Kievul a reafirmat, miercuri, că racheta care a ucis doi oameni cu o zi înainte într-un sat polonez de lângă graniţa cu Ucraina a fost „rusească”, contrazicând NATO şi Washington care acreditează mai degrabă teza unei rachete de apărare ucrainene, informează AFP.
„Nu am nicio îndoială că această rachetă nu a fost a noastră”, a declarat miercuri seară la televizor preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, subliniind că Kievul a dorit să facă parte dintr-un grup internaţional de anchetă asupra acestui incident.
„Cred că a fost o rachetă rusească, conform raportului armatei ucrainene”, a adăugat el, în timp ce oficialii NATO au estimat că este probabil o rachetă din sistemul ucrainean de apărare antiaeriană.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a cerut apoi accesul experţilor ucraineni la „toate datele” din Occident şi la locul exploziei rachetei care a căzut în Polonia. „Vrem să stabilim toate detaliile, fiecare fapt”.
Budapesta l-a criticat anterior pe Zelenski, spunând că dă un „exemplu prost” pretinzând că racheta este rusească. „Într-o astfel de situaţie, liderii lumii vorbesc în mod responsabil”, a declarat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.
Racheta care a lovit satul polonez Przewodow a stârnit temeri că NATO ar putea fi atrasă în conflictul - provocând o escaladare majoră - din Ucraina, întrucât Polonia este protejată de un angajament de apărare colectivă al Alianţei Atlantice.
Rusia a negat că a lansat racheta, însăşi Varşovia considerând că este „foarte probabil” să fi fost un proiectil antiaerian ucrainean, invocând „un accident nefericit”.
Racheta a ucis doi bărbaţi în Przewodow lovind o clădire agricolă, Polonia fiind în stare de şoc şi armata sa în alertă maximă.
Casa Albă nu a văzut „nimic care să contrazică” ipoteza, avansată de Varşovia, potrivit căreia această rachetă ar proveni „după orice probabilitate” de la apărarea antiaeriană ucraineană, a estimat miercuri o purtătoare de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate, Adrienne Watson.
„Acestea fiind spuse, oricare ar fi concluziile finale, este clar că Rusia este în cele din urmă responsabilă pentru acest incident tragic” din cauza atacurilor sale împotriva infrastructurii civile ucrainene, a spus ea într-o declaraţie, adăugând: „Ucraina a avut şi are dreptul de a se apăra”.
„Incidentul a fost cauzat probabil de o rachetă de la sistemul de apărare aeriană ucraineană trasă pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva rachetelor de croazieră ruseşti”, a declarat şeful NATO, Jens Stoltenberg, după o întâlnire de criză la Bruxelles.
„Nu există niciun indiciu că acesta a fost un atac intenţionat împotriva Poloniei”, a mai spus preşedintele polonez Andrzej Duda.
Din Bali, unde a avut loc summitul G20, preşedintele american Joe Biden a considerat anterior că este „improbabil” ca racheta să fi fost lansată de Rusia.
Moscova a salutat „reţinerea” Washingtonului.
Polonia şi-a convocat de urgenţă Consiliul de Securitate Naţională marţi şi l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru „explicaţii detaliate imediate”.
Ministerul rus de Externe a declarat miercuri seară că l-a informat pe ambasadorul polonez la Moscova Krzysztof Krajewski, de „caracterul inacceptabil al întăririi în Polonia a unei isterii anti-ruse” după incident.
Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie şi încă controlează părţi din această ţară, în ciuda unui şir de înfrângeri pe câmpul de luptă în ultimele luni.
Polonia, care are o graniţă de 530 km cu Ucraina, este lider regional în ceea ce priveşte asistenţa militară şi umanitară acordată vecinului său de la est. Găzduieşte pe teritoriul său aproximativ 10.000 de soldaţi americani.
Racheta a căzut, marţi, în timp ce Rusia a efectuat atacuri masive asupra infrastructurii civile ucrainene, care au lăsat milioane de case fără energie electrică. Rachetele ruseşti au lovit oraşe din toată ţara, inclusiv Liov (vest), lângă graniţa cu Polonia.
Şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a considerat miercuri că atacurile cu rachete ruseşti reprezintă o „crimă de război”.
Un înalt oficial american a spus că Rusia a eşuat pe toate fronturile în războiul său împotriva Ucrainei şi, prin urmare, duce o „campanie de teroare” acolo.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...