”Veste galbene” soseau vineri paşnic pe Champs-Elysées, încadrate de un dispozitiv de securitate de amploare, la ”actul V” al unei mobilizări naţionale, sub privirea atentă a puterii, care speră la o calmare după anunţurile lui Emmanuel Macron în favoarea puterii de cumpărare, relatează AFP.
”Ultima dată am fost aici din cauza taxelor, de această dată este din cauza instituţiilor: vrem mai multă democraţie directă”, rezumă, pe un frig muşcător, Jérémy, un intermediar, în vârstă de 28 de ani, venit de la Rennes cu familia ”să strige pentru a se face auziţi”.
#France: some of the #YellowVests are blocked by the police on the #ChampsÉlysées. Quiet situation#GiletsJaunes #15Decembre#ActeV #Act5 #15December #Paris #Resistance pic.twitter.com/0fHPpZ7P5Y
— Compact News (@NewsCompact) December 15, 2018
Cu puţin înainte de ora locală 9.30 (10.30, ora României), aproximativ 30 de persoane au fost arestate în Ile-de-France, dintre care 17 în aglomeraţia pariziană, departe de cele 300 de arestări înregistrate la aceeaşi oră sâmbăta trecută, în cadrul unor controale preventive. În total, atunci au fost efectuate aproape 2.000 de arestăti - un record.
Amploarea manifestaţiilor, la care au participat 136.000 de persoane la ultimele două episoade - marcate de scene de gherilă urbană şi un dispozitiv de securitate excepţional -, urmează să fie scrutată îndeaproape de un Executiv afectat de o criză socială fără precedent.
”Ne aşteptăm la o mobilizare un pic mai mică, cu indivizi un pic mai puţin hotărâţi”, a declarat vineri seara secretarul de Stat la Interne Laurent Nuñez.
În jurul Arcului de Triumf, furgoane de jandarmi mobile erau poziţionate din zori. Aproximativ 8.000 de membri ai forţelor de ordine au fost desfăşuraţi în capitală, susţinuţi de 14 vehicule blindate pe roţi ale jandarmeriei (VBRG).
La 100 de metri de Place de l'Etoile, la braseria "Le vin coeur", Maria, coordonatoarea, se temea de noi degradări. ”Imediat ce se dă cu gaze, avem ordin să închidem”, spune ea. ”Să manifesteze, fără probleme, dar această spargere este sfâşietoare”, apreciază ea.
În alte locuri, la Paris, ca în Place de la Bastille, bănci şi-au acoperit faţadele, însă cafenele erau deschise, într-o încercare de a compensa pierderile provocate de închiderile de sâmbăta trecută.
Agnès Pannier-Runacher, secretar de stat pe lângă ministrul Economiei, a dat asigurări, la BFMTV, sâmbătă, că comercianţii au raportat pierderi de activitate ”în medie de -25%, cu vârfuri de -50%, -70%, iar unii -90%”.
Aproximativ 69.000 de membri ai forţelor de ordine au fost desfăşuraţi, faţă de 89.000 sâmbăta trecută.
La nivel de regiuni, unde sunt anunţate numeroase adunări, suplimentări sunt prevăzute acolo unde au avut loc violenţe, la Bordeaux şi Toulouse.
”100 DE EURO ÎNSEAMNĂ NIMIC”
Circulaţia pe autostrada A6 a fost întreruptă pe ambele sensuri, la limita între Saône-et-Loire şi Rhône, de către prefect, ca măsură de precauţie faţă de mobilizarea aşteptată a ”vestelor galbene”.
În capitală, accesul la instituţii (Palatul Elysée, Matignon, Adunarea naţională, Ministerul de Interne, între altele) este protejat.
În schimb, un semn al tensiunii care a scăzut un pic, Turnul Eiffel şi mai multe muzee închise sâmbăta trecută erau deschise, la fel ca marile magazine, odată cu apropierea Crăciunului.
La Bordeaux, biroul de turism şi-a anulat, în schimb, toate vizitele cu ghizi prevăzute sâmbătă după-amiaza şi închide în miezul zilei. Numeroase servicii şi instituţii culturale publice rămân închise.
Anunţurile lui Emmanuel Macron, luni, între care cea mai amblematică vizează creşterea cu 100 de euro a veniturilor la nivelul SMIC, au fost primite împărţit de francezi, care reclamă mai puţine taxe şi mai multă putere de cumpărare.
”100 de euro în plus pentru cei care primesc SMIC înseamnă nimic, asta priveşte doar o minoritate de persoane”, şi-a exprimat regretul sâmbătă, la Paris, Ludovic, în vârstă de 40 de ani, un condiţionato de maşini venit să manifesteze de la Amiens.
După atentatul jihadist de la Strasbourg, marţi, soldat cu patru morţi, îndemnurile în cadrul majorităţii şi Guvernului de a nu manifesta au fost respinse de o parte a ”vestelor galbene”, care nu văd nicio legătură cu asta.
Moderaţii, reprezentaţi prin colectivul ”vestelor galbene libere” au îndemnat la un ”armistiţiu” şi apreciază că ”a venit vremea dialogului”, aînsă alţii şi-au afişat hotărârea de a ieşi din nou în sttradă, pentru a obţine satisfacţie faţă de noi revendicări sociale şi economice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...