Guvernul britanic a respins sâmbătă oficial petiţia semnată de peste patru milioane de persoane pentru organizarea unui al doilea referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE, relatează AFP.
Cabinetul a explicat că Guvernul nu a fixat o rată minimă de participare atunci când Parlamentul a aprobat legea pentru organizarea consultării populare.
Mai mult, premierul David Cameron a spus clar în legislativ, pe 27 iunie, că referendumul a fost “unul dintre cele mai ample exerciţii democratice din istoria Marii Britanii”, în condiţiile în care peste 33 de milioane de oameni au votat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Premierul şi Guvernul au spus clar că acesta a fost un vot unic într-o generaţie şi, după cum a spus prim-ministrul, decizia trebuie respectată”, a explicat Ministerul britanic de Externe, în numele Guvernului.
“Acum trebuie să ne pregătim pentru procesul de ieşire din UE, iar Guvernul este decis să asigure cel mai bun rezultat posibil pentru poporul britanic în urma negocierilor”, se adaugă în răspunsul oficial.
„Noi, subsemnaţii, îi cerem Guvernului Maiestăţii Sale, să implementeze o regulă potrivit căreia, dacă votul pentru rămânerea sau ieşirea din (UE – n.r.) este sub 60%, la o rată de participare de sub 75%, atunci ar trebui să existe un nou referendum”, scrie în textul petiţiei.
Aproape 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea din UE, iar circa 48% au votat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată rezultatele finale anunţate după încheierea numărătorii sufragiilor.
Rata de participare a fost de 72%.
Când o petiţie de pe site-ul Parlamentului strânge peste 100.000 de semnături, Comisia pentru Petiţii o analizează în vederea unei dezbateri parlamentare.
Între 2.000 şi 6.000 de oameni urmează să ia parte sâmbătă la picnicul anti-Brexit More in Common (Mai mult în comun). Participanţii se vor strânge în Green Park, aflat lângă Buckingham Palace, reşedinţa oficială a reginei Elizabeth a II-a.
Un miting a avut loc la Londra pe 3 iulie, când peste 40.000 de oameni au protestat în capitala britanică pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de premierul demisionar David Cameron, pentru că a organizat referendumul. Ei au fluturat drapele europene şi au scandat: “Te iubim UE”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...