Guvernul sârb a reunţat joi la reimpunerea izolării în weekend la Belgrad, în lupta împotriva unei accelerări a epidemiei covid-19, în urma manifestaţiilor violente împotriva acestui plan, relatează Reuters.
Un grup de experţi însărcinat cu gestionarea crizei recomandă, în schimb, să se interzică adunările de peste zece persoane şi să se reducă programul restaurantelor şi cafenelelor care nu au spaţii în aer liber.
”Izolarea ar fi fost eficientă (...), însă am ales această măsură provizorie”, a declarat presei, la finalul unei reuni a grupului de experţi, premierul Ana Brnabic.
Marţi şi miercuri, ciocniri au avut loc între poliţie şi mii de manifestanţi adunaţi în faţa sediului Parlamentului, la Belgrad, care au cerut plecarea de la putere a preşedintelui Alksandăr Vucici şi au respins reimpunerea izolării.
Priest trying to save people from police brutality. Massive protests in Belgrade, Serbia 07/07/20 #protests #belgrade #serbia pic.twitter.com/rhKGQTuf6M
— Životni Izbor (@ZIzbor) July 8, 2020
Serbia, o ţară cu şapte milioane de locuitori, a înregistrat 17.076 de contaminări cu noul coronavirus şi 357 de morţi din cauza covid-19.
”HULIGANI CRIMINALI”
Pe de altă parte, preşedintele sârb a denunţat ”huligani criminali”, relatează AFP
”V-am promis că vom apăra pacea şi stabilitatea, în pofida atacurilor violente ale huliganilor criminali care ne şochează pe toţi”, a declarat Aleksandăr Vucici la bordul avionului, către Paris, la o întâlnire cu omologul său francez Emmanuel Macron.
”Vom câştiga”, a dat el asigurări.
Manifestanţi furioşi din cauza modului în care autorităţile gestionează criza sanitară au atacat miercuri poliţia în capitala sârbă, unde ciocnirile s-au soldat cu zece răniţi în rândul forţelor de ordine.
Ministrul de Interne Nebojsa Stefanovic a denunţat în noaptea de miercuri spre joi o ”violenţă în stare pură”, precizând că unul dintre agenţi prezenta fracturi la ambele picioare.
Surse medicale, citate de postul N1 au evocat 19 poliţişti şi 17 manifestanţi răniţi.
Protesters and police clash in Serbia’s capital over an attempt to reimpose #coronavirus lockdown after a spike in cases. pic.twitter.com/MBNRsSXflT
— Al Jazeera English (@AJEnglish) July 9, 2020
Manifestanţi s-au adunat miercuri în faţa sediului Parlamentului în semn de protest faţă de anunţul preşedintelui, marţi, al reintroducerii în izolare, printr-o interdicţie de circulaţie totală în weekend, în lupta împotriva unei accelerări a epidemiei.
IEŞIRE DIN IZOLARE PREA RAPIDĂ
După primele manifestaţii, marţi seara, preşedintele sârb a dat înapoi şi a declarat că decizia finală revine Guvernului, fără să potolească spiritele.
Nemulţumirea a cuprins miercuri şi alte oraşe din Sebia - Novi Sad (nord), Nis (sud) şi Kragujevac (centru) - unde sedii ale Partidului Sârb al Progresului (SNS) al lui Vucici au fost vandalizate.
Presa locală scrie că poliţia a fost nevoită să tragă gaze lacromogene pentru a dispersa protestatarii.
Manifestanţii le reproşează autorităţilor faptul că au favorizat un al doilea val al epidemiei prin ridicarea rapidă a izolării cu scopul de a organiza alegeri la 21 iunie, în care SNS a obţinut o victorie largă.
Manifestaţiile de miercuri seara, la fel ca cele de marţi au degenerat. Imagini difuzate pe reţele de socializare surprind cel puţin zece poliţişti antirevoltă care lovesc în mod violent un tânăr aflat la pământ.
MIZĂ INTERNAŢIONALĂ
Agenţia sârbă de ştiri Beta a anunţat că unul dintre jurnaliştii săi a fost snopit în bătaie de poliţie, în pofida faptului că s-a identificat ca jurnalist.
Vucici a denunţat, la rândul său, ”cea mai brutală violenţă politică din ultimii ani”, care ”dăunează imaginii de marcă a Serbiei” în contextul în care urmează să se reia negocieri cu privire la o normalizare a relaţiilor cu Kosovo, fosta sa provincie majoritar albaneză care şi-a proclamat independenţa în 2008.
Preşedintele sârb efectuează o vizită la Paris, unde este primit de către Emmanuel Macron înaintea unui summit prin videoconferinţă, vineri, cu premierul kosovar Avdullah Hoti, preşedintele francez şi cancelarul german Angela Merkel.
Obiectivul acestor întâlniri este o ”relansare a dialogului” între Belgrad şi Priştina.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...