Guvernul Ungariei a înaintat parlamentului proiectul pentru un nou program de tipul "viza de aur", ca parte a unei legislaţii ce reglementează imigraţia din ţări terţe, relatează Reuters.
Proiectul de lege introduce categoria de "viză de invitat-investitor" pentru persoanele care vin în Ungaria şi care sunt afiliate unor proiecte ce au primit eticheta de "investiţie de importanţă strategică" din partea guvernului. Primirea acestei vize este o condiţie prealabilă pentru a solicita un permis de şedere, ce ar permite titularului de viză să rămână în Ungaria timp de 10 ani şi care poate fi prelungit cu încă 10 ani, potrivit proiectului.
Noul program vine după ce o schemă anterioară pentru "vize de aur" a fost eliminată în 2017, după ce un sirian care se afla sub incidenţa sancţiunilor americane a primit statutul de rezident în Ungaria. Programul, lansat în 2013, le cerea străinilor să cumpere obligaţiuni de până la 300.000 de euro în Ungaria pentru a obţine permisul.
Potrivit propunerii, eticheta de "proiect de importanţă strategică" ar putea fi obţinută, de asemenea, de un investitor care cumpără acţiuni la un fond imobiliar maghiar în valoare de 250.000 de euro sau bunuri imobiliare în valoare de cel puţin 500.000 de euro în Ungaria.
Donaţia de 1 milion de euro către fundaţiile de gestionare a activelor de interes public, care au intrat sub lupa UE din cauza conflictelor de interese cu guvernul, ar acorda, de asemenea, eticheta de "importanţă strategică" investitorilor, deschizând uşa pentru a primi statutul de "investitor invitat".
În ultimii ani, Ungaria a înregistrat un aflux de investitori din est, deoarece producătorii asiatici de baterii, precum CATL şi Eve-Power, sunt pe cale să îşi construiască fabrici în apropierea producătorilor germani de automobile.
Pe de altă parte, programe de tipul "viza de aur" pentru investitori au existat şi în Cipru, Grecia şi Portugalia şi au fost arătate cu degetul ca asigurând portiţe de intrare în UE pentru oameni de afaceri din Rusia şi China, două ţări cu care Budapesta are relaţii economice apropiate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.