Departamentul american al Securităţii Interne (DHS) acordă o atenţie majoră luptei împotriva ameninţării naţionalismului alb în Statele Unite - o premieră după atentatele teroriste ale extremei drepte din ultimul an, la El Paso, Gilroy, Poway şi Pittsburgh - în cadrul noii sale strategii în lupta împotriva terorismului, dezvăluită de către secretarul interimar Kevin McAleenan, relatează Vice News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În total 22 de persoane - 14 americani şi opt mexicani - au fost ucise în august într-un atentat la El Paso, îndoliind America.

DHS, înfiinţat în 2002, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, şi-a concentrat strategia asupra ameninţărilor reprezentate de grupări străine ca organizaţia Statul Islamic (SI) sau Al-Qaida.

Anunţul lui Kevin McAleenan marcehază  astfel o cotitură.

Secretarul interimar a precizat că după atentatul de la Sinagoga din Poway, în California, a organizat un subcomitet însărcinat cu atacuri similare, iar de atunci DHA a început să elaboreze ”un cadru strategic care să se bazeze pe succesul nostru în faţa organizaţiilor străine şi care să încorporeze învăţămintele trase”, a declarat vineri McAleenan.

”Statele Unite se confruntă cu un mediu al unei ameninţări în evoluţie constantă, cu o ameninţare teroristă şi o violenţă ţintită în interiorul frontierelor noastre care este mai diversificată ca niciodată după atacurile de la 11 septembrie”, a subliniat el.

”Suntem perfect conştienţi de ameninţarea tot mai mare din partea inamicilor noştri, atât străini, cât şi naţionali, care caută să încite la violenţă tinerii din ţara noastră”, a continuat el.

Vestea reprezintă o uşurare pentru experţii în domeniul securităţii naţionale, potrivit Vice. Ei alertează, de ani de zile, cu privire la atacuri teroriste ale naţionaliştilor şi adepţilor supremaţiei albe.

Administraţia lui Donald Trump a abrogat şi desfiinţat programe în domeniul securităţii naţionale concepute în vederea luptei împotriva ”extremismului violent”, inclusiv al extremei drepte.

Într-o audiere în Camera Reprezentanţilor, experţi au subliniat că Statele Unite sunt ”teribil de prost echipate să facă faţă ameninţării” extremei drepte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.