Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alte grupuri de ajutorare au cerut vineri autorităţilor din Libia să înceteze să mai bage victimele inundaţiilor în gropi comune, după ce un raport al ONU a arătat că peste 1.000 de persoane au fost îngropate în acest mod de când ţara a fost lovită de inundaţii apocaliptice, în urmă cu cinci zile, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un torent provocat de ruperea a două baraje în urma unor ploi diluviene a măturat cartiere întregi din Derna, un oraş din estul Libiei, în noaptea de duminică spre luni. Mii de persoane au fost ucise şi alte mii sunt date dispărute. Zone întinse din Derna sunt distruse de apele care au dărâmat clădiri întregi în timp ce familiile dormeau.

"Îndemnăm autorităţile din comunităţile afectate de tragedie să nu se grăbească să facă înmormântări în masă sau incinerări în masă", a declarat doctorul Kazunobu Kojima, ofiţer medical pentru biosecuritate şi biosecuritate în cadrul Programului de Urgenţe Sanitare al OMS, într-o declaraţie comună transmisă de agenţia de sănătate a ONU împreună cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Declaraţia face apel la o mai bună gestionare a înmormântărilor, la săparea unor morminte individuale bine delimitate şi documentate, avertizând că înmormântările pripite pot duce la suferinţă psihică de lungă durată pentru membrii familiei, precum şi la probleme sociale şi juridice.

Cadavrele victimelor din dezastre naturale "aproape niciodată" nu reprezintă o ameninţare pentru sănătate, menţionează declaraţia, precizând că excepţia este atunci când acestea se află în sau în apropierea surselor de apă dulce, deoarece corpurile pot avea scurgeri de fecale.

Un raport al ONU publicat joi a declarat că peste 1.000 de cadavre în Derna şi peste 100 de cadavre în Albayda au fost îngropate în gropi comune după inundaţiile din 11 septembrie.

"Cadavrele sunt împrăştiate pe străzi, sunt aduse pe ţărm şi sunt prinse sub clădiri prăbuşite şi dărâmături. În doar două ore, unul dintre colegii mei a numărat peste 200 de cadavre pe plaja de lângă Derna", a declarat Bilal Sablouh, managerul regional de medicină legală pentru Africa al CICR.

CICR a trimis vineri un zbor cargo la Benghazi cu 5.000 de saci pentru cadavre, a adăugat el. Oficialul a avertizat totodată că muniţia neexplodată, des întâlnită în unele părţi ale Libiei, reprezintă un risc pentru cei implicaţi în recuperarea morţilor.

La rândul său, şeful Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru ajutor umanitar a declarat vineri că Libia are nevoie de echipamente pentru a găsi persoanele blocate în nămol şi în clădirile avariate, precum şi de asistenţă medicală primară pentru a preveni o epidemie de holeră în rândul supravieţuitorilor.

"Domeniile prioritare sunt adăposturile, alimentele, îngrijirea medicală primară-cheie din cauza îngrijorării legate de holeră, îngrijorarea legată de lipsa apei potabile", a declarat Martin Griffiths într-o şedinţă de informare a ONU susţinută la Geneva.

El a precizat că biroul umanitar al ONU a trimis în Libia o echipă de coordonare a dezastrelor formată din 15 persoane, care au fost redistribuite din Maroc, ţară care a suferit un cutremur devestator săptămâna trecută.

Griffiths a mai spus că o sugestie a primarului din Derna de a crea un coridor maritim pentru a livra ajutoare ar putea fi o opţiune viabilă, având în vedere că oraşul se află la Marea Mediterană.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.