Internarea premierului britanic Boris Johnson provoacă o puternică îngrijorare în Regatul Unit şi nu numai şi arată cât de puternic poate afecta noul coronavirus oameni sănătoşi, indiferent că sunt anonimi sau puternici, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Luni, ”în cursul după-amiezii, starea sănătăţii premierului s-a deteriorat, iar la sfatul echipei sale medicale el a fost transferat la secţia de terapie intensivă a spitalului” ST Thomas, a anunţat purtătorul său de cuvânt.

Diagnosticat pozitiv cu covid-19 la 27 martie, şeful Guvernului conservator a refuzat să-şi înceteze activitatea şi a continuat să muncească din apartamentul său de la Downing Street.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

După zece zile, duminică, el a fost spitalizat ”în vederea unor examene” - o ”măsură de precauţie” în mod oficial. A doua zi nu s-a simţit mai bine, ci dimpotrivă.

”Nu există nicio îndoială că întorsătura evenimentelor înseamnă că Boris Johnson este grav bolnav”, aprecia luni seara Derek Hill, un profesor de imagistică medicală la University College din Londra, citat de Science Media Centre.

Regina Elizabeth a II-a este ţinută la curent cu starea sănătăţii premierului său, a anunţat Palatul Buckingham.

Iar Dominic Raab, ministrul de Externe, îl înlocuieşte ”acolo unde este necesar”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Johnson.

Prima sarcină a lui Raab este să prezideze marţi reuniunea zilnică de urgenţă a miniştrilor cu principalul oficial medical şi consilierul ştiinţific.

”A IGNORAT SFATURILE”

Cunoscut ca nemenajând niciun efort, excentricul politician a încercat să-şi  mascheze tergiversările în faţa crizei sanitare, clamând că nu îi este frică să intre în prima linie.

”Eu am strâns mâna tuturor”, inclusiv bolnavilor, declara el la 3 martie, povestindu-şi vizita la un spital.

Însă nu acolo a contractat boala, având în vedere perioada de incubare. ”Boris Johnson a ignorat sfaturile sanitare pe propriul risc”, comenta The Independant referitor la diagostic, la sfârşitul lui martie.

Încăpăţânarea sa de a rămâne la conducere nu i-a surprins deloc pe britanici - nici pe susţinătorii săi, care-i laudă angajamentul şi nici pe adversarii săi, care-i critică ambiţia devoratoare.

În schimb, anunţul de luni ”este neaşteptat”, potrivit The Telegraph.

Pe prima pagină a ziarelor de marţi se află aproape peste tot cuvintele ”terapie intensivă”. The Daily Mirror şi The Daily Star merg mai departe şi vobesc despre ”lupta de a-i salva viaţa”.

Potrivit unei surse guvernamentale, premierul este ”conştient”, iar transferul său, care a avut loc către ora (locală) 19.00 (21.00, ora României) a fost decis ”ca măsură de precauţie în cazul în care ar avea nevoie de un (aparat de) respirat”.

Profesorul Hill afirmă că are informaţii potrivit cărora el beneficiază de un ”tip de asistenţă respiratorie numită ventilaţie în presiune pozitivă continuă (CPAP)”, folosit de obicei în tratamentul apneei obstructive în somn. Experienţa din Italia şi din alte ţări europene arată că CPAP poate fi eficientă în cazul pacienţilor cu covid-19, cel puţin într-o primă fază”.

Odată cu prinţul moştenitor Charles, care s-a vindecat, Johnson este una dintre cele peste 50.000 de persoane testate pozitiv în Regatul Unit de la începutul epidemiei. Aproape 5.400 dintre aceste persoane au murit.

Vestea ”ilustrează în ce măsură virusul nu face nicio diferenţă între oameni. Oricine, inclusiv cei mai privilegiaţi din societatea noastră, poate fi afectat şi să se îmbolnăvească grav”, a subliniat o profesoară de medicină de la Universitatea din Edinburgh, Linda Bauld.

SUSŢINERE

Johnson a primit susţinerea unor lideri din întreaga lume.

”Am fost foarte trişti să aflăm că a fost plasat la terapie intensivă în urmă cu puţin timp. Toţi americanii se roagă pentru însănătoşirea sa”, a declarat preşedintele american Donald Trump la Casa Albă.

”Atunci când eşti plasat la terapie intensivă este foarte, foarte grav cu această boală”, a adăugat el, precizând că Executivul american se află în contact cu medicii premierului britanic.

”Vom vedea dacă vom putea ajuta”, a spus Trump, fără să facă alte precizări.

”Îl susţin total pe Boris Johnson, familia sa şi poporul britanic în acest moment dificil. Îi doresc să depăşească această încercare rapid”, a scris pe Twitter preşedintele francez Emmanuel Macron.

Anterior, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian s-a declarat convins că Boris Johnson va învinge boala. ”Îi cunosc forţa, sunt convins că va recurge la resursele sale, care sunt mari, capacitatea de a depăşi această încercare”, a declarat ella BFMTV. ”Este simbolul gravităţii crizei care afectează totată lumea”, a adăugat el.

”Mă gândesc la Boris Johnson şi la tot poporul britanic”, a declarat premierul italian Giuseppe Conte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.