Companiile internaţionale, inclusiv cele germane, aşteaptă din partea Guvernului român să păstreze transparenţa şi predictibilitatea în toate domeniile, inclusiv în lupta anticorupţie, a declarat Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, într-un interviu pentru News.ro.
Ambasadorul a subliniat că firmele aşteaptă din partea Guvernului român aproximativ acelaşi lucru pe care îl aşteaptă şi partenerii politici, adică să continue în direcţia ultimilor ani în lupta împotriva corupţiei şi pentru respectarea statului drept. „Faptele sunt mai importante decât vorbele, faceţi lucrurile să se întâmple”, a îndemnat el liderii de la Bucureşti.
În interviul acordat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la semnarea Tratatului de Prietenie dintre România şi Germania, Meier-Klodt a subliniat că este de datoria Berlinului, ca „prieten bun” al Bucureştiului, să atragă atenţia asupra problemelor apărute.
Diplomatul şi-a exprimat, printre altele, regretul că România are atât de multe ocazii de care nu profită şi îndeamnă autorităţile să depună mai multe eforturi pentru a „implementa în totalitate ce are ţara de oferit şi pentru proiectarea imaginii ţării în străinătate”.
Vă prezentăm în continuare interviul integral :
Reporter: Vă mulţumesc foarte mult pentru că ne-aţi oferit acest interviu, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la semnarea Tratatului de Prietenie dintre ţările noastre. Aveţi un mesaj pe care vreţi să îl transmiteţi poporului român cu această ocazie?
Excelenţa Sa Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei în România : În primul rând, vă mulţumesc foarte mult, este o plăcere. Şi da, mesajul este unul de bucurie. În urmă cu 25 de ani, pe 21 aprilie 1992, Germania şi România au semnat aşa-numitul Tratat de Prietenie, la numai doi ani şi jumătate după căderea Zidului Berlinului, şi a Cortinei de Fier, ceea ce a pus relaţia noastră pe o bază complet nouă, în absolut toate sectoarele: politic, economic, cultural, educaţie, cu un rol deosebit pentru minoritatea germană.
Ne-am dezvoltat relaţia pe această bază, iar în prezent, 25 de ani mai târziu, suntem pregătiţi să arătăm lumii unde am ajuns.
Dar, între timp, iar acesta este un aspect important, încă un eveniment foarte important s-a întâmplat şi este încă un an jubiliar: sunt 10 ani de apartenenţă a României la Uniunea Europeană.
Deci, din punctul meu de vedere, cele două sunt legate foarte strâns - sărbătorirea relaţiilor bilaterale, continuarea dezvoltării lor, dar nu numai pentru interesele noastre bilaterale, ci şi pentru construcţia Europei noastre comune.
Astfel că, dintr-un punct de vedere, este o aniversare dublă foarte fericită şi, pe parcursul acestui an, prin numeroase evenimente – şi invit abonaţii dumneavoastră să se uite şi la diferitele evenimente pe care le propunem noi – vrem să subliniem ce am realizat noi, dar întotdeauna cu privirea şi perspectiva în faţă.
RELAŢII COMERCIALE ŞI INVESTIŢII
REPORTER: Germania a fost întotdeauna un partener foarte bun al României, în special în ceea ce priveşte economia şi investiţiile. De câţiva ani, Germania este principalul partener comercial al României. Cum intenţionaţi să contribuiţi la continuarea dezvoltării relaţiilor comerciale şi, mai ales, care sunt domeniile în care există potenţial pentru creştere?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA: În primul rând, aş spune nu numai un partener bun, ci, cu toată modestia, cred că cel mai bun. Cu schimburi comerciale, în prezent, de 26 de miliarde de euro, numai schimburile comerciale ale Germaniei cu România reprezintă mai mult de o cincime din schimburile comerciale totale ale României . Cred că aceasta este o cifră importantă.
Companiile germane din ţară oferă locuri de muncă unui număr de peste 250.000 de oameni, unii spun chiar 300.000 de oameni din România. Şi pot continua.
Este o imagine foarte bună. Şi aş spune că poate să fie dezvoltată şi este în curs de dezvoltare în toate domeniile.
Bineînţeles, domeniul tradiţional pentru Germania este industria auto, toate componentele, iar aceasta joacă un rol foarte important.
Dar, în măsură din ce în ce mai mare - iar acesta este un factor adiţional foarte interesant - vorbim de industria IT, high-tech. Spun acest lucru pentru că reprezintă şi un mesaj interesant către restul lumii privind imaginea României şi a structurii sale economice. Nu suntem în domeniul muncii manuale, dezvoltăm componente high-tech noi, de ultimă generaţie, aici, în România.
Aş putea adăuga industria chimică, agricultura, industria aerospaţială, unele proiecte de afaceri, în domeniul industriei apărării, în sectorul bancar şi al asigurărilor, de toate. Există dezvoltare în toate sectoarele, în unele mai rapid, în altele mai puţin rapid, dar, în ansamblu, într-un ritm foarte satisfăcător.
REPORTER: În ultimii doi ani au existat nişte negocieri între autorităţile române şi constructorii de maşini germani, pentru construcţia unei fabrici în România. Continuă aceste discuţii şi în ce fază sunt?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Nu pot confirma discuţii sau rezultate în privinţa unui centru important de construcţie de maşini în prezent.
Dar ceea ce consider şi mai important este faptul că economia Germaniei, deşi include acele nume mari pe care le cunoaşte toată lumea, este formată în proporţie de 80% din companiile mici şi mijlocii. Mijlociu înseamnă, uneori, destul de mare în standardele naţionale. Dar adevărata comoară, aş spune, a economiei germane o reprezintă aceşti foarte, foarte mulţi campioni ascunşi. Poate că nu le ştiţi numele, dar componentele şi produsele lor hi-tech ar putea fi în fiecare maşină din lume.
Deci sunt evoluţii importante în industria auto care au loc în special aici şi în afacerile din România.
REPORTER: Credeţi că autorităţile române ar putea face mai mult pentru a încuraja şi susţine relaţiile comerciale dintre ţările noastre, într-un anumit sector sau în general?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Întotdeauna există oportunităţi pentru a face mai multe. Foarte concret, cred că ţara încă are deficienţe la capitolul infrastructură de transport. Şi este destul de clar că îmbunătăţirea acestei infrastructuri ar ajuta orice fel de afacere, inclusiv pe cea germană.
Dar, în sens mai politic, ştiţi afacerile germane nu caută profitul rapid. Nu vin să dea o lovitură şi să fugă. Investesc pe termen lung. Deci, pentru acest tip de afaceri serioase, cel mai important factor este încrederea, predictibilitatea, transparenţa a cadrului legal, a cadrului de afaceri şi, aş spune că, dacă sunt transmise mesaje clare că aşa vor sta lucrurile în continuare, exact de acest lucru au nevoie companiile germane, companiile internaţionale în general.
Ştiţi, din când în când există un fel de campanie împotriva corporaţiilor internaţionale, în general. Cred că, întotdeauna, este destul de clar care este scopul acestora, nu sunt bazate pe fapte. Acestea nu sunt de ajutor. Sunt încrezător că partenerii români ştiu mai bine şi, ţinând cont de datele pe care le-am prezentat, este clar că societăţile internaţionale şi în special societăţile germane contribuie atât de mult la binele ţării, astfel că se va renunţa la acest lucru, campaniile împotriva corporaţiilor, şi ne vom putea concentra pe interesele comune.
STATUL DE DREPT ŞI LUPTA ANTICORUPŢIE
REPORTER: În ianuarie, la conferinţa de presă pe care aţi avut-o, aţi cerut o consolidare a statului de drept şi a luptei anticorupţie, pentru stabilitate şi predictibilitate în România. Câteva săptămâni mai târziu, când Guvernul a retras OUG 13, aţi salutat faptul că Bucureştiul susţine valorile europene. Ce credeţi că ar trebui să facă România în viitor pentru a dovedi că este angajată deplin în respectarea statului de drept şi în lupta împotriva corupţiei?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA: Am ajuns chiar în perioada în care a fost prezentată Ordonanţa 13, iar reacţia la acest lucru a fost una dintre primele mele activităţi în ţară. Recunosc că am fost puţin îngrijorat atunci. Şi am fost cu atât mai mulţumit de faptul că această ordonanţă a fost retrasă şi că angajamentul faţă de statul de drept, faţă de lupta împotriva corupţiei, faţă de valorile europene, a fost confirmat. Iar acesta este răspunsul la întrebarea dumneavoastră. Pur şi simplu continuaţi pe calea de succes care a dominat în ultimii ani.
Cred, că, aşa cum a arătat şi cel mai recent raport MCV, România a ajuns deja departe. Iar raportul evoca deja condiţii pentru ridicarea MCV. Cred că este clar că nu putem decât să ne încurajăm partenerii să continue pe această cale, să nu facă nimic ce ar putea să o pună sub semnul întrebării. Bineînţeles, acum suntem mai degrabă în punctul de a ne asigura că realizările sunt ireversibile şi sustenabile. Şi avem încredere că există un acord privind obiectivul de ansamblu, acest lucru a fost confirmat de Guvern.
Înseamnă acest lucru că nu poate exista nicio schimbare la Codul Penal, de exemplu? Bineînţeles că nu. Tocmai am avut o întâlnire foarte fructuoasă şi substanţială cu ministrul Justiţiei, iar el a confirmat ceea ce era evident, că există unele paragrafe care au nevoie de clarificări.
Problema cu Ordonanţa 13 a fost că nu doar respecta angajamentele Curţii Constituţionale, ci lăsa senzaţia că ar fi subminat calea către valorile europene, lupta împotriva corupţiei şi statul de drept.
Atât timp cât Guvernul explică clar că acesta este obiectivul şi că nimic din ceea ce este adoptat în Parlament nu va contrazice aceste obiective, cred că aceasta ar fi calea corectă, pe care o putem susţine.
REPORTER: Ce aţi ştiut despre corupţia în România înainte de a veni aici? Ştiaţi ceva despre corupţie şi lupta împotriva corupţiei în România înainte de a veni ca ambasador?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Bineînţeles că m-am pregătit pentru noul loc de muncă. Dar în final, ce să ştii? Există activităţile ONG-urilor internaţionale, Transparency International, privind modul în care este percepută România în domeniul corupţiei. Se ştiu datele. Iar aspectul interesant este că acest lucru a avut, în ultimii ani, un oarecare impact, şi aş spune, în majoritatea cazurilor, în sens negativ, asupra imaginii de ansamblu a României.
De aceea este atât de importantă povestea de succes din ultimii ani şi păstrarea ei. Nu numai că îmbunătăţeşte cadrul general din ţară, ci are, puţin câte puţin, şi un impact asupra imaginii de ansamblu a României.
Şi este în interesul nostru, este în interesul Germaniei, este în interesul partenerului bun reprezentat de Germania, ca România să fie văzută în toate capacităţile sale şi să reflecte, în sens pozitiv, obiectivul pe care îl are, ca partener în Europa.
REPORTER: În ultimele câteva luni aţi primit semnale din partea oamenilor de afaceri germani privind cereri de mită, cazuri de corupţie, plângeri? Sau, din contră, semnale pozitive, că lupta anticorupţie continuă?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Ştiţi, răspunsul este destul de simplu. Aşteptările din partea companiilor sunt aproximativ aceleaşi cu aşteptările noastre, ale partenerilor politici. Continuaţi pe drumul din ultimii ani, respectaţi angajamentele, faptele sunt mai importante decât vorbele, faceţi lucrurile să se întâmple şi, atât timp cât sunt menţinute transparenţa, predictibilitatea, inclusiv în domeniul luptei anticorupţie, acest lucru va corespunde aşteptărilor şi nevoilor afacerilor, aşa cum corespunde şi aşteptărilor partenerilor politici.
REPORTER : Cum aţi descrie cooperarea dumneavoastră cu autorităţile române?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Sunt în ţară de numai câteva luni, dar avem o relaţie bazată pe încredere, deschisă, o relaţie de prietenie şi consider nu doar dreptul, ci chiar obligaţia unui prieten bun să spună pe nume problemelor, atunci când acestea apar. Dar nu de dragul criticilor, ci de dragul menţinerii obiectivului comun de care suntem interesaţi.
Sunt şi mai motivat de oportunităţile pe care le văd pentru România şi nu vreau ca partenerii noştri să rateze aceste oportunităţi. Iar sentimentul meu este – şi sper să am dreptate – că activităţile noastre sunt percepute în acest spirit de partenerii noştri.
REPORTER: Puteţi detalia o parte dintre aceste probleme pe care le-aţi sesizat autorităţilor române sau despre care aţi discutat cu autorităţile române?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Cred că am discutat deja despre acest lucru, a fost în contextul Ordonanţei şi nu cred că este nevoie să repetăm acum pentru că, în mod clar, a provocat îngrijorări grave. Şi cred că, pe fondul reacţiei generale, inclusiv a noastră, a fost corectată şi ne aflăm din nou pe drumul cel bun. Cred că este important, aşa cum am spus, ca faptele să confirme declaraţiile, pentru că, aşa cum se spune, „Cine s-a fript cu ciorbă, suflă şi în iaurt”. Am fost puţin alarmaţi şi sperăm acum că, indiferent ce se va discuta în Parlament pe acest subiect, va fi făcut într-un mod compatibil cu direcţia anilor anteriori.
ADERAREA LA SPAŢIUL SCHENGEN
REPORTER: Să discutăm despre Spaţiul Schengen, care este în continuare o prioritate pentru România, deşi în prezent nu mai este chiar ce a fost. Ţinând cont că rapoartele MCV au fost pozitive în ultimii ani, iar România îndeplineşte majoritatea, dacă nu toate condiţiile tehnice, credeţi că este posibil ca România să fie acceptată în Spaţiul Schengen în viitorul previzibil? Şi ce ar mai putea face autorităţile pentru a accelera acest proces?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Aş vrea să spun, mai întâi, că bineînţeles că obiectivul ca România să adere la Spaţiul Schengen rămâne intact, la fel ca şi susţinerea Germaniei către atingerea acestui obiectiv.
Pentru a răspunde direct la întrebarea dumneavoastră, aş spune că, bineînţeles că văd acest lucru ca pe o posibilitate în viitorul apropiat. Dar aveţi dreptate şi că nu este doar o chestiune tehnică, este o chestiune politică, pentru că este o decizie care are nevoie de consens din partea tuturor partenerilor implicaţi. Şi le-aş recomanda partenerilor noştri să aibă relaţii strânse cu toţi, în special cu cei relevanţi, ţinând cont de contactele politice, căutând oportunităţi politice. Toate acestea sunt chestiuni evidente care trebuie luate în calcul atunci când acţionezi într-un context multilateral.
Pe lângă acest lucru, aş spune că sunt oportunităţi extraordinare în viitorul foarte apropiat pentru a consolida imaginea şi reputaţia României, în pregătirea pentru prima preşedinţie română a Consiliului European, în 2019. Ştiţi, preşedinţia Consiliului presupune întotdeauna să mergi puţin dincolo de interesele tale imediate şi să te impui ca un mediator onest în toate chestiunile majore privind viitorul Europei.
România, fiind o ţară fundamental proeuropeană, are, din punctul meu de vedere, toate oportunităţile să se poziţioneze într-un mod foarte substanţial, în special în această perioadă, care este o perioadă foarte dificilă pentru Europa. Dar, după cum spune proverbul, „Prietenul la nevoie se cunoaşte”. Deci aceasta este şansa voastră şi sunt convins – şi încerc să le transmit acest lucru şi partenerilor români în discuţii – că sunt multe oportunităţi, profitaţi cu înţelepciune de ele şi sunt sigur că vom vedea rezultate bune.
ALEGERILE DIN GERMANIA ŞI MIZA LOR PENTRU ROMÂNIA
REPORTER: Pe plan european, toţi ochii sunt îndreptaţi în prezent asupra alegerilor din Franţa şi din Germania. Care credeţi că este miza alegerilor din Germania pentru România? Credeţi că există vreo miză?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Cred că vă pot oferi un răspuns foarte rapid şi clar la această întrebare. Pentru România nu este nimic important în joc, pentru că Germania va rămâne partenerul apropiat şi de încredere al României, indiferent dacă numele următorului cancelar va fi doamna Merkel, domnul Schulz sau oricine altcineva. Politica Germaniei faţă de România, faţă de rolul României în Europa şi susţinerea noastră pe această cale nu se vor schimba. Sunt absolut convins de acest lucru.
REPORTER: Dar credeţi că, dacă partidul populist de dreapta AfD, Alternativa pentru Germania,intră în Parlament după alegeri, vor exista schimbări de politică faţă de Bucureşti sau, pentru că va fi un membru minor, nu va avea nicio influenţă?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Din nou, încă un răspuns foarte scurt. Nu, nu va fi nicio schimbare. Dar permiteţi-mi să adaug o percepţie. Cred că, în ultima perioadă, am observat o oarecare conştientizare, în Germania şi în alte locuri, inclusiv aici, în România, că ne aflăm într-o perioadă dificilă pentru Europa, în special după Brexit. Este sarcina noastră comună, a celor care formează Uniunea Europeană acum, după Brexit, să rămânem cu adevărat uniţi. Cred că există o percepţie sporită a ceea ce este în joc, dacă nu facem acest lucru. Şi, într-o anumită măsură, aceasta este o chestiune pozitivă.
Am fost, cum să spun, destul de mândru de români atunci când au transmis acest mesaj clar către consolidarea Europei. „Iubim UE” – acesta a fost unul dintre mesajele pe care le-am putut citi aici, scris cu lasere pe clădiri, în primele săptămâni de la sosirea mea în România. Şi vedem mişcări similare şi în Germania. Deci, după cum spunea Mark Twain, „previziunile sunt dificil de făcut, în special în ceea ce priveşte viitorul”. Nu aş tinde să prezic rezultatele alegerilor, dar sunt destul de încrezător că, atât în Germania, să sperăm că şi în Franţa – pentru că aţi menţionat acest lucru – vom vedea rezultate pozitive în sensul pe care tocmai l-am subliniat.
ROMÂNII DIN GERMANIA
REPORTER: Din moment ce vorbim despre români şi despre românii din Germania, Germania este una dintre ţările preferate de tinerii români pentru a emigra. De ce credeţi că se întâmplă acest lucru şi ce ar putea face Guvernul român pentru a convinge tinerii să rămână în România?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : În glumă aş spune că nu întrebi o doamnă frumoasă de ce este atragătoare. Dar vă voi oferi şi un răspuns serios. Cred că Germania este atractivă din multe motive. Este o ţară foarte deschisă şi ospitalieră, după cum s-a văzut şi în ultimii ani. Este o ţară cu stabilitate economică, având oportunităţi de angajare bune, are un nivel sporit de oportunităţi în domeniul educaţiei, învăţământului superior.
Dar cred - şi sper că şi acesta este un factor - şi că este percepută drept o ţară responsabilă în lupta pentru Europa noastră comună. Nu se uită numai la status quo, ci priveşte înainte, încearcă să facă tot ce poate pentru a crea cu adevărat atmosfera pentru construirea Europei sau menţinerea în perioade dificile a ceea ce am obţinut.
Pentru tinerii români, voi spune un singur lucru. Nu pot fi închişi. Oferiţi-le şansa să călătorească. Studenţii germani fac acest lucru, la fel şi alţi studenţi europeni, există programul Erasmus, care încurajează tinerii să petreacă un an la o altă universitate, într-o altă ţară. Oferiţi-le şansa să vadă ce are de oferit Europa, să aibă această experienţă internaţională. Să înveţe limbi străine, să se pregătească pentru vremurile moderne. Şi să sperăm că se vor întoarce după aceea şi vor găsi oportunităţi de angajare în România.
Aş spune că problema nu este că alte ţări sunt atractive pentru tineri, ci problema este oferirea de oportunităţi pentru tineri aici. Acesta este obiectivul nostru. Şi tocmai de aceea am insistat atât de mult pe toate activităţile comune - relaţia economică, investiţii în ţară – deoarece chiar şi companiile germane contribuie la realizarea acestui obiectiv.
Am avut o discuţie foarte interesantă şi cu tineri din minoritatea germană – unii care au plecat şi unii care se întorc acum, pentru că au sentimentul că aici este „acasă”, de aici sunt. Şi cred că, dacă „acasă” poate oferi un viitor bun şi decent, aceşti tineri vor avea toate motivele pentru a se întoarce în România, chiar şi după ce au studiat în străinătate. Şi cred că aceasta ar trebui să fie ţinta.
REPORTER: Presa germană a scris luna trecută că Berlinul vrea să reducă alocaţiile pentru o parte dintre copiii ai căror părinţi lucrează în Germania. În cazul copiilor români, reducerea era estimată la aproximativ 50%. Puteţi confirma că există, într-adevăr, acest proiect? Şi care sunt şansele să fie pus în aplicare?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Nu pot face predicţii privind rezultatul, dar discuţia există, într-adevăr. Şi cred că este vorba de un raţionament de bază, cel puţin mie mi se pare că are sens. Ar fi vorba de o reformă prin care beneficiile ar fi ajustate la nevoile, la nevoile reale, ale fiecărui copil, în ţara în care se află acesta.
Deci copiii din Germania vor continua să beneficieze de susţinerea medie, conform legii, în Germania. Dar ar putea exista o ajustare în alte cazuri. Din nou, este prea devreme pentru a spune care va fi rezultatul, dar, sincer, cred că raţionamentul din spatele acestui concept are sens, din punctul meu de vedere.
BREXIT ŞI VIITORUL UE
REPORTER: Pentru că am discutat mai devreme despre Europa şi despre Brexit, credeţi că Germania va juca un rol în viitoarele negocieri pentru Brexit şi despre ce rol ar putea fi vorba?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Sper şi bineînţeles că Germania va juca un rol, la fel ca şi România şi alţi parteneri importanţi, dacă nu toate cele 27 de state membre rămase în UE. Trebuie să facă acest lucru. Mingea este, în primul rând, la Comisia Europeană. De acolo se conduce jocul. Şi nu pot spune exact ce se va întâmpla prima dată şi după aceea, dar cred că, pentru parteneri, prioritatea este să asigure unitate în rândul celor 27. Acesta este obiectivul amplu. Nu trebuie să fim divizaţi. Trebuie să fim uniţi, să stabilim priorităţile împreună şi să le implementăm împreună. Deci cred că fiecare ţară, mare sau mică, are responsabilitatea sa în această sarcină.
REPORTER: De exemplu, pentru România priorităţile sunt drepturile românilor din Marea Britanie, precum şi relaţiile comercial bilaterale. Care sunt priorităţile Berlinului în aceste negocieri viitoare, în afară de menţinerea unităţii?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Unitatea, dar unitatea poartă un nume, poate fi explicată. Explicaţia înseamnă, în primul rând, fără tratamente speciale în privinţa libertăţilor. Cele patru libertăţi de circulaţie – pentru oameni, bunuri, servicii şi capitaluri – trebuie văzute ca un pachet. Nu trebuie să existe „divide et impera”, „aceasta este prioritatea mea, aceasta este prioritatea ta”. Astfel de lucruri i-ar permite partenerului de negociere să profite şi să ne întoarcă unii împotriva celorlalţi. Deci, din acest punct de vedere, indiferent de ceea ce ar putea avea o importanţă mai mare pentru un partener individual, cred că obiectivul suprem trebuie să fie menţinerea pachetului intact. Iar acest lucru va necesita multe discuţii în UE, dar rezultatul trebuie să fie vorbitul într-un glas şi, aşa cum am spus, fără tratamente speciale.
REPORTER: În aceste condiţii, credeţi că finalizarea unui acord pentru Brexit până în octombrie 2018 este posibilă? Astfel încât să poată fi aprobat de Parlamentele naţionale şi de Parlamentul European şi să fie gata până în martie 2019?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Nu aş vrea să fac supoziţii în această privinţă. Marea Britanie a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, deci acum avem o perioadă de doi ani. Dacă aceasta se menţine, în mod interesant, finalul va coincide cu preşedinţia română a Consiliului European. Deci ar putea fi mult de muncă pentru România, supervizând această etapă.
Cred că este puţin cam devreme să ne pronunţăm, dar pregătirea pentru acest lucru şi asigurarea unităţii între parteneri în fiecare etapă, aceste lucruri trebuie să înceapă acum.
REPORTER: Toată lumea se aşteaptă ca Berlinul să aibă un rol de conducere în UE după Brexit. Cum ar vrea Germania să arate UE în viitor?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Cred că, în primul rând, există o conştientizare sporită, vibraţii pozitive privind UE pe care le-am constatat în ultima perioadă.
De asemenea, există sentimentul că vom putea menţine unitatea între restul de 27 de state membre.
Şi, dacă vom reuşi, ne vom putea concentra cu şi mai mare forţă asupra sarcinii pe care o avem în faţă, asupra principalelor dosare privind viitorul Europei în general – în sectorul financiar, în chestiuni cruciale precum migraţia, securitatea în interiorul graniţelor noastre şi în vecinătate.
Ţinând cont de ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă sunt multe provocări, dar cred că, prin înţelegerea sporită, în special din ţara mea, dar, din câte văd, şi în România, putem reuşi. Dar trebuie să rămânem uniţi.
REPORTER: Conceptul Europei cu mai multe viteze sau a unei Europe cu mai multe grade de integrare este din ce în ce mai prezent în dezbaterea europeană, iar Germania este unul dintre promotori. Ce credeţi că ar însemna un astfel de proiect pentru România?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Ştiu că acel concept cu mai multe viteze nu a fost prea bine primit aici, în România. Şi ar fi pe bună dreptate, dacă ar trebui privit ca un scenariu în care unii merg înainte fără a mai putea fi prinşi, în timp ce alţii rămân în urmă. Nu cred că aceasta a fost ideea.
La 60 de ani după Declaraţia de la Roma, cred că este corect să ne gândim unde mergem. Conceptul a fost ales, în primul rând, pentru a transmite mesajul că nu vrem să existe un blocaj. Europa trebuie să rămână ceva dinamic. Şi, de fapt, avem deja mai multe viteze, într-o anumită măsură, avem ţări în Zona euro, avem unele în Spaţiul Schengen şi ar putea exista şi alte domenii în care este posibil să nu participe absolut toţi membri. Nu ştim acest lucru, se poate întâmpla.
Dar de o importanţă crucială este ca niciuna dintre aceste platforme sau forumuri – şi aşa se întâmplă şi în prezent – să nu fie un club închis. Ar trebui să fie deschis pentru ca fiecare membru – aşa cum am discutat în cazul Schengen – să i se alăture la un moment dat, atunci când îndeplineşte condiţiile sau când îşi exprimă interesul. Sunt multe elemente diferite care trebuie reunite.
Deci, cred că sarcina pe care o avem în faţă este să oferim Europei o astfel de analiză a realităţii, unde se află fiecare, dar cu obiectivul de a merge mai departe, în mod dinamic. Dacă exprimarea va fi aceasta sau alta, rămâne de discutat, dar trebuie să fie absolut clar: nu vrem să creăm grupuri noi, diferite şi cu atât mai puţin care se exclud reciproc, în interiorul UE. Ar trebui să fie deschise, transparente, flexibile şi cu opţiunea ca toţi să se alăture la momentul potrivit.
IMPRESII DUPĂ APROAPE PATRU LUNI LA BUCUREŞTI
REPORTER: Cum vi se pare România acum, după câteva luni în funcţie?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Sper că, din ce v-am spus până acum veţi rămâne cu impresia că îmi consider slujba fascinantă şi foarte, foarte interesantă. Acest lucru a început în prima zi şi nu s-a oprit nicio clipă. Nu este vorba despre plăcerea mea personală, ci despre faptul că am senzaţia că ne aflăm într-un moment foarte important, atât la nivel bilateral, cât şi pentru a utiliza cât mai bine ceea ce atât Germania, cât şi România pot oferi pentru binele european. Iar aceasta este, poate, cea mai nobilă sarcină pe care o poate primi cineva.
Şi sunt încântat să mă aflu aici şi voi face tot ce îmi stă în putere pentru a mă ridica la nivelul provocării.
REPORTER: Ce aţi vizitat în România după ce v-aţi început mandatul şi ce v-a impresionat cel mai mult?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Am început imediat cu vizite în provincie. Primul meu eveniment, în cadrul recepţiilor de Anul Nou, a fost la Clubul Oamenilor de Afaceri de la Cluj.
Între timp am vizitat şi centrele mari unde vezi imediat ce a construit minoritatea germană, pe parcursul secolelor, în această ţară – Braşov, Sibiu şi, mai recent, Timişoara. Şi în continuare sper să văd în curând toate celelalte faţete ale ţării.
M-aţi rugat să identific o singură impresie. Şi trebuie să vă spun, pe baza acestor prime călătorii, am fost mişcat profund de moştenirea construită de minoritatea germană pe parcursul a atât de multe decenii şi, de fapt, secole, descoperită în ţară.
Şi, deşi a existat o schimbare demografică majoră – aşa cum ştie toată lumea – în rândul minorităţii germane, ceea ce m-a impresionat foarte mult este că moştenirea sa este în prezent la mare căutare în toate familiile de români, indiferent de originea lor. De exemplu şcolile renumite: (Colegiul – n.r. ) Brukenthal (din Sibiu – n.r.), Lenau Lyzeum din Timişoara sau (Liceul – n.r.) Honterus din Braşov, Colegiul Goethe, din Bucureşti.
Acum 90% dintre copii sunt din familii de români, numai o mică proporţie este reprezentată de minoritatea tradiţională (germană – n.r.). Ce înseamnă acest lucru? România, părinţii, vor, sunt interesaţi ca elevii să beneficieze nu numai de pe urma învăţării limbii germane, ci de tot ce se află în spate: sistemul de valori, tradiţia, o oarecare disciplină, valori.
Deci, dintr-un punct de vedere, aş rezuma spunând că am fost foarte impresionat de faptul că, prin secole de moştenire germană, contribuim în prezent la avansarea către o Europă a valorilor comune. Este numai o parte a contribuţiei noastre de ansamblu, dar este o parte importantă.
REPORTER: Aţi spus că sunteţi dornic să vedeţi şi alte faţete ale României. Unde aţi vrea să mergeţi sau ce aţi vrea să vedeţi în viitor?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Aş vrea să văd alte centre economice sau culturale ale ţării, centre universitare, precum Iaşi, care se află sus pe agenda mea, dar şi regiuni mai mici, pentru a-mi face o idee despre cum este viaţa dincolo de marile oraşe şi de centrele economice.
Cred că, în final, un stat, în special România, este format din atât de multe faţete încât, pentru a înţelege cum se mişcă şi funcţionează ţara, este nevoie de o imagine completă. Am început cu locurile mai evidente pentru un Ambasador german, dar sunt hotărât să merg mai departe şi să am imaginea completă.
REPORTER: Ce le-aţi recomanda turiştilor germani să viziteze în România? Ce locuri sau experienţe aţi recomanda?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA: Sunt nenumărate locuri care ar fi de interes pentru turiştii germani şi pentru alţi turişti. Eu încurajez întotdeauna partenerii români să facă puţin mai mult pentru a promova frumuseţile ţării lor. Pentru că, sincer – iar aceasta este o experienţă pe care am avut-o de la început, din primele săptămâni – România are mult mai multe de oferit decât ştiu majoritatea oamenilor din ţările noastre. Deci există, în mod clar, o diferenţă. Pentru că oricine vine aici – eu am venit aici recent, dar, între timp, am văzut acelaşi lucru la mulţi alţi vizitatori – în general există o clipă de surpriză, nu se aşteptau.
Şi dacă există o clipă de surpriză, ar trebui să fie responsabilitatea oricui are sarcina de a promova ţara, fie că este vorba despre sectorul turistic sau de alte sectoare.
Este interesant că, cu cât văd oamenii mai multe, cu atât se întorc acasă cu această imagine şi corectează imaginea României în mod pozitiv.
Deci este vorba de mai mult decât de turism, este vorba despre poziţionarea ţării în Europa şi în lume şi cred că aceste traiectorii oferă nenumărate şanse pentru România, dacă sunt bine realizate.
REPORTER: Ce vă place cel mai mult la poporul român?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Pot spune că am perceput oamenii, până acum – şi îmi place foarte mult acest lucru – ca foarte ospitalieri şi foarte toleranţi. Cred că acesta este un factor foarte important într-o ţară cu multe faţete culturale.
Sunt, din când în când, evenimente care ar putea contrazice acest lucru, dar sentimentul meu este că România este o ţară profund tolerantă şi cred că aceasta este o mare calitate care, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie cât mai mult evidenţiată.
REPORTER: Şi ce vă place cel mai puţin?
EXCELENŢA SA CORD MEIER-KLODT, AMBASADORUL GERMANIEI ÎN ROMÂNIA : Fiind Ambasador, de obicei sunt tratat cu foarte amabilitate şi foarte frumos de oameni, probabil nu datorită mie, personal, ci datorită unui respect faţă de funcţia mea. Deci este destul de dificil pentru mine să fac un comentariu personal în acest sens.
Aş putea spune, ţinând cont de ce am spus şi mai devreme, este că văd atât de multe ocazii pentru ţară şi uneori o oarecare lipsă a implementării lor.
Deci aş spune acest lucru nu ca pe o critică, ci ca pe un regret că nu se fac mai multe pentru a implementa în totalitate ce are ţara de oferit şi pentru proiectarea imaginii ţării în străinătate.
Privesc ca pe o mică parte a misiunii mele să contribui cu modestie la acest lucru, încurajându-mi partenerii să facă mai multe în acest sens.
Dar, în final, nu aceasta este sarcina mea majoră, sarcina mea majoră nu este nici să critic partenerii, ci să le ofer idei încurajatoare şi să îi susţin în implementarea lor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...