Kamala Harris i-a răspuns dur, joi, lui Donald Trump cu privire la drepturile femeilor şi ale imigranţilor, două teme cruciale într-o campanie prezidenţială americană extrem de tensionată, în care candidata democrată şi rivalul său republican se confruntă, relatează AFP.
Cu cinci zile înainte de un scrutin cu un rezultat imprevizibil şi consecinţe potenţial violente, rivalii sunt angajaţi într-o cursă strânsă în şapte state-cheie. Joi s-au aflat în două dintre acestea, Nevada şi Arizona (sud-vest), în special pentru a cuceri un electorat latino-american tot mai important.
Kamala Harris, 60 de ani, continuă să caute să mobilizeze femeile promiţând să restabilească dreptul federal la avort, în faţa lui Donald Trump, 78 de ani, obişnuit cu ieşirile sexiste şi condamnat într-un proces civil în 2023 la New York la zeci de milioane de dolari despăgubiri pentru agresiuni sexuale.
La o întâlnire în Phoenix, ea l-a acuzat că „pur şi simplu nu respectă libertatea şi inteligenţa femeilor de a şti ce este mai bine pentru ele şi de a lua decizii în cunoştinţă de cauză”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Avem încredere în femei”, a proclamat Kamala Harris, care la finalul discursului său a salutat o serie de susţinătoare din toate mediile adunate în sală.
Joi, echipa ei a difuzat un pasaj dintr-o întâlnire a lui Donald Trump cu o zi înainte, în care acesta îşi ironiza proprii consilieri, cerându-i să nu se mai prezinte drept „protectorul” femeilor. „O voi face, indiferent dacă femeilor le place sau nu”, a răspuns Trump.
Rivalul său a descris aceste remarci drept „foarte insultătoare”. Ulterior, ea a repetat aceste critici la o altă întâlnire în Reno, Nevada.
O altă temă centrală a campaniei: imigraţia.
Donald Trump a promis din nou, în cadrul unui miting la Albuquerque (New Mexico), nu departe de Mexic, să pună capăt unei „invazii” de milioane de imigranţi ilegali şi să îi deporteze.
Coborând din avionul său în aplauze, purtând o şapcă neagră, liderul a făcut o legătură directă între imigraţie şi criminalitate, descriindu-i pe imigranţii fără documente drept „criminali”, acuzaţi că „au dezlănţuit (în) toată America furia lor criminală”.
Trump s-a dezlănţuit la adresa liderilor democraţi: Joe Biden „adormitul”, Barack Obama „unificator atroce” şi Kamala Harris „proastă ca bâta”, a căror politică de „frontieră deschisă” cu Mexicul ar fi eşuat total.
Ulterior, în cadrul unei reuniuni în suburbiile Las Vegasului, septuagenarul a confirmat că a iniţiat joi o acţiune în justiţie în legătură cu un interviu acordat la începutul lunii octombrie de Kamala Harris în cadrul emisiunii „60 Minutes” de la CBS. El solicită despăgubiri în valoare de 10 miliarde de dolari.
Potrivit plângerii, democrata a dat un răspuns foarte confuz la o întrebare privind influenţa administraţiei Biden asupra războiului Israelului din Gaza. Plângerea susţine că CBS a editat răspunsul pentru a elimina această „salată verbală” atunci când interviul a fost difuzat. Reţeaua, care a negat acuzaţia, este vinovată de „interferenţă frauduloasă în alegeri”, potrivit lui Donald Trump.
Miliardarul a continuat să alimenteze controversa săptămânii, care a început duminică la New York, când un comediant s-a referit la teritoriul american Puerto Rico ca la o „insulă plutitoare de gunoaie”. Preşedintele Biden a răspuns numindu-i pe susţinătorii lui Trump „gunoaie”, înainte ca Kamala Harris să încerce să corecteze.
Continuând să mobilizeze celebrităţi, democrata s-a întâlnit, joi seară, la Las Vegas pe actriţa şi cântăreaţa Jennifer Lopez, de origine portoricană.
- „Trişare” -
Într-o campanie din ce în ce mai tensionată, urmărită în întreaga lume, candidaţii se acuză reciproc de săptămâni întregi de fracturarea Statelor Unite, iar sondajele îi arată la egalitate.
Aproximativ 65 de milioane de americani au votat deja prin corespondenţă şi anticipat. În 2020, 155 de milioane au votat pentru alegerile prezidenţiale, o alegere complexă prin sufragiu universal indirect.
În perioada premergătoare alegerilor, există o îngrijorare crescândă cu privire la posibilitatea unor proteste violente dacă Donald Trump ar pierde alegerile. Centrele electorale din cele mai disputate comitate din statele-cheie, ţinta unor tensiuni intense în urmă cu patru ani, s-au transformat în fortăreţe, protejate de garduri din fier forjat şi detectoare de metale.
Trump, care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea în 2020, a vorbit deja de „trişare” în Pennsylvania.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.