Hezbollahul libanz a anunţat luni că a doborât o ”dronă israeliană” în momentul în care aceasta traversa frontiera cu Libanul, la o săptămână după o confruntare între mişcarea şiită şi statul evreu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un context de tensiuni tot mai puternice în Orientul Mijlociu, atacuri aeriene în estul extrem al Siriei au vizat poziţii ale forţelor iraniene şi unor miliţii aliate, omorând 18 combatanţi, potrivit unui ONG care nu a fost în măsură să identifice autorul acestor atacuri.

Armata israeliană a dat asigurări, la rândul său, că rachete au fost trase ”fără succes”, în noaptea de duminică spre luni, din Siria către Israel, inamicul jurat al Teheranului şi Hezbollahului, care intervin militar alături de regimul sirian.

În Liban, Hezbollah a anunţat că a folosit ”armele adecvate” împotriva ”unei drone israeliene, în momentul în care aceasta traversa frontiera” către localitatea Ramieh (sud), potrivit unui comunicat.

”Drona a fost doborâtă în afara localităţii şi se află pe mâna” unor combatanţi ai mişcării şiite, se arată în text.

Armata israeliană a replicat că una dintre dronele sale a ”căzut pe teritoriul libanez” duminică, fără să facă alte precizări cu privire la originea acestui incident. O purtătoare de cuvânt a armatei a dat asigurări că ”nu există riscul” ca eventuale informaţii din dronă să fie decriptate.

Incidentul intervine după o creştere bruscă a tensiunilor, în urmă cu o săptămână, între Israel şi Hezbollah, marcată de schimburi de tiruri la frontieră.

Organizaţia şiită a anunţat la 1 septembrie că a tras rachete antitanc contra unui vehicul blindat în nordul Israelului. Armata israeliană a ripostat bombardând sudul Libanului, provocând incendii limitate în zone împădurite.

DRONE EXPLOZIVE

Un nume greu în politica din Liban, Hezbollahul este considerat o grupare ”teroristă” de către israel şi Statele Unite.

El este angajat alături de Teheran şi regimul de la Damasc în Războiul din Siria, unde poziţiile le sunt în mod regulat ţinta unor bombardamente israeliene.

Escaladarea din ultimele săptămâni a început după o lovitură a Israelului în Siria în care a ucis doi combatanţi Hezbollah, la 24 august.

Ea a fost urmată, câteva ore mai târziu, de trimiterea a două drone încărcate cu explozivi la periferia de sud a Beirutului, fieful Hezbollah. Mişcarea şiită a acuzat Israelul, care nu a comentat niciodată.

Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a promis un răspuns şi s-a angajat să doboare drone israeliene care ar intra în Liban.

Mişcarea a anunţat că tirurile de la 1 septembrie reprezintă o ripostă faţă de atacul din Siria, avertizând totodată că va doborî o dronă israeliană în spaţiul aerian libanez ca răspuns  la atacul vizând bastionul său din sud.

Ultima mare confruntare dintre Israel şi Hezbollah a fost Războiul din 2008, care a devastat Libanul şi s-a soldat cu peste 1.200 de morţi de partea libaneză, majoritatea civili, şi 150 de partea israeliană, majoritatea militari.

Israelul a acuzat recent Hezbollahul şi pe aliatul său iranian că acţionează pe teritoriul libanez în vederea convertirii unor rachete neghidate în rachete de precizie care pot să cauzeze pagube importante.

RACHETE ÎMPOTRIVA ISRAELULUI

În ultimii ani, ostilitatea persistentă dintre israel şi Hezbollah s-a manifestat în Siria, unde un război complex ce implică numeroşi beligeranţi continuă.

În noaptea de duminică spre luni, rachete au fost trase ”fără succes” din zona Damascului către Israel de către ”miliţii şiite” ce operează în Siria sub comandamentul Forţei Al-Qods din cadrul Gardienilor Revoluţiei iranieni, a anunţat armata israeliană pe contul său de Twitter.

Fără să fie posibil să se spună dacă aceste raiduri au legătură, atacuri aeriene în estul sirian au vizat poziţii ale forţelor iraniene şi miliţiilor aliate, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

”Optsprezece combatanţi au fost ucişi, însă naţionalitatea lor nu este încă stabilită”, a precizat SOHR.

Atacul a avut loc în apropiere de frontiera cu Irakul, în regiunea Bukamal, în provincia Deir Ezzor.

În iunie 2018, atacuri în acest sector s-au soldat cu moartea a 55 de combatanţi din cadrul forţelor loiale regimului - mai ales sirieni şi irakieni, potrivit ONG-ului.

Un oficial american a imputat, la Washington, sub protecţia anonimatului, acest atac Israelului, însă armata israeliană a refuzat să facă vreun comentariu.

La Deir Ezzor, o alianţă între combatanţi kurzi şi arabi se află, de asemenea, pe teren, susţinută de către avioane ale coaliţiei internaţionale conduse de Washington, care a recunoscut în trecut că a bombardat forţe care susţin regimul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.