Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi că va restricţiona practica ţărilor străine de a trimite imami şi profesori în Franţa, pentru a combate ceea ce a numit un risc al ”separatismului”, relatează Reuters.
Macron a evitat până în prezent problemele legate de comunitatea musulmană din Franţa, care este cea mai mare din Europa, concentrându-se în schimb pe reforme economice.
Într-o intervenţie mult aşteptată la mai puţin de o lună de alegerile locale, Macron a anunţat că va opri treptat sistemul prin care Algeria, Maroc şi Turcia trimit imami în Franţa pentru a predica în moschei.
”Această oprire a sistemului islamic consular este extrem de importantă pentru a reduce influenţa străină şi a ne asigura că toată lumea respectă legile republicii”, a declarat Macron într-o conferinţă de presă susţinută în oraşul Mulhouse din estul Franţei.
Macron a spus că 300 de imami au fost trimişi anual în Franţa de aceste ţări şi că cei care au venit în 2020 vor fi ultimii care vor sosi într-un astfel de număr.
Preşedintele a afirmat că guvernul a cerut organizaţiei care reprezintă islamul în Franţa să găsească soluţii pentru a pregăti imami pe teritoriul Franţei, pentru a se asigura că pot vorbi franceza şi nu răspândesc idei islamiste.
Macron, care este atacat în mod constant de lidera de extremă-dreapta Marine Le Pen în problema modului de integrare a musulmanilor francezi, a mai spus că va opri practica prin care studenţii francezi sunt învăţaţi de către profesori plătiţi de guverne străine.
Franţa are acorduri cu nouă ţări, între care Algeria, Maroc, Tunisia şi Turcia, prin care guvernele lor pot trimite profesori pentru a preda în şcoli franceze în limbi ale unor ţări din care provin studenţii.
Macron a arătat că a ajuns la un acord pentru a opri această practică cu toate ţările, cu excepţia Turciei.
”Nu voi permite niciunei ţări, indiferent care, să răspândească separatismul. Nu poţi avea o lege turcească pe teritoriu francez. Acest lucru nu poate avea loc”, a subliniat Macron.
În ultimii ani, în Franţa au avut loc atacuri majore efectuate de militanţi islamişti. Atacuri coordonate cu bombe şi arme, care au avut loc în noiembrie 2015 la teatrul Bataclan şi la alte obiective din Paris, au ucis 130 de persoane, fiind cele mai sângeroase atacuri produse în Franţa după Al Doilea Război Mondial.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.