Infecţiile cu HIV, la originea SIDA, au scăzut în 2023 la cel mai mic nivel istoric, anunţă marţi ONUSIDA/UNAIDS, o agenţie însărcinată cu această boală în cadrul ONU, însă acest declin este considerat mult prea lent, relatează AFP.
”Ca în 2023 nu au fost niciodată atât de puţine persoane care să contracteze HIV de la sfârşitul anilor '80”, când s-a înregistrat vârful epidemiei de SIDA, rezumă în acest raport anual ONUSIDA.
Potrivit agenţiei, între unul şi 1,7 milioane de persoane au fost infectate cu HIV în 2023.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acest virus provoacă în ultimul stadiu al infecţiei SIDA, iar viaţa pacientului este ameninţată de multiple boli oportuniste, împotriva cărora organismul său nu ştie să se apere.
Morţile din cauza SIDA - un pic peste 600.000, potrivit estimărilor agenţiei - se află de asemenea la cel mai mic nivel după perioada de vârf, în urmă cu 20 de ani.
În pofida acestei tendinţe favorabile, agenţia, care şi-a stabilit ca obiectiv cvasi-eradicarea epidemiei până în 2030, consideră însă aceste progrese mult prea lente.
În lume, aproximativ zece milioane de pacienţi nu dispun de tratament antiretroviral, o terapie a cărei desfăşurare a permis nenumărator oameni să trăiască cu boala.
Apariţia mai recentă a unor tratamente preventive - PrEP - a accelerat progresele împotriva bolii, însă desfăşurarea acestora ”rămâne foarte lentă” acolo unde infecţiile progresează cel mai rapid, îşi exprimă regretul agenţia.
”Doar 15% dintre persoanele care aveau nevoie primeau PrEP în 2022”, estimează ONUSIDA, arătând cu degetul faptul că legislaţii împotriva lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor ca cele din Uganda descurajează persoanele cu risc să ceară aceste tratamente.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.