Hillary Clinton denunţă ”prostia” administraţiei Trump, după scandalul divulgării unor planuri militare, antrenată de 18 oficiali din cadrul acesteia pe aplicaţia Signal, într-un editorial în The New York Times (NYT), intitlat ”Până unde vom merge cu prostia?”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Adversara înfrântă de către Donald Trump în alegerlie prezidenţiale din 2016 declară că se teme de ”o Americă tot mai oarbă şi incompetentă”.

Democrata a fost afectată, la sfârşitul campaniei sale prezidenţiale de atunci, de o anchetă a poliţiei federale (FBI) cu privire la e-mailuri trimise de pe o adresă personală pe când era secretară de Stat.

Ea a fost acuzată atunci de neglijenţă în gestionarea informaţiilor sensibile.

Ea denunţă ”inconştienţa” liderilor republicani, care ”ne-au pus în pericol militarii împărtăşind planuri militare”.

Hillary Clinton estimează că acest episod ”este doar ultimul dintr-o serie de răni autoprovocate de către noua administraţie, care iroseşte puterea Americii şi ne pune în pericol securitatea naţională”.

”Într-o lume periculoasă şi complexă nu este de ajuns să fii puternic. Trebuie să fii şi inteligent”, atacă ea.

Ea deplânge o abandonare a ”smart power” pe care a susţinut-o în timpul preşedinţiei lui Barack Obama, care constă în ”ajutor în vederea dezvoltării”, ”putere econimică” şi ”influenţă culturală”.

Fosta şefă a diplomaţiei americane  nu ezită să catalogheze abordarea trumpistă drept ”dumb power” (”putere proastă”) şi se teme de o Americă ”tot mai oarbă şi incompetentă, slabă şi fără prieteni”.

”O REPUBLICĂ BANANIERĂ CU UN LIDER CARE SE CONSIDERĂ DEASUPRA LEGII”

Fosta Primă Doamnă atacă, de asemenea, valul de concedieri masive al administraţiei Trump.

Ea evocă, astfel, ”sute de funcţionari însărcinaţi să protejexe armee nucleare”, ”generalii cu grade mari” sau membri ai ”agenţiilor de informaţii” ale căror locuri de muncă sunt ameninţate.

Ea atacă  un plan de închidere a unor ambasade şi consulate, pe care le consideră esenţiale ”în luarea unor decizii informate”.

”Leadershipul este greu. Dar cea mai bună şansă a noastră de a face lucrurile bine şi de a ne menţine ţara în securitate este să ne facem Guvernul mai puternic, nu să-l slăbim”, subliniază ea.

Hillary Clinton avertizează că Statele Unite sunt observate de către liderii din întreaga lume, care vor să ”vadă dacă democraţia poate să funcţioneze în continuare”.

”Dacă America este guvernată ca o republică bananieră, cu o corupţie flagrantă şi un lider care se consideră deasupra legii, vom pierde această dezbatere”, conchide ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.