Rusia a efectuat în cursul nopţii lovituri cu rachete şi drone în sudul şi estul Ucrainei, care au provocat pagube la infrastructura din portul Odesa de la Marea Neagră, au declarat marţi oficiali ucraineni, citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Atacurile au urmat după ce Moscova a ameninţat cu represalii ca urmare a exploziei care a avariat podul ce leagă Rusia de Peninsula Crimeea anexată. Moscova a acuzat Ucraina că a atacat podul, care este folosit pentru a transporta provizii militare către Crimeea.

CITEȘTE ȘI Putin denunţă al doilea atac al Podului Crimeea drept un ”act terorist”, anunţă măsuri de securitate şi ameninţă cu un ”răspuns” pe care-l pregăteşte Şoigu. Circulaţia rutieră pe pod, grav avariat, urmează să se reia în noiembrie
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Forţele aeriene ucrainene au declarat că toate cele şase rachete Kalibr care au fost lansate în timpul nopţii şi 31 din cele 36 de drone au fost doborâte. Rachetele şi majoritatea dronelor au fost doborâte deasupra regiunilor Odesa şi Mikolaiv, din sud, în timp ce restul au fost distruse deasupra regiunilor estice Doneţk, Harkov şi Dnipropetrovsk.

Comandamentul militar operaţional de sud al Ucrainei a declarat că toate cele şase rachete de croazieră Kalibr lansate de Rusia în cursul nopţii au fost doborâte deasupra oraşului Odesa, iar 21 de drone Shahed de fabricaţie iraniană au fost doborâte deasupra regiunii înconjurătoare. Acesta a precizat că resturile căzute şi suflul exploziilor au avariat mai multe case şi o infrastructură portuară nespecificată din Odesa, dar nu a dat alte detalii. Nu se ştie nimic dacă există decese, dar un bărbat în vârstă a fost rănit în locuinţa sa şi a fost transportat la spital.

Odesa a fost deseori atacată de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, deşi portul făcea parte din acordul mediat de ONU care permitea exportul sigur de cereale pe Marea Neagră, acord din care Rusia s-a retras luni.

Ultimul atac a fost "o dovadă în plus că ţara-teroristă vrea să pună în pericol viaţa a 400 de milioane de oameni din diferite ţări care depind de exporturile de alimente ucrainene", a declarat Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale ucrainene, pe Telegram.

Şefa serviciului umanitar al SUA, Samantha Power, care a anunţat luni, în timpul unei vizite în Ucraina, acordarea de asistenţă umanitară în valoare de peste 500 de milioane de dolari, este aşteptată marţi la Odesa.

Pe de altă parte, un incendiu a izbucnit la o instalaţie nespecificată din portul Mikolaiv, luni seara târziu, a declarat primarul oraşului. Oraşul-port asigură, de asemenea, accesul Ucrainei la Marea Neagră şi făcea parte din acordul pentru cereale. "Este destul de grav", a declarat primarul Oleksandr Senkevici despre incendiu.

Comandamentul militar din sud a declarat ulterior că incendiul a fost stins rapid şi nu a raportat victime. Acesta a adăugat că patru drone au fost doborâte deasupra regiunii Mikolaiv.

Reuters precizează că nu poate verifica în mod independent aceste informaţii.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.