Irakul şi Statele Unite au ajuns la o înţelegere asupra unui calendar al unei ”retrageri” a trupelor coaliţiei internaţionale antijihadiste staţionate în Irak, a anunţat în weekend ministrul irakian al Apărării, precizând că un acord în acest sens urmează să fie semnat, relatează AFP.
Statele Unite desfăşoară aproximativ 2.500 de oameni în Irak şi aproape 900 în Siria, în cadrul coaliţiei internaţionale înfiinţate în 2014 cu scopul de a lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).
Din această alianţă fac parte trupe din mai multe alte ţări, inclusiv din Franţa şi Regatul Unit.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Bagdadul cere un ”sfârşit al misiunii” coaliţiei şi o ”retragere” a consilierilor străini şi intenţionează să înlocuiască acest dispozitiv printr-o consolidare a unor parteneriate bilaterale - în domeniul militar - cu Statele Unite.
”Acordul” la care s-a ajuns cu Statele Unite prevede o ”retragere” a trupelor coaliţiei ”în două etape”, a anunţat într-un interviu difuzat duminică de televiziunea panarabă Al-Hadath ministrul irakian al Apărării Thabet al-Abbassi.
US agrees to withdraw troops from #Iraq:
— Nadine Maenza (@nadinemaenza) September 6, 2024
Baghdad & Anbar by 9-25
#Kurdistan Region (KRI) by 2026
I fear for the impact on religious minorities & stability in Nineveh Plains & KRI as #ISIS continues rise in region along with power of #Iranian-backed militias.
I find… pic.twitter.com/eFJlnCQr31
”Prima fază” - care ar urma să înceapă în septembrie - ar urma să continue până în septembrie 2025 şi vizează personalul coaliţiei staţionat în baze militare la Bagdad şi în alte părţi ale Irakului fedral - inclusiv baza Ain al-Assad.
”A doua fază, din septembrie 2025 şi până în septembrie 2026, priveşte Kurdistanul” irakian autonom, situat în nordul Irakului, a anunţat el.
Ministrul a recunoscut că secretarul american al Apărării Lloyd Austin a apreciat, într-o reuniune, că ”doi ani nu sunt suficienţi”.
”Noi am refuzat propunerea unui al treilea an”, a anunţat el.
”Poate că în zilele următoare vom semna înţelegerea la care s-a ajuns, la Washington”, a anunţat ministrul, recunoscând o ”amânare” iniţială a acordului din cauza situaţiei regionale explozive şi a ”alegerilor din Statele Unite”, care influenţează, a apreciat el.
Negocieri cu privire la viitorul coaliţiei au fost lansate în iarna lui 2023, în vederea unei dezamorsări a repercusiunilor asupra Irakului a tensiunilor regionale - atacuri cu drone şi tiruri de rachetă revendicate de grupări armate prioraniene care au vizat coaliţia internaţională, atât în Irak, câr şi în Siria, pe fondul Războiului din Fâşia Gaza.
Ca represalii, Statele Unite au desfăşurat atacuri sângeroase împotriva unor facţiuni proiraniene.
Irakul şi-a proclamat ”victoria” împotriva SI la sfârşitul lui 2017.
În vederea justificării retragerii coaliţiei, Bagdadul dă asigurări că forţele sale de securitate sunt în prezent capabile să lupte singure împotriva SI şi apreciază că gruparea jihadistă este slăbită şi nu mai reprezintă ameninţarea dinainte.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.