Confruntări armate au avut loc între forţele de securitate din Guineea Ecuatorială şi ”mercenari” miercuri, în apropiere de frontierele cu Camerunul şi Gabonul, imediat după ce Malabo a anunţat că a dejucat o ”lovitură de stat” la sfârşitul lui decembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Forţele de securitate ale Guineei Ecuatoriale au ucis prin împuşcare un mercenar în confruntări. În urma tirurilor, (mercenarii) s-au dspersat în pădurile de la frontiera Guineei Ecuatoriale”, a transmis TVGE, televiziunea de stat din Guineea Ecuatorială, fără să ofere alte detalii.

Numărul ”mercenarilor” prezenţi în pădurea din jurul oraşului Ebibeyin, la întâlnirea frontierelor dintre Gabon, Camerun şi Guineea Ecuatorială nu a fost precizat şi nici de unde veneau.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ministrul Securităţii Nicolas Obama Nchama a anunţat anterior, într-un comunicat citit la radioul de stat, că o ”lovitură de stat” a fost dejucată.

Potrivit acestuia, un grup de mercenari străini - din Ciad, Sudan şi Republica Centrafricană - aflaţi în solda unor partide din opoziţia radicală, au vrut, pe 24 decembrie, ”să-l atace pe şeful statului care se afla în palatul prezidenţial de la Koete Mongomo pentru a petrece sărbătorile de sfârşit de an”.

Teodoro Obiang Nguema, în vârstă de 75 de ani, decanul şefilor de stat africani prin longevitatea sa la putere, care conduce această ţară petrolieră din Africa Centrală cu o mână de fier - de când a preluat puterea, în 1979, printr-o lovitură de stat -, a fost reales în aprilie 2016 cu peste 90% din sufragii.

Primele informaţii au fost dezvăluite săptămâna trecută, odată cu arestarea de către poliţia cameruneză a unui număr de aproximativ 30 de bărbaţi înarmaţi, pe 27 decembrie, la fontiera cu Guineea Ecuatorială, nu departe de locul unde au avut loc miercuri confruntări, potrivit unor surse cameruneze şi diplomatice din Guineea Ecuatorială.

Ambasadorul Guineei Ecuatoriale în Ciad Enrique Nsue Anguesom, aflat în călătorie la Ebibeyin cu ocazia sărbătorilor de sfârşit de an, a fost arestat pe 30 decembrie ”din motive (legate) de anchetă cu privire la bărbaţii arestaţi”, au declarat miercuri, sub protecţia anonimatului, un văr de-al său şi un poliţist de rang înalt .

Ambasada Franţei în Guineea Ecuatorială a anunţat pe site că patrule militare şi de poliţie au fost ”consolidate” în capitală, Malabo, de la 30 decembrie.

Guineea Ecuatorială şi-a închis frontiera la Ebibeyin şi a trimis întăriri militare la faţa locului, a aflat duminică AFP de la surse locale.

Nici arestarea lui Nsue Anguesom şi nici închiderea frontierelor la Ebibeyin sau trimiterea de întăriri nu au fost confirmate de autorităţile din Guineea Ecuatorială, o ţară cu o istorie agitată de multiple lovituri de stat sau tentative de lovituri de stat de la independenţă, în 1968, încoace.

”ZECI DE ARESTĂRI”

Principalul partid de opoziţie din Guineea Ecuatorială, Cetăţeni pentru Inovaţie (CI), a respins miercuri orice implicare în presupusele tulburări în această fostă colonie spaniolă cu 1,2 milioane de locuitori, dintre care o mare parte trăiesc în sărăcie.

”Nu ştiu ce vor inventa, montajul pe care vor să-l facă” în urma acestei ”poveşti cu lovitura de stat”, şi-a exprimat îngrijorarea Nse Obiang, liderul CI, contactat telefonic miercuri de AFP.

Puterea a afirmat că ”lovitura de stat” a fost orchestrată de ”activişti din anumite partide din opoziţia radicală cu susţinerea anumitor puteri” străine, fără să ofere alte detalii.

După alegerile generale de la 12 noiembrie, în care puterea a obţinut 99 din cele 100 de mandate în Parlament, CI - care dispune de un mandat - denunţă ”zeci” de arestări în rândul activiştilor săi, în capitalele politică Malabo şi economică Bata.

”Problema să fie că suntem un partid de opoziţie serios care nu vrea să facă jocul regimului?”, s-a întrebat Nse Obiang, afirmând că sediul partidului său - în care s-au regrupat activişti - este ”asediat” de la 29 decembrie.

Preşedintele Obiang a denunţat sâmbătă un ”război” care se pregăteşte împotriva sa, ”pentru că ei spun că am stat prea mult timp la putere”. El a rămas vag cu privire la presupuşii instigatori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.