Guvernele din Franţa şi Germania au duminică o şedinţă comună la Paris şi sărbătoresc 60 de ani de la Tratatul de la Elysee, care a pus bazele relaţiilor dintre cele două capitale, în contextul în care cele două puteri europene încearcă să depăşească divergenţele de opinii cu privire la modul în care ar trebui să procedeze lumea occidentală cu războiul lui Putin din Ucraina, relatează presa internaţională.
Întregul cabinet german s-a deplasat în capitala franceză pentru a discuta despre securitate, energie şi alte provocări ale Europei.
De asemenea, sunt programate şl ceremonii solemne pentru a marca 60 de ani de la Tratatul de la Elysee, semnat de Charles de Gaulle şi cancelarul vest-german Konrad Adenauer la 22 ianuarie 1963.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
300 de parlamentari din ambele ţări se reunesc la Universitatea Sorbona pentru a marca acest moment istoric ce a pecetluit o relaţie de durată între foştii inamici din timpul războiului mondial şi a pus bazele Uniunii Europene de astăzi.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz vor avea două runde de discuţii la Palatul Elysee, concentrându-se mai întâi asupra politicii energetice şi economice, iar apoi asupra apărării, scrie Associated Press.
O prioritate majoră este elaborarea răspunsului Europei la subvenţiile acordate producătorilor de automobile electrice şi altor companii din SUA în cadrul Legii privind reducerea inflaţiei a administraţiei Biden, potrivit unor oficiali de rang înalt francezi şi germani.
Întâlnirea de duminică este prima astfel de reuniune guvernamentală comună din 2019. Ea fusese programată iniţial pentru luna octombrie, dar a fost amânată în mod repetat.
În ceea ce priveşte apărarea, este de aşteptat ca cei doi vecini să discute despre ajutorul militar acordat Ucrainei. Ambele ţări au contribuit cu un armament semnificativ, dar Ucraina cere tancuri şi arme mai puternice pe măsură ce războiul din Rusia se prelungeşte.
Pe de altă parte, războiul a scos la iveală diferenţele de strategie dintre cele două ţări, în special în cadrul discuţiilor europene privind modul de abordare a crizei energetice şi a inflaţiei, precum şi în ceea ce priveşte viitoarele investiţii militare.
Berlinul va continua să sprijine Kievul, a declarat duminică, la Paris, cancelarul german Olaf Scholz, în condiţiile în care aliaţii Ucrainei se străduiesc să ajungă la un acord în privinţa livrării tancurilor Leopard 2 de fabricaţie germană.
"Vom continua să sprijinim Ucraina cât timp va fi necesar. Împreună, ca europeni, pentru a apăra proiectul nostru european de pace", a declarat Olaf Scholz, citat de Reuters.
"Imperialismul lui Putin nu va învinge", a mai afirmat cancelarul Scholz la Sorbona. El a vorbit despre "proiectul european de pace, la cumpăna dintre timpuri" şi a dat asigurări că "prietenia germano-franceză are o bază sigură".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.