Forţele de securitate iraniene au deschis focul miercuri, potrivit unui ONG, asupra manifestanţilor adunaţi în oraşul tinerei Mahsa Amini, unde mii de persoane au asistat la o ceremonie de omagiere la finalul doliului de 40 de zile, informează AFP.
"Forţele de securitate au lansat gaze lacrimogene şi au deschis focul în Piaţa Zindan la Saghez", în provincia Kurdistan (vest), a indicat pe Twitter Hengaw, un grup de apărare a drepturilor kurzilor din Iran, cu sediul în Norvegia.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Sfidând un dispozitiv de securitate întărit, strigând "Femeie, viaţă, libertate" sau "Moarte dictatorului", o mulţime de bărbaţi şi femei s-a reunit în jurul mormântului tinerei din cimitirul Aichi de la Saghez, potrivit videocipurilor difuzate pe reţele de socializare.
Această femeie kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani a murit la 16 septembrie, la trei zile după arestarea la Teheran de către poliţia moravurilor care i-a reproşat că a încălcat codul vestimentar strict în Republica islamică, care impune în special purtarea vălului pentru femei.
Moartea ei a declanşat un val de contestări fără precedent de trei ani, care au loc în toată ţara. Tinere femei şi eleve au ieşit în prima linie, multe cu capul descoperit, arzându-şi vălul şi sfidând forţele de securitate.
Justiţia iraniană a anunţat miercuri că a pus sub acuzare 300 de persoane, numărul oficial al celor acuzaţi ajungând la mai mult de o mie în legătură cu aceste proteste.
De marţi seara, autorităţile au întărit dispozitivele la Saghez. Intrările în oraş au fost blocate.
Agenţia de presă Isna a relatat că internetul a fost tăiat la Saghez, „din motive de securitate, în urma tensiunilor şi ciocnirilor dispersate după ceremonie”.
Potrivit activiştilor pentru drepturile omului, forţele de securitate i-au avertizat pe părinţii tinerei să nu organizeze o ceremonie omagială la mormântul ei, ajungând până la a ameninţa „viaţa fiului lor”.
Potrivit agenţiei iraniene Fars, aproximativ 2.000 de oameni s-au adunat la cimitir.
Imaginile publicate online de activişti şi apărători ai drepturilor omului au arătat o mulţime densă, în maşini şi pe motociclete, pe jos şi de-a lungul drumurilor, sau chiar traversând un râu.
Reprimarea protestelor declanşate de moartea lui Mahsa Amini a făcut cel puţin 141 de morţi, inclusiv copii, potrivit unui nou raport dezvăluit marţi de ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo.
Teheranul a anunţat miercuri sancţiuni împotriva oamenilor, instituţiilor şi mass-media din Uniunea Europeană, ca răspuns la măsurile punitive impuse de Bruxelles împotriva liderilor iranieni şi împotriva poliţiei morale. Berlinul a condamnat aceste sancţiuni şi a spus că doreşte să-şi consolideze în continuare legăturile cu Iranul.
Totodată, 12 femei diplomat, conduse de canadiană Mélanie Joly, au condamnat împreună reprimarea manifestaţiilor de miercuri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.