Dezbaterea dintre Donald Trump şi Kamala Harris poate, oare, să-i influenţeze pe alegătorii dintr-o mână de state susceptibile să decidă învingătorul alegerilor prezidenţiale? Cei doi candidaţi la fotoliul de la Casa Albă au repornit joi la cucerirea acestor voturi preţioase, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După un armistiţiu efemer, cu ocazia onorării memoriei victimelor atentatelor de la 11 septembrie, fostul preşedinte republican urma să organizeze un miting de campanie, joi după-amiaza, în Arizona.

Acest stat din Vestul american a fost unul dintre cele mai disputate în alegerile prezidenţiale din 2020 - unde Joe Biden l-a învins cu 10.000 de voturi pe Donald Trump - şi promite în acest an un rezultat la fel de strâns.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Candidatul republican urmează să susţină un discurs axat pe economie la Tucson, un oraş universitar, situat la aproximativ 100 de kilometri de frontiera cu Mexicul.

60 DE ANI DE DEZBATERI

Rivala sa democrată se va afla, în acelaşi moment, la celălalt capăt al ţării, în Nordt Carolina. Vicepreşedinta contează pe voturile afroamericanilor şi tinerilor, remotivaţi de candidatura sa, pentru a-l înfrânge pe miliardarul republican în acest stat de pe malul Ocanului Atlantic.

La fel ca la precedentele două scrutine prezidenţiale, cel din 2024 ar putea să fie decis de câteva mii de voturi, în anumite comitate strategice din şase sau şapte state-pivot, din cauza tipului scrutinului - sufragiu universal indirect.

Către aceste state - răspândite în întreaga ţară şi între care se află Arizona şi North Carolina - îşi vor concentra Donald Trump et Kamala Harris eforturile de campanie şi îşi vor investi cea mai mare parte a tezaurului de război.

Harris vrea mai ales să capitalizeze pe seama dezbaterii de marţi cu Trump, pe care l-a dominat potrivit majorităţii comentatorilor, mai ales că această confruntare televizată probabil că a fost ultima din campanie, după ce rivalul său a anunţat joi că refuză o nouă dezbatere.

Însă dezbaterea de marţi, vizionată de 67 de milioane de telespectatori, poate, oare, face cu adevărat diferenţa?

Aceste întâlniri televizate sunt, de peste 60 de ani, momente puternice ale campaniei electorale, însă impactul lor asupra scrutinului rămâne adesea limitat.

A existat însă o excepţie notabilă, şi anume dezbaterea din iunie între Joe Biden şi Donald Trump, care a preciptat în mare măsură retragerea preşedintelui democrat din cursă, una dintre cele mai mari răsturnări politice din istoria modernă.

”MEMORIE SCURTĂ”

”Memoria alegătorilor este scurtă”, declară Kyle Kondik, un politolog de la Universitatea din Virginia, într-o notă. Analistul dă asigurări că este suficient timp, până la alegerile de la 5 noiembrie, ”ca inpactul dezbaterii - dacă a existat vreunul - să se estompeze”.

Pentru a evita orice pierdere a impulsului, Kamala Harris intenţionează să-şi multiplice discuţiile cu presa locală, ea, care a dat până acum doar un număr foarte limitat de interviuri.

Fosta senatoare se duce vineri în Pennsylvania. Donald Trump va participa la un eveniment de campanie în Nevada, după o conferinţă de presă prevăzută dimineaţa.

Potrivit sondajelor, o majoritate uriaşă a alegătorilor şi-a ales deja tabăra în alegeri. Ei înclină în proporţii egale în favoarea democratei şi republicanului, după aceste anchete de opinie.

O dezbatere între partenerii lor de cursă este prevăzută la 1 octombrie, la New York.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.