O postare pe Twitter în care biroul de imigraţie din Tokyo critică un graffiti care susţine drepturile refugiaţilor a stârnit indignare şi o dezbatere online, multe persoane acuzând organizaţia că este mai îngrijorată de starea trotuarelor decât a celor care solicită azil, scrie The Guardian.
Într-o postare pe contul său oficial, biroul a arătat fotografii cu graffiti de pe un trotuar şi mai multe poduri pe care scria „Eliberaţi refugiaţii” şi „Refugiaţii sunt bineveniţi”.
„Libertatea de exprimare este importantă, dar aceasta este proprietate publică. Nu este prea mult?”, se arată în postarea biroului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Postarea a primit peste 2.000 de răspunsuri.
În timp ce unii au apărat oficialii, alţii au acuzat biroul că nu acordă importanţă datoriei sale de a avea grijă de persoanele care solicită refugiu în Japonia, ţară care a acceptat doar 20 de refugiaţi în 2017 (din 19.628 de aplicaţii), şi a permis ca 45 de persoane să rămână în baza unor motive umanitare, conform Ministerului Justiţiei.
Alţi utilizatori au făcut referire la tratamentul dur de care au parte azilanţii din centrele de detenţie. Din 2006 până în prezent, acolo au murit 14 persoane, printre care şi câteva sinucideri.
„Dacă critici graffiti-urile, atunci nu mai încălca drepturile oamenilor”, a scris o persoană.
O altă persoană a întrebat dacă graffiti-ul este mai important decât drepturile omului: „Poţi să ştergi graffiti-ul, dar nu poţi salva o viaţă distrusă”.
În 2016, peste 40 de deţinuţi au făcut greva foamei la o facilitate din Osaka pentru a protesta faţă de condiţiile de trai şi standardele nesatisfăcătoare privind îngrijirile medicale. În aprilie 2018, zeci de persoane reţinute la un centru de detenţie din Tokyo au făcut şi ele greva foamei după ce un deţinut indian s-a sinucis la o zi după ce cererea sa de eliberare a fost refuzată.
Un oficial al biroului a declarat că postarea nu a avut ca scop contrazicerea mesajului: „Avem o obligaţie de a accepta criticile privind politicile de imigraţie dar am postat acest lucru în speranţa de a avertiza cu privire la graffiti, care va cauza probleme celor care nu sunt conectaţi la situaţie”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.