Vicepreşedinta Kamala Harris a mers în campanie joi la cel mai mare sindicat al profesorilor din SUA, promiţând o "luptă pentru viitor", în timp ce noi sondaje de opinie arată că a reuşit să reducă din decalajul faţă de rivalul republican Donald Trump în statele extrem de disputate, care probabil vor decide rezultatul alegerilor din noiembrie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ascensiunea rapidă a lui Harris ca succesor al preşedintelui Joe Biden în cursa pentru alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie a zguduit o cursă electorală care stagna. Acum, mai multe sondaje arată că ea reuşeşte să reducă avantajul fostului preşedinte Trump.

Într-un discurs ţinut la Houston în faţa Federaţiei Americane a Profesorilor, Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani, s-a concentrat pe politica economică şi drepturile angajaţilor, prezentând planuri pentru asistenţă medicală şi îngrijire a copiilor la preţuri accesibile şi criticându-i pe republicani pentru că au blocat limitarea armelor de foc în urma atacurilor din şcoli.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Kamala Harris a denunţat joi agenda "retrogradă" a lui Donald Trump "şi a aliaţilor săi extremişti" în faţa profesorilor din Texas. "Donald Trump şi aliaţii săi extremişti vor să întoarcă naţiunea noastră la politici economice eşuate", a declarat candidata democrată la reuniunea Federaţiei Americane a Profesorilor din Houston.

"Lupta noastră este o luptă pentru viitor", a spus Harris unei mulţimi de aproximativ 3.500 de persoane. "Suntem într-o luptă pentru libertăţile noastre fundamentale. Şi liderilor din această sală, le spun: Să-i dăm drumul", a îndemnat Harris.

UN NOU SONDAJ CARE INDICĂ O CURSĂ STRÂNSĂ

O serie de sondaje efectuate după ce Biden şi-a încheiat candidatura pentru realegere duminică, inclusiv unul realizat de Reuters/Ipsos, arată că Harris şi Trump încep competiţia directă pe picior de egalitate, pregătind terenul pentru o campanie dramatică în următoarele trei luni şi jumătate.

Un sondaj naţional New York Times/Siena College publicat joi a arătat că Harris a redus avansul considerabil al lui Trump. Trump o devansează pe Harris cu 48% la 46% în rândul alegătorilor înregistraţi, faţă de 49% la 41% la începutul lunii iulie, după prestaţia dezastruoasă a lui Biden la dezbatere, care a dus la un val de apeluri ale democraţilor ca acesta să-şi retragă candidatura.

În timp ce sondajele la nivel naţional oferă semnale importante privind sprijinul american pentru candidaţii politici, câteva state-cheie înclină de obicei balanţa în Colegiul Electoral al SUA, care decide în cele din urmă cine câştigă alegerile prezidenţiale.

Harris a primit, de asemenea, veşti bune pe acest front, deoarece Emerson College/The Hill a publicat un sondaj care arată că ea a început să reducă din diferenţa faţă de Trump în cinci state critice: Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania şi Wisconsin. Potrivit sondajului, Trump o conduce în continuare pe Harris în toate statele, cu excepţia Wisconsinului, unde sunt la egalitate.

Împreună, sondajele sugerează că, în timp ce Trump, în vârstă de 78 de ani, păstrează un avantaj strâns, el nu a înregistrat, în urma Convenţiei Naţionale Republicane de săptămâna trecută, acea creştere a sprijinului pe care candidaţii speră să o obţină după evenimentele extrem de bine scenarizate, televizate şi costisitoare.

TRUMP CONTINUĂ ATACURILE, OBAMA SE PREGĂTEŞTE SĂ O SUSŢINĂ PE HARRIS

Miercuri seară, Trump a criticat-o pe Harris în primul său miting de când aceasta l-a înlocuit pe Biden în fruntea listei. El şi-a continuat criticile joi, de data aceasta online.  "Nu suntem pregătiţi pentru un preşedinte marxist, iar Lyin' Kamala Harris este o MARXISTĂ RADICALĂ DE STÂNGA, CHIAR MAI RĂU!" a postat Trump pe platforma sa de social media.

Fostul preşedinte Barack Obama a fost în contact regulat cu Harris şi intenţionează să o susţină în curând în calitate de candidat democrat la preşedinţie, a declarat joi o sursă familiarizată cu planurile sale.

Fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, care păstrează o influenţă puternică în cadrul Partidului Democrat, a susţinut-o pe Harris joi, alături de zeci de alte femei din Congres.

PRIMUL VIDEOCLIP DE CAMPANIE, PE MUZICA LUI BEYONCE

Campania lui Harris a lansat joi primul său spot video online. În el, Harris prezintă această campanie ca pe o luptă pentru protejarea libertăţilor individuale ale americanilor, iar fondul sonor este melodia "Freedom" a lui Beyonce.

CITEȘTE ȘI Beyoncé i-a dat acordul Kamalei Harris pentru a folosi melodia "Freedom" în campania pentru alegerile prezidenţiale - VIDEO

Următoarea evoluţie foarte aşteptată va fi alegerea de către Harris a unui candidat la vicepreşedinţie care să intre în confruntare directă cu senatorul american JD Vance din Ohio, alegerea lui Trump pentru vicepreşedinţie.

Lista candidaţilor seamănă cu un who's who al democraţilor în ascensiune, incluzându-l pe senatorul american Mark Kelly din Arizona, fost astronaut, pe guvernatorii Josh Shapiro din Pennsylvania, Roy Cooper din Carolina de Nord şi Andy Beshear din Kentucky, precum şi pe secretarul transporturilor Pete Buttigieg.

Ascensiunea lui Harris l-a scos în mare parte pe Trump de pe prima pagină a ziarelor, la o săptămână după Convenţia Naţională Republicană şi la 12 zile după ce a supravieţuit la limită unei tentative de asasinat care l-a rănit la ureche.

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat miercuri în faţa unei comisii a Camerei Reprezentanţilor că anchetatorii nu sunt siguri că rana lui Trump a fost cauzată de un glonţ sau de un şrapnel. Trump a declarat că un glonţ i-a lovit urechea. Un purtător de cuvânt al campaniei Trump, Jason Miller, a numit ideea că Trump nu a fost lovit de un glonţ o "conspiraţie", adăugând, în reacţie, o înjurătură.

Într-un comunicat emis joi, FBI a spus că "a fost consecvent şi clar că împuşcăturile au fost o tentativă de asasinat". Declaraţia nu a precizat dacă Trump a fost lovit de un glonţ sau de un şrapnel.

GATA DE DEZBATERE CU TRUMP

Pe de altă parte, Kamala Harris s-a declarat pregătită să aibă o dezbatere faţă în faţă cu Donald Trump înainte de alegerile prezidenţiale americane din noiembrie. "Sunt pregătită, s-o facem", a declarat Kamala Harris reporterilor.

Fostul preşedinte american declarase marţi reporterilor într-o conferinţă prin telefon că este dispus să aibă mai mult de o dezbatere cu Harris.

ABC News încheiase deja un acord între echipa de campanie a lui Trump şi cea a preşedintelui Joe Biden pentru televizarea unei dezbateri programate să aibă loc la 10 septembrie, dar în ultimele zile, Trump a sugerat o dezbatere care să aibă loc la Fox News Channel. Ca urmare, Fox News a propus campaniilor prezidenţiale ale lui Donald Trump şi Kamalei Harris să aibă o nouă dezbatere în 17 septembrie.

CNN a difuzat o dezbatere Trump - Biden în 27 iunie care s-a dovedit a fi dezastruoasă pentru preşedintele democrat şi a dus, în cele din urmă, la căderea lui. 
CITEȘTE ȘI Fox News propune dezbaterea Trump-Harris pentru 17 septembrie

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.