Incursiunea militară a Ucrainei în Kursk vizează crearea unei „zone tampon” pentru a preveni atacurile transfrontaliere ale forţelor Moscovei, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul în care trupele sale au aruncat în aer al doilea pod în regiunea de frontieră cu Rusia, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Forţele ucrainene avansează în Kursk pe fondul luptelor care au urmat declanşării operaţiunii lor militare surpriză în urmă cu aproape două săptămâni. Dar Ucraina rămâne, de asemenea, sub presiune în estul său ocupat, în timp ce forţele ruse avansează spre un centru militar cheie.

Ofensiva din Kursk a făcut ca Rusia să se lupte pentru a-şi consolida propriul teritoriu. Kievul pare să aibă mai multe obiective cu asaltul, de la ridicarea moralului după câteva luni toride la epuizarea resurselor Rusiei. Un consilier prezidenţial ucrainean a declarat că incursiunea urmăreşte să asigure un proces de negociere „echitabil”.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Pentru prima dată, Zelenski a vorbit duminică despre ambiţiile strategice ale operaţiunii, el afirmând: „Acum, sarcina noastră principală în cadrul operaţiunilor defensive globale este: să distrugem cât mai mult potenţial de război rusesc posibil şi să desfăşurăm acţiuni contraofensive maxime”.

Acestea includ „crearea unei zone tampon pe teritoriul agresorului”, a spus preşedintele în cel mai recent discurs al său. „Tot ceea ce provoacă pierderi armatei ruse, statului rus, complexului lor militar-industrial şi economiei lor contribuie la prevenirea extinderii războiului şi ne apropie de un sfârşit just al acestei agresiuni”, a declarat Zelenski.

Poziţia Kievului în Kursk este „din ce în ce mai puternică”, trupele consolidându-şi poziţiile, potrivit lui Zelenski. Kievul susţine că are sub control aproape 1 000 de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc şi atât Rusia, cât şi Ucraina au îndemnat locuitorii să evacueze zonele în care au loc lupte grele.

Ca parte a eforturilor de a paraliza capacităţile logistice ale Moscovei şi de a întrerupe rutele de aprovizionare, forţele ucrainene au declarat, duminică, că au aruncat în aer un alt pod peste râul Seim în regiunea Kursk, cu „ atacuri aeriene de precizie”.

„Aviaţia Forţelor Aeriene continuă să priveze inamicul de capacităţile logistice cu lovituri aeriene de precizie, ceea ce afectează în mod semnificativ cursul operaţiunilor de luptă”, a declarat comandantul Forţelor Aeriene Ucrainene, Mykolaiv Oleshchuk, într-o postare pe reţelele de socializare care a inclus un videoclip care arată coloane de fum înghiţind părţi ale podului.

Atacul a avut loc la două zile după ce forţele ucrainene au distrus un prim pod peste Seim. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că Ucraina a folosit rachete occidentale pentru a efectua acel atac, care erau probabil HIMARS fabricate în SUA.

Forţele Kievului au preluat controlul asupra oraşului Sudzha săptămâna trecută şi au stabilit acolo un birou al comandantului militar, potrivit oficialilor militari ucraineni.

Duminică, forţele armate ucrainene au publicat un videoclip cu ceea ce au declarat a fi sisteme de aruncătoare de flăcări „Sivalka” „angajate în operaţiuni de luptă activă” în direcţia Kursk.

Rusia pare să fi redirecţionat câteva mii de soldaţi de la luptele de pe linia frontului din Ucraina ocupată pentru a soluţiona pierderea teritorială din Kursk. Iar locuitorii care au fugit din zonă din cauza luptelor au fost avertizaţi să nu se întoarcă.

„Situaţia operaţională pe teritoriul districtului nostru rămâne complicată. Unii cetăţeni nu renunţă la încercările lor de a se întoarce acasă, împiedicând astfel activitatea armatei noastre”, a declarat duminică şeful districtului Korenevsky din Kursk, Marina Degtyareva. „Întoarcerea în zonă până în prezent este imposibilă pentru rezidenţii locali şi uneori duce la tragedii teribile”.

Autorităţile îi vor anunţa pe locuitori când este sigur să se întoarcă, a adăugat ea. „Fac apel la toţi locuitorii din districtul Korenevsky, să fim răbdători şi să lăsăm armata noastră să se ocupe de inamic, să nu îi încurcăm pe apărătorii noştri”, a mai spus ea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.