Înaltul Comisar ONU pentru Dreprturile Omului Michelle Bachelet a cerut luni ca membrii familiilor jihadiştilor ucişi sau luaţi prizonieri în Siria şi Irak să fie ”repatriaţi, în cazul în care nu sunt inculpaţi de crime”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După căderea, în martie, a ”califatului” organizaţiei Statul Islamic (SI), comunitatea internaţională se confruntă cu bătaia de cap a repatrierii familiilor jihadiştilor luaţi prizonieri  sau ucişi în Siria şi Irak.

”Membrii familiilor (...) tebuie repatriaţi, în cazul în care nu sunt inculpaţi de crime”, a subliniat Michelle Bachelet în deschiderea celei de-a 41-a sediuni a Consiliului ONU al Drepturilor Omului.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Copiii, mai ales, au suferit grave încălcări ale drepturilor lor - inclusiv cei care au putut fi îndoctrinaţi sau recrutaţi (...) să comită acte violente. Prima grijă trebuie să fie readaptarea, protecţia lor”, a subliniat ea.

Potrivit lui Michelle Bachelet, pste 11.000 de presupuşi membri ai familiilor unor combatanţi Daesh - acronomul arab al SI - sunt deţinuţi în tabăra Al-Hol, în Siria, administrată de către autorităţile kurde.

Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) estimează că 29.000 de copii de combatanţi se aflau în Siria, din care 20.000 s-ar afla în Irak, potrivit Înaltului Comisar ONU, care precizează că majoritatea sunt în vârstă de până în 12 ani.

”Menţinerea în detenţie a unor persoane care nu sunt suspectate de crime, în absenţa unui fundament legal şi unui control judiciar independent regulat nu este acceptabilă”, a subliniat Michelle Bachelet.

Ea a lansat un apel către state să le acorde naţionalitate ”copiilor născuţi de către cetăţenii lor” în zone de conflict, argumentând că statutul de apatrid al acestor copii este un ”act de cruzime”.

”Copiii apatrizi sunt adesea privaţi de educaţie, de acces la îngrijiri de sănătate şi de alte elemente fundamentale ale demnităţii”, a subliniat ea.

Michelle Bachelet a relevat că ”unele ţări au făcut eforturi să repatrieze anumişi cetăţeni, mai ales copii”, însă fără citeze numele acestor ţări.

Ea a subliniat, de asemenea, că ”patru cazuri au fost aduse în atenţia Comitetului Drepturilor Copilului şi Comitetului împotrtriva torturii de către bunici francezi ai unor copii care sunt deţinuţi în prezent în Siria şi Irak”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.