Peste 30.000 de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat miercuri în Grecia, uneori violent, pentru a comemora catastrofa feroviară care a avut loc în urmă cu un an, soldată cu 57 de morţi, "o traumă naţională", după cum a spus premierul, care a recunoscut "un eşec colectiv" în faţa unei neglijenţe grave, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La Atena, unii dintre cei peste 20.000 de manifestanţi au aruncat cu cocktailuri Molotov în faţa Parlamentului, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene dispersând în cele din urmă mulţimea. Tot în faţa Parlamentului, alţii au scris cu roşu numele celor 57 de persoane ucise la 28 februarie 2023 în cea mai gravă coliziune din istoria Greciei.

Foto: ekathimerini.com
Foto: ekathimerini.com

Incidente similare au izbucnit şi la Salonic, al doilea oraş ca mărime al ţării, unde s-au adunat 10.000 de persoane, potrivit poliţiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
FOTO: ekathimerini.com
FOTO: ekathimerini.com

O parte a Greciei este în grevă, în special ca răspuns la un apel al principalului sindicat din sectorul public, ADEDY. Practic, toate mijloacele de transport, de la trenuri la metrou, sunt oprite timp de 24 de ore.

La locul catastrofei feroviare, în valea Tempe, peste o mie de persoane - în principal membri ai familiilor victimelor, supravieţuitori şi douăzeci de salvatori - s-au adunat într-o atmosferă încărcată de durere şi marcată de doliu, notează AFP. Coroane de flori şi fotografii ale victimelor au fost depuse de rude în lacrimi, nu departe de calea ferată.

O ZI BLESTEMATĂ

La 28 februarie 2023, înainte de miezul nopţii, un tren de pasageri care se deplasa de la Atena spre Salonic s-a ciocnit frontal cu un tren de marfă la peste 300 km nord de capitala Greciei. Timp de 19 minute înainte de accident, cele două trenuri, dintre care unul transporta peste 350 de pasageri, au circulat pe aceeaşi cale ferată fără ca vreun sistem de alarmă să se declanşeze.

"După un an, cei responsabili de această tragedie nu au fost încă traşi la răspundere pentru actele lor criminale", a denunţat ADEDY, hotărâtă să continue lupta "pentru a împiedica orice tentativă de ascundere a vinei".

"Astăzi este o zi de tristeţe. Pentru noi toţi, timpul s-a oprit la 28 februarie 2023, o zi blestemată, o gaură neagră în timp", a declarat Antonis Psaropoulos, tatăl lui Marthi, un tânăr în vârstă de 19 ani, care a murit în accident. "Le auzim vocile cerând dreptate şi o pedeapsă exemplară pentru cei responsabili", a adăugat el, în timp ce unii au strigat "criminali în închisoare" şi "nemuritori".

Dimineaţa, clopotele bisericilor din întreaga ţară au bătut de 57 de ori în memoria victimelor a ceea ce premierul Kyriakos Mitsotakis a descris drept o "traumă naţională".

DE CE SUNT GRECII FURIOŞI

Criticat în urmă cu un an pentru gestionarea catastrofală a accidentului, şeful guvernului conservator a insistat asupra "eşecului colectiv" în faţa neglijenţelor grave şi multiple din reţeaua feroviară elenă. "Eroarea umană s-a combinat inevitabil cu eşecuri persistente din partea statului", a subliniat el într-un comunicat de presă, într-un moment în care abundau acuzaţiile de muşamalizare.

FOTO: ekathimerini.com
FOTO: ekathimerini.com

El a promis că vinovaţii vor fi pedepsiţi într-o ţară în care justiţia, lentă şi lipsită de resurse, este acuzată de parţialitate.

Şocul provocat de catastrofă a fost imens, la fel ca şi furia grecilor care, un an mai târziu, continuă să denunţe starea de degradare a serviciilor publice. "Nu putem uita lipsa de investiţii în transporturi, această politică care (...) lasă serviciile publice în paragină", a declarat Anna Larda, o profesoară în vârstă de 27 de ani, care a luat parte la procesiunea de la Atena. Ea a invocat şi incendiile şi inundaţiile care au făcut ravagii în ţară. "În ciuda acestor tragedii, nimic nu se schimbă, nu se ia nicio măsură", s-a plâns tânăra.

Arestat după accident, şeful de gară şi-a recunoscut greşelile. Dar rapid au fost arătate cu degetul întârzierile în modernizarea sistemelor automate de siguranţă şi de gestionare a traficului, în ciuda milioanelor alocate pentru repararea şi instalarea acestora.

Treizeci şi patru de angajaţi ai căilor ferate sunt urmăriţi penal. Doi dintre ei se află în arest preventiv pentru "omucidere din neglijenţă".

Într-un interviu acordat AFP, Maria Karystianou, a cărei fiică în vârstă de 19 ani a fost ucisă în coliziune, a declarat că nu are "nicio încredere" în sistemul judiciar grec şi că va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Ancheta judiciară a înregistrat progrese lente. Rudele victimelor şi-au angajat propriii experţi, susţinând că anchetatorii au trecut cu vederea probe importante.

De atunci, siguranţa pe reţeaua feroviară a început să se îmbunătăţească, dar foarte încet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.