Întâlnirea de miercuri seară dintre prim-ministrul britanic Boris Johnson şi preşedinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, prin care se urmărea ieşirea din impas privind negocierile acordului comercial, s-a încheiat fără o înţelegere, iar termenul limită pentru o decizie legată de viitorul discuţiilor este stabilit pentru duminică, potrivit BBC.
Încercare de a înlătura obstacolele din calea unui acord între Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE) şi de a evita o ieşire dezordonată a britanicilor din piaţa unică la 1 ianuarie 2021 continuă să prezinte „decalaje foarte mari”, însă negocierile vor continua.
Un purtător de cuvânt al Guvernului britanic a spus că „o decizie fermă” trebuie luată până duminică.
Von der Leyen a declarat că cele două părţi sunt încă departe una de cealaltă.
Negociatorul şef al britanicilor, David Frost, şi cel al UE, Michel Barnier, vor relua discuţiile la Bruxelles. Cei doi au participat la cina de miercuri seară, care a durat trei ore.
O înţelegere trebuie stabilită până pe 31 decembrie, dată de la care Marea Britanie nu va mai urma legile comerciale ale UE.
Drepturile pentru pescuit, legile concurenţei şi modul în care un acord va fi controlat rămân principalele dezacorduri.
Cina de miercuri a fost văzută drept ultima ocazie de a rezolva principalele puncte sensibile şi pentru ca cele două părţi să încerce să ajungă la un numitor comun.
Într-un comunicat, partea britanică a transmis că a avut loc „o discuţie sinceră despre obstacolele semnificative care rămân în stadiul de negociere”.
Părţile au căzut însă de acord să continue discuţiile zilele următoare, iar Johnson „nu a vrut să lase netestată nicio cale spre un posibil acord”.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că prim-ministrul şi von der Leyen „au căzut de acord ca până duminică să fie luată o decizie fermă legat de viitorul discuţiilor”.
Von der Leyen a afirmat că discuţiile au fost „animate şi interesante” şi că cele două părţi „şi-au înţeles reciproc poziţiile”, dar că „rămân îndepărtate”.
„Vom ajunge la o decizie până la finalul acestui weekend”, a mai declarat ea.
Membrii Parlamentului britanic au reacţionat în urma întâlnirii. Cei mai mulţi au spus că eşecul acesteia este responsabilitatea lui Johnson, care a promis un acord în urmă cu un an.
Pe de altă parte, John Baron, susţinător al Brexitului, a spus că Johnson merită lăudat pentru că rămas pe poziţii şi nu a făcut un compromis grăbindu-se să fie de acord cu o înţelegere.
„Trebuie să ne amintim că un acord comercial este pentru totdeauna, nu doar pentru Crăciun”, a spus el. „Toţi vrem un acord, dar trebuie să fie unul bun pentru că, aşa cum am mai spus, niciun acord e mai bun decât un acord prost”.
Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, dar liderii au avut nevoie de timp pentru a negocia un acord definitiv. Au avut la dispoziţie 11 luni. Dacă până pe 31 decembrie nu se ajunge la o înţelegere, controalele vamale şi taxele vor fi introduse pentru bunurile ce trec între Marea Britanie şi UE. Orice acord va trebui ratificat de Parlamentul European şi să fie susţinut de membrii Parlamentului britanic.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.