Hezbollah a evacuat poziţii din Liban după ce Israelul a ameninţat că va lovi "cu forţă" ca represalii pentru atacul mortal cu rachete de pe Înălţimile Golan anexate, a declarat duminică pentru AFP o sursă apropiată puternicei mişcări pro-iraniene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Israelul a promis să "lovească inamicul cu forţă" în urma atacului pe care l-a atribuit Hezbollah şi care a făcut 12 morţi, toţi copii şi adolescenţi, într-un sat de pe Înălţimile Golan, teritoriu anexat de Israel de la Siria, ceea ce a stârnit temeri privind o conflagraţie regională în plin război în Fâşia Gaza.

Hezbollah, care a negat că ar fi la originea atacului, "a evacuat anumite poziţii în sud şi în câmpia Bekaa (est) despre care crede că ar putea fi o ţinte pentru Israel", a declarat pentru AFP o sursă apropiată grupării.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Hezbollah are o prezenţă puternică în câmpia Bekaa, la frontiera siriană, precum şi în sudul Libanului, de unde a lansat atacuri aproape zilnice împotriva Israelului încă de la începutul războiului din Gaza, în urmă cu aproape zece luni.

Gruparea înarmată şi finanţată de Iran este de asemenea desfăşurată în Siria, unde sprijină guvernul preşedintelui Bashar al-Assad.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, grupările pro-iraniene legate de Hezbollah au evacuat, de asemenea, poziţii din jurul Damascului şi din partea controlată de Siria a Înălţimilor Golan.

Hezbollah, la rândul său, a evacuat aceste zone la începutul lunii iunie, după ce a fost ţinta unor raiduri israeliene intensive, potrivit acestui ONG cu sediul în Marea Britanie, care dispune de o vastă reţea de surse în Siria.

Aceste raiduri în Siria vizează, de asemenea, să taie rutele de aprovizionare ale Hezbollah către Liban.

Potrivit Israelului, o rachetă iraniană Falaq, lansată din Liban asupra unui teren de fotbal din localitatea Majdal Shams de pe Golan, a ucis sâmbătă 12 băieţi şi fete şi a rănit alte aproximativ 30 de persoane.

Mişcarea libaneză a negat că ar fi în spatele atacului, dar a declarat că a tras rachete asupra poziţiilor militare din Golan, inclusiv o rachetă Falaq, ca răspuns la moartea a patru dintre luptătorii săi, sâmbătă.

De la începutul războiului din Gaza, declanşat de atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023, Hezbollah a lansat aproape zilnic atacuri împotriva Israelului din sudul Libanului în sprijinul aliatului său palestinian.

Israelul a ripostat prin bombardarea unor ţinte din adâncul Libanului şi prin ţintirea unor oficiali Hezbollah. Din 8 octombrie, violenţele transfrontaliere au ucis cel puţin 527 de persoane în Liban, majoritatea luptători Hezbollah, dar şi 104 civili, potrivit unui bilanţ AFP. De partea israeliană, 22 de soldaţi şi 24 de civili au fost ucişi, potrivit autorităţilor.

În faţa tensiunilor de duminică, compania aeriană naţională din Liban, Middle East Airlines (MEA), a anunţat amânarea mai multor zboruri spre şi dinspre Beirut, duminică seara şi luni. Compania a declarat că aceste zboruri au fost reprogramate "din motive tehnice legate de distribuirea riscurilor de asigurare". La începutul războiului din Gaza, MEA şi-a adăpostit zece aeronave în ţările vecine. Israelul a bombardat aeroportul din Beirut în timpul războiului cu Hezbollah din 2006.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.