Guvernul suedez - criticat din cauza modului în care gestionează criza sanitară provocată de noul coronavirus - a prezentat un proiect de lege prin care îşi consolidează temporar puterea, cu scopul de a lupta împotriva epidemiei, un lucru criticat de opoziţie, relatează AFP.
Această nouă lege ar urma să permită Guvernului condus de social-democratul Stefan Löfven să ia anumite măsuri, precum o limitare a adunărilor publice sau închiderea întreprinderilor - fără aprobarea Parlamentului -, cu scopul de a ”proteja vieţi omeneşti”, potrivit ministurlui Sănătăţii Lena Hallengren.
Însă, afirmă Executivul, viitoarele dispoziţii vor acorda puteri suplimentare Executivului doar pe o perioadă de trei luni, o situaţie care îngrijorează opoziţia.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Liderul Partidului Conservator Ulf Kristersson recunoaşte necesitatea luării unor decizii rapide în perioada crizei şi consideră că măsurile este necesar să aibă o ”legitimitate democratică”.
Proiectul de lege urma să fie supus aprobării Parlamentului.
În acest regat scandinav - populaţia nu este izolată -, ca în alte ţări europene, în vederea unei opriri a epidemiei.
Sweden has taken a very different — and controversial — approach to tackling the #coronavirus pandemic. pic.twitter.com/FPi2volNQz
— DW News (@dwnews) April 6, 2020
Guvernul îndeamnă fiecare locuitor ”să-şi asume responsabilitatea” şi să urmeze recomandările autorităţilor sanitare.
Între măsurile cele mai stricte de până în prezent se află o interzicere a adunărilor de peste 50 de persoane şi a vizitelor în aziluri de bătrâni.
Felul în care regatul gestionează criza sanitară - mai puţin constrângător ca în alte ţări europene - ridică întrebări critice atât la nivel naţional, cât şi internaţional, însă Guvernul respinge o pasivitate.
”Nu, nu ne facem că nu s-ar întâmpla nimic în Suedia”, s-a apărat ministrul Sănătăţii Lena Hallengren în cadrul unei reuniuni cu presa internaţională joi, la Stockholm.
Această ţară cu 10,3 milioane de locuitori a depăşit luni pragul de 7.000 de cazuri confirmate şi 477 de morţi - o rată a mortalităţii mult mai mare decât a vecinilor săi nordici.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...