Forţele de securitate iraniene au deschis focul miercuri, potrivit unui ONG, asupra manifestanţilor adunaţi în oraşul tinerei Mahsa Amini, unde mii de persoane au asistat la o ceremonie de omagiere la finalul doliului de 40 de zile, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Forţele de securitate au lansat gaze lacrimogene şi au deschis focul în Piaţa Zindan la Saghez", în provincia Kurdistan (vest), a indicat pe Twitter Hengaw, un grup de apărare a drepturilor kurzilor din Iran, cu sediul în Norvegia.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Sfidând un dispozitiv de securitate întărit, strigând "Femeie, viaţă, libertate" sau "Moarte dictatorului", o mulţime de bărbaţi şi femei s-a reunit în jurul mormântului tinerei din cimitirul Aichi de la Saghez, potrivit videocipurilor difuzate pe reţele de socializare. 

Această femeie kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani a murit la 16 septembrie, la trei zile după arestarea la Teheran de către poliţia moravurilor care i-a reproşat că a încălcat codul vestimentar strict în Republica islamică, care impune în special purtarea vălului pentru femei. 

Moartea ei a declanşat un val de contestări fără precedent de trei ani, care au loc în toată ţara. Tinere femei şi eleve au ieşit în prima linie, multe cu capul descoperit, arzându-şi vălul şi sfidând forţele de securitate. 

Justiţia iraniană a anunţat miercuri că a pus sub acuzare 300 de persoane, numărul oficial al celor acuzaţi ajungând la mai mult de o mie în legătură cu aceste proteste. 

De marţi seara, autorităţile au întărit dispozitivele la Saghez. Intrările în oraş au fost blocate. 

Agenţia de presă Isna a relatat că internetul a fost tăiat la Saghez, „din motive de securitate, în urma tensiunilor şi ciocnirilor dispersate după ceremonie”.

Potrivit activiştilor pentru drepturile omului, forţele de securitate i-au avertizat pe părinţii tinerei să nu organizeze o ceremonie  omagială la mormântul ei, ajungând până la a ameninţa „viaţa fiului lor”.

Potrivit agenţiei iraniene Fars, aproximativ 2.000 de oameni s-au adunat la cimitir.

Imaginile publicate online de activişti şi apărători ai drepturilor omului au arătat o mulţime densă, în maşini şi pe motociclete, pe jos şi de-a lungul drumurilor, sau chiar traversând un râu.

Reprimarea protestelor declanşate de moartea lui Mahsa Amini a făcut cel puţin 141 de morţi, inclusiv copii, potrivit unui nou raport dezvăluit marţi de ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo.

Teheranul a anunţat miercuri sancţiuni împotriva oamenilor, instituţiilor şi mass-media din Uniunea Europeană, ca răspuns la măsurile punitive impuse de Bruxelles împotriva liderilor iranieni şi împotriva poliţiei morale. Berlinul a condamnat aceste sancţiuni şi a spus că doreşte să-şi consolideze în continuare legăturile cu Iranul.

Totodată, 12 femei diplomat, conduse de canadiană Mélanie Joly, au condamnat împreună reprimarea manifestaţiilor de miercuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.