Intensitatea incendiilor din pădurea amazoniană din Brazilia a scăzut uşor, de când preşedintele Jair Bolsonaro a trimis armata să ajute la combaterea focului, dar un boicot internaţional din partea companiilor s-a amplificat, un producător american de încălţăminte anunţând că nu va cumpăra materii prime din Brazilia, transmite Reuters.
Brazilia a înregistrat 2.696 de focare de incendii în regiunea Amazonului, pe parcursul unei perioade de cinci zile începând de sâmbătă, când armata a început să participe la eforturile pompierilor, potrivit datelor agenţiei de cercetări spaţiale INPE. Numărul focarelor este cu 31% mai mic faţă de cele cinci zile precedente, când au fost înregistrate 3.917 focare înainte de participarea armatei.
Miile de incendii în pădurea Amazonului au declanşat o criză internaţională pentru Brazilia, cu proteste publice şi îngrijorări exprimate de lideri politici, potrivit cărora guvernul preşedintelui Bolsonaro face prea puţin pentru a proteja cea mai mare pădure tropicală din lume. După mai multe zile de critici, Bolsonaro a decis să trimită armata să susţină eforturile pompierilor.
Creşterea numărului de incendii, care potrivit INPE ar fi cele mai grave din 2010, provoacă temeri că firmele s-ar putea retrage din Brazilia pe fondul publicităţii negative legată de arderea pădurii şi perspectiva unor sancţiuni internaţionale.
Joi, VF Corp, proprietarul brandurilor de încălţăminte şi haine Timberland, Vans şi North Face, a luat măsuri concrete ca reacţie la incendii, anunţând că nu va mai cumpăra piele din Brazilia.
VF a precizat că va relua achiziţiile de piele braziliană atunci când ”va avea încredere să materialele utilizate în produsele noastre nu contribuie la afectarea mediului în ţară”.
Compania din Greensboro, Carolina de Nord, care mai deţine brandurile Dickies, Smartwool şi JanSport, nu a răspuns întrebărilor legate de valoarea importurilor de piele din Brazilia sau pieţele de pe care se va aproviziona.
Potrivit datelor principalei asociaţii a pielii din Brazilia, Center for the Brazilian Tanning Industry, ţara a exportat anul trecut piele de bovine în valoare de 1,44 de miliarde de dolari. Cele mai mari pieţe de export au fost Statele Unite, China şi Italia, care au atras circa 60% din exporturile braziliene de piele.
În alte regiuni, Norvegia a cerut unui număr de companii să se asigure că nu contribuie la despădurirea Amazonului, între acestea aflându-se compania petrolieră Equinor, producătorul de fertilizatori Yara International şi producătorul de aluminiu Norsk Hydro.
Incendiile au adus o atenţie mai mare şi pentru agricultura braziliană, unul dintre principalele motoare ale economiei.
Răspunzând îngrijorărilor, un grup care prelucrează soia, Abiove, a publicat date potrivit cărora producţia de oleaginoase nu contribuie la incendii.
Ecologiştii afirmă că focurile au fost declanşate de speculatori imobiliari şi de fermieri, fiind o practică obişnuită pentru a curăţa pământul în vederea exploatării agricole a acestuia.
Bolsonaro a insistat că incendiile sunt sub control şi a emis joi un decret pentru interzicerea focurilor în ţară pentru o perioadă de 60 de zile.
Joi, Bolsonaro i-a mulţumit preşedintelui american Donald Trump pentru sprijinul acordat la summitul G7 din Franţa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.