Liderul Hong Kong-ului, Carrie Lam, a condamnat ceea ce a numit „violenţe extreme” ale protestatarilor care au pătruns şi au vandalizat parlamentul luni noaptea, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Activiştii au ocupat clădirea Consiliului Legislativ timp de mai multe ore luni noaptea. Carrie Lam a organizat o conferinţă de presă marţi dimineaţa după ce poliţia a evacuat protestatarii folosind gaze lacrimogene.

Lam a descris evenimentele ca fiind ceva ce „întristează ... şi şochează multă lume”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Fiind alături de comisarul poliţiei, Lo Wai-chung, ea a declarat că acţiunile celor care au intrat în clădirea Consiliului sunt ceva ce trebuie condamnat „pentru că nimic nu este mai important decât statul de drept în Hong Kong”.

Demonstraţii paşnice fuseseră plănuite pentru luni, ziua aniversării a 22 de ani de când Hong Kong-ul a revenit sub conducerea Chinei.

Această zi este de obicei marcată printr-un marş pro-democraţie însă evenimentele de anul acesta au avut loc după câteva săptămâni tensionate în oraş din cauza unui proiect de lege controversat care permite extrădarea infractorilor în China.

La prânz, zeci de manifestanţi au părăsit protestul principal şi s-au îndreptat spre Consiliul Legislativ. Odată ajunşi, ei au atacat clădirea în timp ce mai multe sute de persoane priveau de la distanţă. Într-un final ei au spart faţada din geam. Înăuntru, protestatarii au vandalizat emblema Hong Kong-ului, au ridicat vechiul steag de colonie britanică, au scris mesaje pe pereţi cu spray şi au distrus mobila.

La miezul nopţii, poliţia a intervenit şi a dispersat rapid protestatarii din faţa clădirii în mai puţin de o oră.

Lam a comparat evenimentele tensionate de luni cu marşul anual paşnic de pe 1 iulie despre care ea a declarat că „reflectă valorile păcii şi ordinii”.

Conferinţa de presă a lui Lam, ţinută în faţa sediului poliţiei, a fost una tensionat, mai mulţi reporteri înghesuindu-se să pună întrebări.

„Sper că opinia publică este de acord cu noi că aceste acte violente trebuie condamnate şi sper că societatea va reveni la normal cât de curând posibil”, a afirmat ea.

Lam a negat vehement că ea ar fi de vină pentru violenţele de luni pentru că nu a gestionat cererile protestatarilor. Aceştia cer acum eliberarea tuturor activiştilor şi investigaţii privind abuzurile poliţiei.

„Nu este adevărat că guvernul nu a răspuns. Nu am răspuns tuturor cererilor din cauza unor motive pertinente. Proiectul de lege va expira sau va muri în iulie 2020 când se va încheia mandatul actualului Consiliu Legislativ. Acesta este un răspuns foarte pozitiv pentru cererile pe care le-am auzit”, a declarat Lam.

Ea a argumentat că o amnistie acordată tuturor protestatarilor „nu ar fi în concordanţă cu statul de drept”.

Lam a avertizat că autorităţile „vor lua măsuri privind toate ilegalităţile” comise de manifestanţi.

Peste un milion de persoane au protestat în ultimele trei săptămâni pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de liderul Hong Kong-ului Carrie Lam, susţinută de China. Oamenii sunt nemulţumiţi de un proiect de lege care ar permite extrădarea infractorilor în China pentru că aceştia ar fi expuşi astfel unui sistem judiciar incorect şi controlat de partidul comunist de la Beijing.
Protestatarii nu se mulţumesc cu suspendarea proiectului de lege şi au cerut liderului din Hong Kong, Carrie Lam, să îl retragă cu totul. De asemenea, oamenii au reclamat un exces de zel al forţelor de ordine la protestele recente, poliţiştii folosind gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.