François Hollande şi Angela Merkel au transmis joi un mesaj optimist şi de unitate în faţa crizei refugiaţilor, în pofida fricţiunilor din trecut, în cadrul celui de-al 18-lea Consiliu franco-german al miniştrilor, la Metz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În conferinţa de presă de la finalul acestui eveniment anual, preşedintele francez a salutat "constanţa şi încrederea" relaţiilor "intense şi continue" dintre cele două ţări. Ele împărtăşesc, a subliniat Hollande, aceeaşi "voinţă" de a "găsi cel mai bun drum pentru Europa".

Cancelarul a răspuns cu o urmă de umor criticilor pe care i le-a adresat, la jumătatea lui februarie, premierul Manuel Valls cu privire la politica sa de deschidere faţă de refugiaţi. În timpul unei vizite într-o tabără, la Munchen, şeful Guvernului francez aprecia că această politică nu este "sustenabilă pe termen lung".

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Vorbe un pic dure sau critici au mai degrabă tendinţa să mă stimuleze decât să mă înfurie", a declarat zâmbind Mekel, referindu-se la Manuel Valls, aşezat în primul rând la conferinţa de presă.

"Sunt perfect conştient de situaţia din Germania, (şi anume de) această primire a zeci, sute de mii de persoane şi ceea ce a putut ea să însemne", a comentat François Hollande împăciuitor.

Cei doi lideri, care au fost însoţiţi de câte 15 membri ai guvernelor lor, s-au declarat, per ansamblu, mulţumiţi de evoluţia crizei refugiaţilor.

"Sunt foarte fericită acum, ştiind totodată că nu am reuşit încă să ajungem la capătul tuturor sarcinilor care ne revin", a declarat Merkel.

François Hollande a insistat, la rândul său, asupra necesităţii unei "reveniri la principiile Schengen, la controlul asupra frontierei noastre externe".

Singurul anunţ concret al acestui Consiliu comun al miniştrilor în legătură cu criza refugiaţilor a fost cel cu privire la înfiinţarea unui Consiliu de integrare franco-german.

Într-un cu totul alt registru, cei doi lideri au fost aşteptaţi să facă declaraţii pe tema "Panama Papers". Angela Merkel nu a spus o vorbă despre acest imens scandal de evaziune fiscală. În schimb, François Hollande şi-a afişat fermitatea.

"Societăţile din Europa", ale căror fapte frauduloase au fost dezvăluite cu această ocazie "vor fi urmărite", a avertizat el.

Société Générale se află printre cele cinci bănci care au creat cel mai mare număr de societăţi offshore prin intermediul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca, potrivit cotidianului Le Monde, care a participat la exploatarea acestor Panama Papers.

Angela Merkel şi François Hollande au avut poziţii comune pe tema dosarului libian, reafirmându-şi "susţinerea" faţă de Guvernul libian de unitate naţională al lui Fayez al-Sarraj, constituit la Tripoli.

La capitolul politică internă, preşedintele Republicii a resimţit, la Metz, emoţia provocată de ministrul său al Economiei Emmanuel Macron, care a anunţat miercuri că a înfiinţat mişcarea politică En Marche! - cu 13 luni înaintea alegerilor prezidenţiale din 2017.

Atunci când "un ministru vrea să dialogheze cu cetăţenii se numeşte să faci politică şi să faci astfel încât convingerile să poată fi împărtăşite", a declarat simplu François Hollande.

Întrebat dacă iniţiativa ministrului său marchează începutul unei realinieri politice în Franţa, şeful statului a răspuns zâmbind, sub privirile atente ale lui Emmanuel Macron, aşezat în primele rânduri, "confirm, în cazul în care nu eraţi la curent, că în Franţa nu există un Guvern de coaliţie".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.