Până la oprirea ploilor, furtuna Harvey va fi provocat aproape patru milioane de litri de ploaie în sud-estul Texasului – un record ce ar putea oferi o primă imagine a viitorului pe care îl aduce schimbarea climatică, avertizează oameni de ştiinţă citaţi de Associated Press.
Deşi experţii insistăcă încălzirea globală nu a provocat Harvey şi că nu pot stabili, deocamdată, dacă aceasta a înrăutăţit furtuna, ei notează că aerul şi apa mai calde pot duce la uragane mai intense, ce provoacă precipitaţii mai abundente, în viitor.
“Vom avea mai multe astfel de situaţii”, a afirmat expertul în climă Michael Oppenheimer, de la Universitatea Princeton. “Această furtună ar trebui să servească drept un avertisment”, a adăugat el.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Există o metodă acceptată ştiinţific pentru a stabili dacă un fenomen meteo poartă urmele schimbării climatice provocate de om, metodă ce presupune calcule foarte atente şi minuţioase. Aceste calcule vor fi finalizate în câteva săptămâni sau luni, după care vor trebui revizuite de alţi oameni de ştiinţă.
În general, însă, experţii sunt de acord că furtunile viitoare vor provoca precipitaţii mai abundente decât furtuni de aceeaşi mărime din trecut. Această situaţie este provocată de faptul că aerul mai cald reţine mai multă apă. Mai exact, cu fiecare grad Celsius în plus, cantitatea de ploaie care poate cădea într-o zonă creşte cu 7%, spun mai mulţi oameni de ştiinţă.
În plus, încălzirea globală înseamnă şi ape mai calde, iar apa caldă alimentează uragane.
Când Harvey a avansat spre Texas, apa din Golful Mexic era cu aproape un grad Celsius mai caldă decât normal, a declarat directorul pentru meteorologie al Weather Underground, Jeff Masters.
Pentru a se forma, uraganele au nevoie ca apa unde se produc să aibă cel puţin 26 de grade Celsius, iar în cazul Harvey, apa din Golful Mexic avea cel puţin această temperatură până la o adâncime de 100 de metri, a spus cercetătorul pentru uragane Brian McNoldy, de la Universitatea Miami.
Mai multe studii arată că cele mai abundente 1% dintre ploi se produc deja mult mai frecvent. De asemenea, calcule realizate de profesorul de meteorologie Kerry Emanuel , de la MIT, arată că ploi precum cele din ultimele zile din Rockport (Texas) erau, în trecut, un eveniment produs, teoretic, o dată la 1.800 de ani în zonă. Însă, în urma încălzirii aerului şi a schimbării curenţilor care influenţează deplasarea furtunilor, începând din 2010, astfel de ploi au devenit un eveniment ce se produce, statistic, la 300 de ani.
Există o dezbatere aprinsă în rândul oamenilor de ştiinţă privind eventualul rol al încălzirii climatice în faptul că Harvey a stat o perioadă deasupra Texasului, în loc să se deplaseze – un factor foarte important în inundaţiile catastrofale. Dacă uraganul s-ar fi deplasat ca o furtună normală, nu ar fi provocat ploi atât de abundente într-un singur loc.
Harvey a rămas deasupra statului pentru că a fost prins între două fronturi cu presiune crescută, care îl împing din direcţii opuse.
Oppenheimer şi alţii cred că există o legătură între gheaţa care se topeşte în zona arctică şi schimbările în curentul Golfului, pe de o parte, şi tiparele meteorologice care fac ca astfel de “fronturi de blocaj” să fie mai dese, pe de alta. Alţii, precum Masters, insistă că este prea devreme pentru o astfel de concluzie.
Cercetătorul atmosferic Cliff Mass, de la Universitatea Washington, consideră că schimbarea climatică nu este suficient de puternică pentru a crea evenimente atât de brutale ca Harvey. “Nu poţi acuza încălzirea globală pentru ceva atât de extrem. Trebuie să fie o variaţie naturală”, a explicat Mass. “Poate că a alimentat-o puţin, dar nu poate crea această anomalie”, a adăugat el. “Doborâm record după record cu acest lucru”, a insistat omul de ştiinţă, referindu-se la uraganul Harvey.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...