Statele Unite, Rusia, China şi Uniunea Europeană (UE) au salutat, între alţii, anunţarea unui acord între Israel şi Hamas care prevede eliberarea a cel puţin 50 de ostatici în schimbul eliberării a 150 de de deţinuţi palestinieni şi unei încetări a focului timp de patru zile
Guvernul israelian a dat undă verde unui acord în vederea eliberării a 50 de ostatici ai Hamas în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni şi unui armistiţiu de patru zile în Fâşia Gaza, un prim semn tangibil de răgaz după săptămâni de război.
Qatarul, apropiat Hamasului şi Statelor Unite, a mediat acordul, în pofida faptului că nu întreţine relaţii diplomatice cu Israelul.
Ministerul de Externe al Qatarului a salutat ”succesul” medierii sale comune cu Egiptul şi Statele Unite şi şi-a exprimat speranţa ca ”acest armistiţiu să permită un acord global şi durabil care să pună capăt maşinii de război (...) şi să conducă la negocieri serioase în vederea unui proces de pace global şi drept”.
Doha acţionează de mai multe săptămâni împreună cu Washingtonul şi Cairo în vederea obţinerii unei eliberări a ostaticilor ţinuţi în Fâşia Gaza, în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni din Israel şi unui armistiţiu.
Aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatice în atacul sângeros de la 7 octombrie în Israel al mişcării islamiste palestiniene Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza.
”DECIZIA BUNĂ” ÎN OPINIA LUI NETANYAHU, ”CONFORMĂ VIZIUNII REZISTENŢEI” CONSIDERĂ HAMASUL
Acordul în vederea eliberării ostaticilor este ”decizia bună”, a apreciat premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Acordul nu înseamnă însă sfârşitul Războiului din Fâşia Gaza, a avertizat ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, care a anunţat că vrea să reia ”în plină forţă” loperaţiuni după armistiţiu, pentru a ”înfrânge” Hamas şi a ”crea condiţiile necesare aducerii acasă a altor ostatici”.
Hamasul, al cărui lider Ismail Haniyeh a anunţat progrese în negocieri, a salutat un acord în vederea unui ”armistiţiu umanitar” şi a precizat că ”dispoziţiile acestui acord au fost formulate conform viziunii rezistenţei”.
Anunţarea acordului, în noaptea de marţi spre miercuri, a declanşat un val de reacţii internţaionale, iar numeroşi diplomaţi îşi exprimă satisfacţia faţă de succesul negocierilor care au condus la acord, mediate de Qatar şi Egipt.
Un oficial de rang înalt din cadrul Autorităţii Palestiniene, aflată la putere în Cisiordania ocupată, Hussein al-Sheikh, a anunţat miercuri că ”preşedintele Mahmoud Abbas şi conducerea (AP salută) acordul în vederea unui armistiţiu umanitar” în Războiul din Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.
Autoritatea Palestiniană îşi ”reiterează apelul la o încetare totală a agresiunii israeliene împotriva poporului palestinian şi la trimiterea de ajutoare umanitare” şi aduce un omagiu medierii Qatarului şi Egiptului, anunţă pe X oficialul palestinian.
SUA, ”EXTREM DE SATISFĂCUTE”
Preşedintele american Joe Biden s-a declarat ”extrem de satisfăcut” de viitoarea eliberare a unor ostatici, între care s-ar putea afla trei americani - inclusiv o fată în vârstă de trei ani, potrivit CNN.
”Sunt extrem de satisfăcut de faptul că mai multe dintre aceste suflete curajoase (...) se vor reuni cu familiile lor după ce acest acord va intra deplin în vigoare”, salută Joe Biden într-un comunicat difuzat pe X de Casa Albă.
UE ”SALUTĂ” ŞI CERE ”UN SALT UMANITAR”
Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a ”salutat călduros” acordul dintre israel şi Hamas şi cere ”să se profite de această pauză” în vederea ”intensificării” ajutorului umanitar.
”Le sunt foarte recunoscătoare tuturor celor care au muncit neîntrerupt pe cale diplomatică în ultimele săptămâni (...). Comisia Europeană va face tot ceea ce poate pentru a profita de această pauză pentru a organiza un salt al ajutorului umanitar în (Fâşia) Gaza”, anunţă ea într-un comunicat.
Comisia vrea să intensifice expedierile (de ajutoare) către (Fâşia) Gaza cât mai rapid posibil”, anunţă ea.
Preşedintele francez a salutat pe X ”anunţarea unui acord în vederea eliberării unor ostatici şi unui armistiţiu umanitar” şi anunţă că Franţa va acţiona ”neobosit ca toţi ostaticii să fie eliberaţi”.
”Sperăm să existe francezi între (ostaticii care urmează să fie eliberaţi) şi vom acţiona în acest sens”, a anunţat miercuri la postul de radio France inter ministrul francz de Externe Catherine Colonna, în contextul în care opt francezi sunt ostatici sau daţi dispăruţi de la atacul Hamas de la 7 octombrie.
”Populaţia palestiniană nu trebuie să suporte consecinţele crimelor teroriste”, a subliniat ea, insistând că Israelul are ”obligaţia să respecte dreptul internaţional”.
Germania salută un ”progres” care ”trebuie să fie pus în slujba trimiterii unui ajutor vital locuitorilor” Fâşiei Gaza.
”Eliberarea anunţată a unui prim grup de ostatici este un progres, chiar dacă nimic în lume nu le va putea şterge suferinţa. Armistiţiul umanitar trebuie să fie folosit pentru a aduce ajutorul vital necesar locuitorilor (Fâşiei) Gaza”, a subliniat pe X şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock.
Regatul Unit, care nu mai face parte din UE, a salutat prin ministrul său de Externe David Cameron o ”etapă crucială” pentru ostatici şi în ”rezolvarea crizei umanitare”.
El a îndemnat ”toate părţile să se asigure că acordul este respectat în întregime”.
CHINA ŞI RUSIA SALUTĂ ”ARMISTIŢIUL”
Alte puteri au salutat în principal acordul în vederea unei ”pauze” în confruntările armate din Fâşia Gaza.
Beijingul a ”salutat” miercuri ”acordul armistiţiului temporar între părţile vizate”, a declarat presei o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze Mao Ning, care nu i-a menţionat pe ostatici, în pofida faptului că preşedintele chinez Xi Jinping a pledat marţi în favoarea eliberării ostaticilor.
China îşi exprimă speranţa ca armistiţiul ”să permită calmarea crizei umanitare. să contribuie la dezescaladare şi să reducă tensiunile”, a declarat purtătoarea de cuvânt, subliniind că Beijingul cere ”de la începutul conflictului” un ”armistiţiu”.
Prioritatea în oprirea confruntărilor militare este subliniată şi de către Moscova.
O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a ”salutat acordul dintre Israel şi Hamas asupra unei pauze umaniatre de patru zile”, subliniind că ”este exact lucrul la care a îndemnat Rusia încă de la începutul escaladării confloictului”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.