Joseph R. Biden a depus miercuri jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite. El a devenit al 46-lea preşedinte al SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Biden a depus jurământul în faţa judecătorului John Roberts, şeful Curţii Supreme, pe o biblie de la Douay-Rheims, de familie, veche de 127 de ani, pe care a depus jurământul la toate învestirile din cariera sa politică.

„Aceasta este ziua Americii, a democraţiei. O zi a istoriei şi speranţei”, a spus el în discursul susţinut în faţa Capitoliului. „Am aflat din nou că democraţia este preţioasă, că este fragilă, dar democraţia a învins. Astăzi sărbătorim triumful nu al unui candidat, ci a unei cauze, cauza democraţiei. America s-a ridicat provocării. Vocea poporului a fost auzită”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El le-a mulţumit predecesorilor din ambele partide şi a adăugat: „Povestea americană depinde de noi toţi. Ne unim ca o singură naţiune, sub Dumnezeu, indivizibilă. Uitându-ne spre viitor, curajoşi, îndrăzneţi, la o naţiune care putem fi şi care trebuie să fim. Ştiu forţa naţiunii noastre”.

Făcând referire la incidentele violente petrecute în urmă cu două săptămâni la Capitoliu, Biden a subliniat: „Aşa ceva nu se va mai întâmpla vreodată. Niciodată”.

„Voi fi un preşedinte pentru toţi americanii”.

Biden a amintit în discursul său de cei 400.000 de americani decedaţi din cauza Covid-19 şi a cerut un moment de reculegere.

El a mai spus: „Mai avem multe de făcut. Avem multe de reparat, de restaurat, de construit şi multe de câştigat. O dată la un secol, virusul pândeşte ţara. Milioane de locuri de muncă au fost pierdute, sute de afaceri au fost închise. Supremaţia albă pe care trebuie să o învingem. Cer fiecărui american să mi se alăture în această cauză de unire a naţiunii. Extremismul, violenţa, boală, lipsa locurilor de muncă... dar cu unitate putem face lucruri măreţe, putem învăţa copiii noştri în şcoli sigure, putem învinge acest virus, putem aduce dreptate rasială şi socială. Ştiu că a vorbi despre unitate poate părea o fantezie prostească, ştiu că forţa virusului e reală. Istoria noastră a fost o luptă continuă între idealul că suntem toţi creaţi egali şi rasism, demonizare, care ne-au dezbinat mult timp. Prin Războiul Civil, 9/11, prin luptă şi sacrificiu, îngerii noştri buni au izbândit. Acum putem arăta calea unităţii. Ne putem vedea nu ca adversari, dar ca vecini, ne putem trata cu respect, să ne oprim să ţipăm unii la alţii, fără unitate nu există progres, doar o stare de haos. Acesta e momentul nostru istoric şi unitatea este calea înaintea. Dacă facem acest lucru, vă garantez că nu vom da greş niciodată în America. Astăzi, în acest loc şi moment, haideţi să o luăm de la capăt, toţi, haideţi să ne ascultăm unii pe alţii, să ne respectăm”.

Biden a vorbit şi despre lupta pentru drepturile femeilor. „Astăzi inaugurăm prima vicepreşedinte femeie, Kamala Harris. Nu îmi spuneţi că lucrurile nu se pot schimba. (...) Pentru toţi cei care ne-aţi susţinut campania sunt umil pentru încrederea pe care ne-aţi oferit-o. Cei care nu ne-aţi susţinut, auziţi-mă şi făceţi-vă o opinie. Chiar dacă nu sunteţi de acord, aceasta este America. Voi fi un preşedinte pentru toţi americanii şi voi lupta la fel de puternic şi pentru cei care nu m-au susţinut, la fel şi pentru cei care m-au susţinut”.

„Trebuie să încheiem războiul conservatori – liberali, dacă arătăm toleranţă şi dacă suntem dispuşi să ne punem în locul celuilalt”.

Democratul Joe Biden, în vârstă de 78 de ani, a primit din partea americanilor peste 81,2 milioane de voturi în alegerile din noiembrie anul trecut, cele mai multe pe care un candidat le-a obţinut în istoria Statelor Unite. La nivelul electorilor, el s-a impus cu 306 voturi, iar republicanul Donald Trump a primit 232.

Biden a fost ales senator al statului Delaware în 1973 şi a devenit apoi preşedintele comitetului juridic şi pentru relaţii internaţionale al Camerei.

După două campanii fără succes pentru Casa Albă, în 1988 şi 2008, el a devenit vicepreşedinte în administraţia Barack Obama, şi a deţinut această funcţie între 2009 şi 2017.

În februarie 2020, el şi-a anunţat intrarea în cursa pentru a deveni candidat democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Biden este cel mai vârstnic preşedinte american.

La ceremonia de la Capitol Hill (Washington D.C.), organizată cu măsuri speciale de protecţie şi securitate, participă din partea fostei administraţii vicepreşedintele Mike Pence. La eveniment sunt prezenţi foştii preşedinţi americani Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton.

În Capitală au fost trimişi aproximativ 25.000 de militari din Garda Naţională. Mii de steaguri au fost amplasate în spaţiul din faţa Capitoliului, unde de obicei se afla publicul ceremoniei.

Donald şi Melania Trump au părăsit, miercuri dimineaţă, Casa Albă, pentru ultima dată din postura de cuplu prezidenţial. Cei doi au participat la o ceremonie de rămas-bun la Joint Base Andrews, înainte de a pleca spre Florida. Trump este al patrulea preşedinte din istoria SUA care nu participă la inaugurarea mandatului succesorului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.