pe 24 septembrie după ce a denunţat represiunea mortală împotriva protestelor din Iran. Voria Ghafouri a fost arestat după un antrenament pentru echipa sa Foolad din Khuzistan, potrivit agenţiei Fars.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Hossein Ronaghi, în vârstă de 37 de ani şi care suferă de probleme la rinichi, a intrat în greva foamei imediat după arestarea sa şi starea de sănătate i s-a înrăutăţit. Fusese internat pe 13 noiembrie înainte de a reveni la închisoare. Tatăl său Ahmad a postat o fotografie cu fiul său în spital, spunând că a fost eliberat după o grevă a foamei de aproximativ două luni. „Hossein (Ronaghi) a fost eliberat (sâmbătă) seara pe cauţiune pentru a primi tratament”, a scris fratele său Hassan pe Twitter, fără alte detalii.

Iranul se confruntă cu o mişcare de protest declanşată pe 16 septembrie de moartea Mahsei Amini, o tânără kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, care a murit după arestarea pentru încălcarea unui cod vestimentar strict pentru femeile din Iran. Autorităţile denunţă aceste proteste drept „revolte” încurajate, potrivit acestora, de Occident.

Peste 14.000 de persoane au fost arestate din 16 septembrie, potrivit Raportorului Special al ONU pentru Iran. Potrivit ONG-urilor, pe lângă miile de manifestanţi au fost arestaţi în special activişti, avocaţi, regizori, jurnalişti şi sportivi.

Cel puţin 416 de persoane au fost ucise în reprimarea protestelor din Iran, potrivit unui ultimul raport publicat de ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.