Mai multe capitale europene au impresia că Charles Michel, preşedintele Consiliului European, vrea să îi pună piedici Ursulei von der Leyen încercând să zădărnicească un potenţial al doilea mandat al ei la şefia Comisiei Europene, la capătul unui duel şi al unei rivalităţi care durează de ani de zile între cei doi deţinători ai celor mai înalte funcţii din UE, relatează POLITICO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel mai recent complot al lui Charles Michel pentru a o doborî pe Ursula von der Leyen presupune să o ţină departe de discuţiile despre propriul ei post şi perspectivele de viitor.

În discuţiile cu liderii UE şi cu consilierii lor, preşedintele Consiliului European a sugerat excluderea şefei Comisiei Europene de la reuniunea din 17 iunie, la care şefii de stat şi de guvern vor discuta despre posturile de conducere din UE, au declarat pentru POLITICO şapte diplomaţi, oficiali şi oficiali guvernamentali naţionali din UE.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Rivalitatea acerbă dintre cei doi înalţi funcţionari - poate cel mai bine reprezentată de scandalul "Sofagate", în care aparenta încercare a lui Michel de a o eclipsa pe von der Leyen în timpul unei vizite în Turcia l-a făcut pe acesta să pară sexist şi nepoliticos - este o jenă diplomatică de lungă durată pentru UE.

"Statele membre sunt din ce în ce mai iritate de rolul lui Charles Michel în procesul de selecţie a preşedintelui Comisiei Europene", a declarat un diplomat UE. "Pare să fie condus de motive pur personale", a adăugat sursa.

Tuturor surselor li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi cu sinceritate despre drama actuală, menţionează POLITICO.

Publicaţia de la Bruxelles precizează că este la latitudinea lui Michel să decidă cine se poate alătura dineului cu liderii, având în vedere că întâlnirea din 17 iunie este un summit informal.

Există o puternică împotrivire din partea capitalelor europene în privinţa sugestiei lui Michel, au declarat diplomaţii şi oficialii cu care a stat de vorbă POLITICO. Rivalitatea de lungă durată dintre Michel şi von der Leyen joacă un rol cheie în această iritare. Mai multe capitale europene au sentimentul că Michel vrea să înscrie punctul final în duelul său de durată cu von der Leyen, încercând să zădărnicească un potenţial al doilea mandat pentru şefa Comisiei Europene.

"Dacă vrea să o elimine din sală, ar trebui să se elimine şi pe sine", a declarat un diplomat european.

În discuţiile cu liderii UE şi cu consilierii lor, Charles Michel a sugerat excluderea lui von der Leyen de la summit, deoarece aceasta este candidatul principal al Partidului Popular European şi vizează un al doilea mandat la şefia Comisiei Europene. Liderii trebuie să ajungă la un acord cu privire la următorii preşedinţi ai Comisiei Europene, ai Consiliului European (funcţia actuală a lui Michel) şi ai Parlamentului European (deşi Parlamentul îşi votează propria conducere), precum şi cu privire la următorul şef al politicii externe.

Potrivit POLITICO, unii îl suspectează pe Michel că pune la cale o schemă pentru a se introduce în cursa pentru ocuparea posturilor de conducere ca viitor şef al politicii externe a UE.

Dilema actuală este fără precedent. De când a fost adoptată ideea unui sistem de candidaţi principali, în 2014, nu a existat niciun preşedinte în exerciţiu al Comisiei Europene care să dorească un al doilea mandat, menţionează POLITICO.

"Există o oarecare iritare", a spus un alt diplomat despre manevrele lui Charles Michel. Iar această iritare este atât în cadrul biroului lui von der Leyen, cât şi în rândul liderilor, a spus un al doilea diplomat.

Un purtător de cuvânt al lui Michel nu a răspuns la o solicitare de comentarii, menţionează POLITICO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.