Un atac aerian israelian a vizat marţi seară un comandant de rang înalt al Hezbollah în suburbiile sudice ale Beirutului, în ceea ce armata israeliană a declarat că a fost o măsură de răspuns pentru atacul transfrontalier cu rachete de sâmbătă, care a ucis 12 copii şi adolescenţi. Soarta comandantului Hezbollah nu este clară însă, fiind vehiculate informaţii contradictorii.
O explozie puternică, urmată de un nor de fum, s-a auzit în suburbiile din sud ale Beirutului - un bastion al grupului armat libanez Hezbollah, susţinut de Iran - în jurul orei locale 19:40. Agenţia naţională de presă a Libanului a declarat că un atac aerian israelian a vizat zona din jurul Consiliului Shura al Hezbollah din cartierul Haret Hreik al capitalei.
O sursă de securitate libaneză de rang înalt a declarat că un comandant de rang înalt al Hezbollah - care a fost identificat de presă ca fiind Fuad Shukr - a fost ţinta atacului aerian, dar soarta acestuia a rămas neclară.
Două surse de securitate de rang înalt au declarat pentru Reuters că şeful centrului de operaţiuni al grupării armate libaneze Hezbollah, Fuad Shukr, a supravieţuit loviturii israeliene asupra suburbiilor sudice ale Beirutului. De asemenea, postul Al-Arabiya a relatat că asasinatul ar fi eşuat, fără să ofere detalii suplimentare, scrie The Times of Israel.
Apoi, într-o răsturnare de situaţie, publicaţiile saudite au citat surse care afirmau că Fuad Shukr a fost ucis, contrazicând rapoartele anterioare. Corpul lui Shukr se află acum la un spital din Beirut, care este înconjurat de un cordon de securitate, scrie The Times of Israel, citând site-ul saudit Al-Hadath.
O sursă apropiată Hezbollah din Liban a declarat pentru AFP că două persoane au fost ucise în atacul israelian asupra suburbiilor din sudul Beirutului, fără a preciza despre cine este vorba.. Anterior, sursa afirmase că ţinta era un "comandant important" al grupării.
Ministrul libanez de externe, Abdallah Bouhabib, a declarat pentru Reuters că speră ca răspunsul Hezbollah la atacul aerian al Israelului în Beirut să fie "proporţional", pentru a evita o escaladare. El a mai spus şi că Libanul va depune o plângere la Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Beirutul este în alertă de câteva zile în aşteptarea unui atac israelian anticipat ca represalii pentru atacul cu rachetă de sâmbătă de pe Înălţimile Golan ocupate de Israel, care a ucis cei 12 tineri aflaţi pe un teren de fotbal dintr-un sat druz.
Hezbollah a negat implicarea în acel atac.
Marţi seara, într-un comunicat, armata israeliană (IDF) a afirmat că a efectuat "un atac ţintit în Beirut asupra comandantului responsabil de uciderea copiilor din Majdal Shams şi de uciderea a numeroşi alţi civili israelieni". IDF a promis că vor urma detalii.
Anterior acestui atac israelian, tot marţi, noi tiruri de rachete trase din sudul Libanului au ucis un civil într-un kibbutz din nordul Israelului, au declarat medicii. De asemenea, cu puţin timp înainte de explozia din sudul Beirutului, armata israeliană a declarat că 15 proiectile au fost trase peste graniţa libaneză în ultimele ore, cu impact în unele părţi ale regiunii Galileea Superioară. Nu au fost raportaţi răniţi. Forţele aeriene israeliene au lovit un post de observaţie al Hezbollah şi o "infrastructură teroristă" în sudul Libanului.
În timp ce diplomaţii încercau să limiteze consecinţele noii escaladări, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că nu crede că este inevitabilă o luptă între Hezbollah şi Israel, deşi rămâne îngrijorat de potenţialul de escaladare.
Hezbollah şi Israelul, care s-au confruntat ultima dată într-un război major în 2006, au avut schimburi de tiruri peste graniţă de la izbucnirea războiului din Gaza, în octombrie, când Hezbollah a început să tragă în ţinte israeliene în ceea ce spune că este un gest de solidaritate cu palestinienii.
Ostilităţile au fost limitate în cea mai mare parte la regiunea de frontieră şi ambele părţi au indicat anterior că nu doresc o confruntare mai amplă, chiar dacă conflictul a provocat îngrijorare cu privire la riscul unei alunecări spre război.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...