Forţe de ordine şi manifestanţi s-au înfruntat în noaptea de miercuri spre joi în centrul Bagdadului, unde o interdicţie de circulaţie a fost decretată începând de la ora locală 3.00 (şi ora României) ”până la noi ordine”, după două zile de contestare în care au fost ucise nouă persoane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Capitala irakiană - a doua cea mai populată în lumea arabă - s-a trezit joi în tensiune. Interdicţia de circulaţie vizează deplasarea oricăror vehicule sau persoane. Joi s-a dat zi liberă funcţionarilor, iar turbulentul lider şiit Moqtada Sadr şi-a îndemnat numeroşii susţinători să se alăture manifestanţilor în vederea unor ”sit-in (ocupări) paşnice”.

A treia zi de mobilizare - cu revendicări de la denunţarea politicienilor corupţi şi până la lupta împotriva şomajului şi înfiinţarea unor servicii publice funcţionale - urmează să fie un veritabil test pentru Guvernul lui Adel Abdel Mahdi, care se află la putere de un an.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Până acum, autorităţile, care denunţă ”sabotori” în rândul manifestanţilor, au ales fermitatea, iar forţe de ordine au tras cu gloanţe reale pentru a dispersa manifestanţi la Bagdad, dar şi în sud, la Nassiriya, şi în oraşul sfânt şiit Najaf.

Bilanţul a ajuns miercuri seara la nouă morţi - opt manifestanţi şi un poliţist -, ucişi toţi prin împuşcare la Bagdad, potrivit unor oficiali care nu au precizat originea tirurilor.

Interdicţii de circulaţie au fost decretate de asemenea la Najaf şi Nassiriya.

Însă, atât la Bagdad, cât şi în alte părţi, manifestanţi au continuat să vină, în cursul nopţii de miercuri spre joi, la puncte de adunare, pentru a-şi exprima furia împotriva clasei conducătoare din a doua cea mai coruptă ţară din lume, potrivit Transparency International.

Manifestanţi şi poliţişti s-au înfruntat în zona emblematicei Pieţe Tahrir din bagdad, un punct de întâlnire tradiţional al manifestanţilor, despărţit de ultrasensibila Zonă Verde de Podul al-Joumhouriya, închis de forţe de ordine.

Iar pentru a evita ca manifestanţii să  ia cu asalt Zona Verde, unde se află cele mai importante instituţii irakiene şii Ambasada Statelor Unite, autorităţile au închis acest sector, în care circulaţia a fost redeschisă în iunie, după ani de interdicţie.

În 2016, manifestanţi au intrat cu forţa în Zona Verde, la apelul lui Moqtada Sadr.

Apelul acestuia la ”grevă generală” şi ”sit-in paşnice”, pe Twitter, cu puţin înainte ca Internetul să fie aproape deloc accesibil, joi seara, alimentează temeri cu privire la o ”explozie” a numărului manifestanţilor.

Imediat după aceea, municipalitatea Bagdadului a declarat joi zi liberă a funcţionarilor, ceea ce ar putea permite forţelor de ordine să-şi consolideze prezenţa în oraşul cu nouă milioane de locuitori şi să strângă laţul în jurul manifestanţilor.

PNEURI INCENDIATE, STRĂZI BLOCATE

În diverse cartiere ale capitalei, manifestanţi ardeau pneuri şi blocau axe rutiere importante.

Potrivit unor surse medicale, peste 400 de persoane au fost rănite în 24 de ore în toată ţara.

În cartierul Zaafaraniya de la Bagdad, Abdallah Walid, un muncitor cu ziua în vârstă de 27 de ani, a declarat că cere ”locuri de muncă şi servicii publice mai bune”.

”Le cerem de ani de zile, iar Guvernul nu ne-a răspuns niciodată”, a declarat el.

”Niciun stat nu îşi atacă poporul ca acest Guvern. Suntem paşinici, dar ei trag”, declară Mohammed al-Joubouri, şi el muncitor cu ziua, în pofida faptului că deţine o diplomăde studii superioare, în mijlocul coloanelor de fum care se ridică de la pneuri arse în cartierul al-Shaab, la Bagdad.

Forţele antirevoltă au molestat jurnalişti şi arestat un jurnalist la Bagdad, potrivit unor corespondenţi de la faţa locului.

Irakieni au manifestat de asemenea la Basra (sud), însă nu s-au înregistrat violenţe.

REŢELE DE SOCIALIZARE DIFICIL ACCESIBILE

Manifestaţiile împotriva puterii nu sunt rare în Irak, însă, de la instalarea Guvernului lui Abdel Mahdi, la 25 octombrie 2018, nicio mobilizare spontană nu a avut o asemenea amploare.

S-au mobilizat diverse categorii de persoane nemulţumite de Guvern, fără ca vreo organizaţie, politică ori religioasă, să se declare la originea îndemnurilor la manifestaţii online.

Cotidianul de orientare liberală  Al-Bayina al-Jadida evocă o mişcare ”pentru prima oară fără drapel, fără afişe şi fără sloganuri de partid”.

De teama unei escaladări, ONU a îndemnat la ”reţinere”.

Preşedintele irakian Barham Saleh consideră că ”manifestarea paşnică” este ”un drept constituţional”, iar ”forţele de ordine se află acolo pentru a proteja cetăţenii”. ”Tinerii noştri vor reforme şi locuri de muncă, este datoria noastră să le soluţionăm aceste cereri legitime”.

Comisia Drepturilor Omului din Parlamentul irakian a denunţat o ”reprimare” ai cărei ”responsabili vor trebui să dea socoteală”.

Irakul, afectat de numeroase conflicte în ultimele decenii, a ieşit la sfârşitul lui 2017 din războiul său împotriva grupăriijihadiste Statul Islamic (SI) cu o economie sleită şi un şomaj de 25% în rândul tinerilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.