Ambasada Statelor Unite la Londra se desolidarizează într-un comunicat pe un ton fals serios de concluziile unei profesoare de chimie la Bryn Mawr College, Michelle Francl, care a publicat reţeta unui ”ceai perfect” - un praf de sare şi un strop de lămâie - într-o carte, intitulată ”Steeped: The Chemistry of Tea”, subliniind că sfaturile acesteia ”nu reprezintă politica oficială” americană, într-o adevărată o farsă diplomatică.
Profesoara americancă vrea să obţină ceaşca ”perfectă” de ceai prin adăugarea la reţeta britanică a unui praf de sare, unui strop de suc de lămâine şi stoarcerea energică a pliculeţului, deşi acesta din urmă arată că nu folosea tocmai cel mai bun ceai din lume.
She’s caused a real stir but @MichelleFrancl is sticking to her guns!
— Azadeh Moshiri (@Azadeh_Moshiri) January 25, 2024
She walked me through how to make the perfect cup of salty tea on @BBCNews
Her message to the UK? “Channel your inner scientist, give it a try” pic.twitter.com/8gZyE6KNZC
Noua sa carte, ”Steeped: The Chemistry of Tea”, este un studiu al unor texte, vechi după unii de peste 1.000 de ani.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Published Today!
— Royal Society of Chemistry Books (@RoySocChemBooks) January 24, 2024
Steeped: The Chemistry of Tea
Discover the science behind one of the world's favourite beverages with this fun and fascinating book written by @MichelleFrancl https://t.co/GrUFQWZIzV pic.twitter.com/K9sW9l8Pw4
Ea spune că ionii de sodiu din sare opresc amărăciunea ceaiului, iar lămâia ar împiedica formarea ”spumei” care apare uneori la suprafaţa băuturii.
În privinţa pliculeţelor de ceai, ele trebuie să fie mari, iar linguriţa mică, robustă şi preîncălzită, iar laptele trebuie să fie turnat după ceai, cu atât mai rău pentru ”miffy” britanici, cum sunt numiţi cei care toarnă laptele înainte să pună plicul de ceai.
"If you want a cup of tea that is a little less bitter, try a pinch of salt" says professor Michelle Francl
— Sky News (@SkyNews) January 24, 2024
The professors's suggestion sparked a debate on X, but she says her tip is a 'long standing tradition, going back centuries'.
https://t.co/Rmiw5OdnjR
Sky 501 pic.twitter.com/jIuHezJlGK
”În Statele Unite sunt ceşti de ceai oribile. Oamenii folosesc adesea aici apă caldă direct de la robinet. Este Oribil”, declară Michelle Francl, citată de The Guardian.
”Eu am crescut în Midwest, unde se bea multă cafea, însă ceaiul a fost întotdeauna băutura mea preferată şi am investit mult timp în acest studiu. Însă după toţi aceşti ani în care am băut ceai şi am făcut cercetări în chimie, am aflat lucruri noi despre ceea ce se află în ceaşca mea şi cum să pregăteşti cea mai bună ceaşcă de ceai”, se justifică ea.
Aceste ”inovaţii” americane au declanşat însă o adevărată furtună în ceaşca de ceai de peste Atlantic.
Cu scopul de a evita un scandal diplomatic, Ambasada Statelor Unite la Londra, a emis miercuri un comunicat.
An important statement on the latest tea controversy. pic.twitter.com/HZFfSCl9sD
— U.S. Embassy London (@USAinUK) January 24, 2024
Acest anunţ ”ne-a făcut relaţia specială cu Regatul Unit să cadă în apă caldă”, recunoaşte ambasada.
”Ceaiul este un elixir al prieteniei, o legătură sacră între naţiunile noastre”, subliniază ea.
”Nu putem lăsa să treacă această propunere scandaloasă, care ameninţă fundamentele relaţiei noastre speciale”, scrie ea.
”Vrem să asigurăm bunul popor britanic că adăugarea de sare în băutura sa naţională nu este politica oficială a Statelor Unite”, dă asigurări reprezentanţa.
”Şi nu va fi nicodată”, insistă ea.
”Ambasada Statelor Unite va continua să-şi facă ceaiul cum trebuie. La microunde”, conchide ambasada în această notă diplomatică, cu un strop de umor britanic.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.