Treizeci şi patru de prizoniere iraniene au intrat în greva foamei pentru a „comemora” cea de-a doua aniversare a mişcării „Femei, viaţă, libertate” şi moartea în detenţie a Mahsei Amini, arestată pentru că nu a respectat codul vestimentar islamic strict, a anunţat Narges Mohammadi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2023 şi deţinută în Iran.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Încă o dată, deţinutele politice şi ideologice din Evin (închisoare din apropiere de Teheran, n.r.) au început greva foamei în semn de solidaritate cu oamenii care protestează în Iran faţă de politicile opresive ale guvernului”, a anunţat pe X laureata iraniană a Premiului Nobel pentru Pace 2023, încarcerată din noiembrie 2021.

Sute de manifestanţi la Paris

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Scandând „Femeie, viaţă, libertate”, sute de persoane au mărşăluit duminică la Paris pentru a-şi arăta sprijinul faţă de societatea civilă iraniană, la doi ani de la moartea Mahsei Amini, o kurdă iraniană ucisă pentru că purta în mod greşit un văl în Iran.

Chirinne Ardakani, avocată franco-iraniană şi membră a colectivului Iran Justice, a considerat că „sacrificiile” făcute de iranienii care se opun regimului nu au fost „în zadar”. „Totul s-a schimbat în Iran, în atitudini, în societate”, a declarat ea pentru AFP. „Am trecut de la o cultură absolut patriarhală, în care nu se punea problema ca femeile să se poată dezvălui în stradă, la un sprijin masiv pentru aceste femei”.

Deţinutele îşi publică scrierile din locul lor de detenţie”, subliniază ea. „Am văzut cu adevărat că secţia pentru femei a închisorii Evin s-a impus ca un bastion al rezistenţei în această luptă pentru femeile iraniene, pentru democraţie şi pentru libertate”.

Marşul, organizat de un grup de aproximativ douăzeci de asociaţii pentru apărarea drepturilor omului, a primit, de asemenea, sprijinul lui Benjamin Brière şi Louis Arnaud, doi francezi care au fost arestaţi şi deţinuţi arbitrar în Iran, înainte de a fi eliberaţi în mai 2023 şi, respectiv, în iunie anul trecut. Iranul este acuzat că arestează occidentali fără motiv şi îi foloseşte ca monedă de schimb în negocierile dintre state. Diplomaţii francezi îi descriu pe aceşti prizonieri drept„ostatici de stat”.

„Este ironic că mă aflu astăzi aici, după ce am petrecut aproape doi ani în închisoarea Evin pentru presupusa mea implicare în demonstraţiile din septembrie 2022”, a declarat Louis Arnaud, vorbind public pentru prima dată de la eliberarea sa. „Da, am fost în închisoare, dar este o onoare imensă să fi putut trăi printre voi, luptători pentru libertate, care mi-aţi împărtăşit suferinţa”, a continuat el.

Sylvie Brigot, director general al Amnesty International, a denunţat continuarea represiunii. „Pedeapsa cu moartea continuă să fie utilizată la scară largă ca instrument de distilare a fricii”, a deplâns ea. „Şi există încă mii şi mii de oameni deţinuţi pe nedrept fără proces”.

Alţi trei cetăţeni francezi sunt încă deţinuţi în Iran: cuplul format din Cécile Kohler şi Jacques Paris, arestat în mai 2022 şi acuzat de spionaj, şi un bărbat pe nume Olivier, al cărui nume de familie nu a fost făcut public.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.