Evghenia Guţul, başcanul regiunii autonome moldovene Găgăuzia, singurul oficial din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Vladimir Putin de la invazia rusă din Ucraina, a anunţat miercuri că a cerut Moscovei ca Gazprom să livreze gaz direct în Găgăuzia, la un preţ special. În plus, ea a făcut apel la Kremlin să deschidă conturi speciale, în care, de la distanţă, să fie viraţi bani pentru „creşterile salariale” ale găgăuzilor.
Guvernatoarea susţine că Vladimir Putin şi-a exprimat sprijinul „deplin” pentru Găgăuzia şi poporul Moldovei.
Evghenia Guţul a făcut miercuri bilanţul vizitei sale de opt zile în Federaţia Rusă, scrie NewsMaker. Ea a catalogat întrevederile pe care le-a avut cu oficiali de la Moscova, inclusiv cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, drept productive. În cadrul discuţiilor, spune Guţul, au fost abordate, prioritar, trei subiecte: gaz mai ieftin pentru regiune, bani pentru găgăuzi din conturi speciale, deschise în Rusia, precum şi posibilele exporturi din Găgăuzia în Federaţia Rusă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Anterior, tranzacţia cu gaze dintre Găgăuzia şi partea turcă a fost oprită de autorităţile moldoveneşti. Am apelat la Rusia cu o cerere de a primi gaze la un tarif special, direct de la Gazprom”, a anunţat Evghenia Guţul. „Există sprijin deplin din partea Federaţiei Ruse”, a menţionat Guţul, care a recunoscut că trebuie puse la punct „detaliile legale”.
CONTURI ÎN RUSIA PENTRU GĂGĂUZI
Guţul a amintit şi despre una dintre promisiunile făcute în campania electorală, care a fost susţinută de oligarhul fugar Ilan Şor, şi anume creşteri salariale pentru locuitorii din Găgăuzia şi pentru angajaţii statului. Ea a spus că, deşi a reuşit să găsească „sponsori” care ar fi virat fonduri la bugetul Găgăuziei, acestea ar fi fost „sechestrate din ordinul autorităţilor moldoveneşti”. Guţul nu a precizat cine au fost sponsorii, dar spune că tranzacţiile au fost „legale”. În context, başcana a anunţat că s-a adresat Rusiei cu o cerere de a deschide astfel de conturi pe teritoriul său.
„Am apelat la autorităţile ruse cu o solicitare de a deschide conturi la distanţă în Federaţia Rusă pentru cetăţenii din Găgăuzia, pentru a le transfera suplimentele salariale”, a declarat başcana.
Potrivit Evgheniei Guţul, conturile vor fi deschise în sistemul de plată rus „Mir”.
„Cu ajutorul lor, locuitorii din Găgăuzia vor putea primi şi transferuri din străinătate”, susţine başcana.
„Importatorii găgăuzi vor primi mari beneficii în Rusia”, a mai spus Guţul.
Potrivit ei, preşedintele Vladimir Putin şi-ar fi exprimat sprijinul deplin pentru Moldova şi iniţiativele Găgăuziei.
PRIMUL OFICIAL DIN R. MOLDOVA CARE SE ÎNTÂLNEŞTE CU PUTIN DUPĂ INVAZIE
Evghenia Guţul a întreprins o vizită oficială în Federaţia Rusă, în perioada 1-8 martie. Ea s-a întâlnit inclusiv cu preşedintele rus Vladimir Putin, fiind primul oficial din R. Moldova care s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin după invadarea Ucrainei. În discuţii, guvernatoarea i s-a plâns lui Putin de autorităţile de la Chişinău, pe care le-a acuzat că „se răzbună” pe Găgăuzia din cauza „poziţiei sale civice”.
CITEȘTE ȘI Lidera Găgăuziei, Evghenia Guţul, s-a întâlnit cu Putin: „A promis să ne sprijine în apărarea drepturilor noastre legitime”Fotografia başcanei, în care dă mâna cu Putin în marja Festivalului Mondial al Tineretului de la Soci, a provocat indignare în Moldova.
Evghenia Guţul este aleasă din partea partidului „ŞOR” declarat neconstituţional. Guvernatoarea nu doar că nu îşi ascunde legătura cu oligarhul fugar Ilan Şor, dar o şi menţionează cu orice ocazie. Ea este criticată din această cauză inclusiv de unii deputaţi ai Adunării Populare din Găgăuzia (APG), care îi solicită başcanei să se distanţeze de Şor şi să devină o personalitate politică independentă.
Alegerea Evgheniei Guţul, anul trecut, a fost însoţita de o serie de scandaluri. Atât la Comrat, cât şi la Chişinău a fost semnalată mituirea alegătorilor, iar după primul tur de scrutin, au fost efectuate percheziţii la Comisia Electorală Centrală (CEC) a Autonomiei găgăuze.
Drept urmare, preşedinta Maia Sandu, la aproape un an de la alegerea başcanului, nu a inclus-o în echipa guvernamentală pe Evghenia Guţul, în condiţiile în care başcanul Găgăuziei este membru din oficiu al Guvernului. Totuşi, legea nu stabileşte un anumit interval de timp în care preşedintele trebuie să-l includă pe başcan în componenţa Guvernului.
CU CE OBIECTIVE A REVENIT GUŢUL DE LA MOSCOVA
Întâlnirea Evgheniei Guţul cu Putin a avut loc cu numai două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale ruse, prin care Putin se pregăteşte să-şi asigure încă şase ani la putere în plin război cu Ucraina şi decis să-şi continue ofensiva antioccidentală.
Guvernul de la Chişinău şi preşedinta Maia Sandu intră periodic în vizorul Moscovei, fiind criticaţi pentru atitudinea lor prooccidentală. Nu o dată, atât autorităţile de la Chişinău, cât şi oficialii din Vest au denunţat tentative şi planuri ale Rusiei de a destabiliza situaţia din Republica Moldova.
Pe de altă parte, toţi liderii din Republica Moldova consideraţi proruşi au avut întâlniri personale, în ultimii ani, cu liderul de la Kremlin.
Revenită din Rusia, başcanul Evghenia Guţul a anunţat că intenţionează să se întâlnească cu liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, fost preşedinte al Moldovei, şi cu secretarul executiv al Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, şi el fost preşedinte al Moldovei. Ambii sunt consideraţi favorabili Moscovei. Însă Evghenia Guţul nu a ascuns faptul că vrea să se vadă şi cu sponsorul ei, Ilan Şor, om de afaceri condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, dat în prezent în urmărire generală. Şor a fugit în Israel, dar se crede că vine regulat în Rusia, fiind căsătorit cu o cântăreaţă rusă. Guţul mai vrea să se întâlnească şi cu liderii partidului Renaştere, în spatele căruia s-ar afla tot Ilan Şor, după ce partidul lui omonim a fost scos în afara legii.
Guţul a spus că vrea să discute cu toţi aceşti lideri despre „cooperarea comună”.
„Noi suntem interesaţi să fie cât mai mulţi găgăuzi, de-ai noştri, în Parlament şi în Guvernul Republicii Moldova. Găgăuzia a meritat reprezentanţi demni, şi cel mai important, reprezentarea noastră legală în Guvern. Başcanul în Guvern nu este capriciul cuiva”, a menţionat Guţul.
Luna trecută, fostul preşedinte socialist Igor Dodon declara că este gata să se întâlnească cu Evghenia Guţul. „Noi, socialiştii, am apărat întotdeauna interesele găgăuzilor şi sunt gata să mă întâlnesc şi să comunic cu actuala conducere a regiunii, cu Evghenia Guţul, cu reprezentanţii Comitetului Executiv al Găgăuziei, Adunarea Populară, dacă acest lucru va ajuta la soluţionarea problemelor locuitorilor din Găgăuzia. Această regiune m-a susţinut masiv de mai multe ori – peste 90% – şi cred că sunt obligat să fac totul pentru a ajuta autonomia şi locuitorii săi, în special în condiţiile abuzului de putere al autorităţilor centrale faţă de Găgăuzia”, menţiona Dodon la o emisiune TV.
DEPLASĂRILE LA MOSCOVA, URMĂRITE CU ATENŢIE LA CHIŞINĂU
Şefa Procuraturii Anticorupţie din Republica Moldova a fost întrebată dacă fotografia Evgheniei Guţul cu Vladimir Putin cade sub incidenţa legislaţiei penale sau legii privind separatismul. Veronica Dragalin a menţionat că nu poate răspunde la întrebare „fără a analiza toate circumstanţele”, dar a adăugat că dacă o asemenea sesizare va ajunge la Procuratura Generală, va fi examinată într-un mod obiectiv.
Întrebată ce fac autorităţile în contextul vizitelor politicienilor din Moldova în Rusia, Dragalin a spus că Procuratura Anticorupţie „urmăreşte foarte atent informaţia care apare în spaţiul public şi apreciază dacă are sau nu relevanţă pentru dosarele penale”.
La rândul său, şeful Inspectoratului General al Poliţiei a spus că organele de drept deţin informaţii „mult mai multe decât cele care se vociferează în spaţiul public” şi că acestea „sunt cu parafă secretă” şi nu le poate comunica.
Şi Guvernul de la Chişinău a comentat vizita Evgheniei Guţul în Federaţia Rusă. Consilierul premierului Dorin Recean a spus că autorităţile au avertizat societatea despre intenţiile Rusiei şi au făcut apelul la vigilenţă, subliniind că „mesajele de dezbinare şi plecăciunile regulate la Kremlin ale reprezentanţilor grupării criminale Şor nu servesc intereselor cetăţenilor Republicii Moldova”.
Pe 5 martie, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandru Musteaţa, a declarat că SIS a intrat în posesia mai multor date care arată că Federaţia Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin implicarea în procesele electorale din 2024 şi 2025. În aceste acţiuni, Rusia va implica trei categorii de actori: actorii politici deschis declaraţi pro-Federaţia Rusă, actori politici declaraţi pro-statali şi actori politici conectaţi la grupurile de criminalitate organizată.
Musteaţa a avertizat că Moscova planifică generarea mai multor crize, inclusiv în regiunea găgăuză sau în Transnistria, amplificarea tendinţelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova - cel mai important actor pe care mizează Federaţia Rusă fiind gruparea lui Ilan Şor, dar şi organizarea unor proteste la Chişinău.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.