Teritoriul Ayodhya din nordul Indiei trebuie să revină hinduşilor, care vor să construiască un templu aici, a decis Curtea Supremă, scrie BBC.
Cazul a fost dezbătut de mai multe decenii de hinduşi şi musulmani. Acum, Curtea a hotărât că musulmanii vor primi un alt spaţiu pentru a-şi construi o moschee.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
#AyodhyaVerdict
— Zee News (@ZeeNews) November 9, 2019
Ayodhya verdict: SC dismisses Shia Waqf Board plea; read the judgementhttps://t.co/eTTB9SVPJJ pic.twitter.com/GRsMcemzbv
Mulţi hinduşi cred că zona din statul Uttar Pradesh reprezintă locul în care s-a născut una dintre cele mai venerate divinităţi, Ram.
De cealaltă parte, musulmanii spun că s-au închinat aici timp de generaţii.
În centrul cazului stă moscheea Babri din secolul al 16-lea care a fost demolată de hinduşi în 1992, ceea ce a dus la revolte violente în care au fost ucişi aproximativ 2.000 de oameni.
Sute de persoane au fost reţinute vineri în Ayodhya, înaintea verdictului. De teama violenţelor, mii de forţe de ordine au fost trimise în oraş, iar magazinele şi şcolile au fost închise până luni.
Prim-ministrul indian Narendra Modi şi alţi politicieni au făcut apel la calm.
Verdictul a fost unanim. Curtea a spus că un raport al Archaeological Survey of India (ASI) a oferit dovada că rămăşiţe ale unui tempul au fost găsite sub structura moscheii demolate. Având în vedere toate dovezile, curtea a decis că terenul disputat trebuie să revină hinduşilor, în timp ce musulmanii vor primi un alt loc pe care să construiască o moschee.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.