India ar putea să repună în discuţie faptul de a nu recurge prima la arma nucleară, sugerează ministrul indian al Apărării Rajnath Singh, într-un context de tensiuni sporite cu Pakistanul pe tema Caşmirului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul a făcut aceste declaraţii în cadrul unei vizite, vineri, la Pokhran, instalaţia în care India a efectuat cu succes teste nucleare în 1998, în timpul Guvernului lui Atal Vajpayee.

”Pokhran este locul martor al hotărârii ferme (a lui Atal Vajpayee) de a face India o putere nucleară şi de a rămâne întotdeauna puternic ataşată doctrinei sale a «nerecurgerii prima» la arma nucleară”, a scris pe Twitter Rajnath Singh, la finalul vizitei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”India a aderat strict la această doctrină. Ceea ce se va întâmpla în viitor depinde de circumstanţe”, a avertizat el.

India s-a angajat în 1999 să nu recurgă prima la arma nucleară în caz de conflict.

Între ţările nucleare vecine Indiei, China a adoptat aceeaşi doctrină, însă Pakistanul nu.

Tensiunile cu Pakistanul au crescut puternic, în urma deciziei Guvernului premierului Narendra Modi de a revoca autonomia constituţională  a unei părţi a Caşmirului aflat sub controlul New Delhi şi pe care Islamabadul o revendică. Această decizie a fost condamnată de Islamabad.

Ministrul pakistanez al Drepturilor Omului a reacţionat după declaraţiile lui Rajnath Singh, îndemnând India, pe Twitter, ”să nu mai mintă”.

Aderarea Indiei la doctrina nerecurgerii prima la arma nucleară ”s-a încheiat la 4 ianuarie 2003, când Guvernul indian a declarat că va folosi arme nucleare în faţa oricărui atac (inclusiv chimic sau biologic) contra Indiei sau forţelor indiene sau de orice fel”.

Vipin Narang, un profesor la prestigiosul Institut Tehnologic al statului Massachusetts (MIT), a apreciat, într-un mesaj postat pe Twitter că Rajnath Singh este oficialul de cel mai înalt rang care ameninţă că India ar putea să nu se simtă legată pe teremn nelimitat şi în mod absolut de doctrina nefolosirii prima a armei nucleare.

O revizuire a acestei doctrine a figurat, în 2014, în programul electoral al partidului naţionalist hindus aflat la putere, BJP. Însă candidatul Narendra Modi a dat asigurări că, dacă ajunge la putere, nu o va schimba.

CONSILIUL DE SECURITATE AL ONU, ÎMPOTRIVA MPSURILOR UNILATERALE, POTRIVIT BEIJINGULUI

Pe de altă parte, statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU au îndemnat vineri India şi Pakistanul să evite măsurile unilaterale în statul Jammu-şi-Caşmir, a anunţat reprezentantul permanent al Chinei, în urma unei reuniuni cu uşile închise privind acest subiect.

Consiliul, care nu a mai abordat problema de decenii, s-a reunit la solicitarea Chinei şi Pakistanului, după suspendarea, la 5 august, a autonomiei unicului stat indian cu populaţie majoritar musulmană.

Beijingul cere rareori reuniuni.

Nicio declaraţie nu a fost adoptată, însă cei 15 membri ai Consiliului şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din partea indiană a caşmirului, potrivit ambasadorului chinez Zhang Jun.

”Ei sunt îngrijoraţi, de asemenea, de situaţia drepturilor omului în regiune, iar potrivit părerii generale a membrilor, părţile vizate trebuie să se abţină de la orice iniţiativă unilaterală de a agrava tensiunile în regiune, unde situaţia este deja foarte tensionată şi periculoasă”, a declarat el.

Ambasadorul indian Syed Akbaruddin l-a acuzat că încearcă să prezinte poziţia chineză drept ”voinţa comunităţii internaţionale” şi a subliniat că este vorba despre o problemă internă.

”Dacă există probleme, ele vor fi discutate, tratate de tribunalele noastre. Nicio instanţă internaţională nu are a ne spune cum să ne gestionăm afacerile. Suntem peste un miliard”, a declarat el pentru presă.

”Faptul că această reuniune a avut loc arată că este vorba despre un diferend recunoscut internaţional”, şi-a exprimat satisfacţia ambasadoarea pakistaneză la ONU Maleeha Lodhia.

”Locuitorii din Jammu-şi-Caşmir poate că sunt închişi (...), dar vocile le-au fost auzite astăzi la ONU”, a adăugat ea.

Legăturile telefonice şi accesul la Internet au fost întrerupte, iar adunările publice interzise înainte ca India să revoce acest statut special. Guvernul Modi a anunţat vineri că acestea urmeau să fie restabilite începând de vineri seara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.