Şaisprezece tineri, inclusiv Greta Thunberg, au anunţat luni o nouă ofensivă - pe teren juridic de acestă dată, în afară de manifestaţii şi îndemnuri la acţiune împotriva modificărilor climatice la ONU - prin care denunţă inacţiunea unor lideri drept un atentat la adresa Convenţiei ONU privind drepturile copilului, relatează AFP.
În pofida faptului că liderii lumii au semnat în urmă cu 30 de ani această convenţie, prin care se angajau să protejeze sănătatea şi drepturile copiilor, ”ei nu şi-au respectat angajamentele”, a declarat suedeza în marja summitului ONU pe tema luptei împotriva modificărilor climatice, la care a denunţat lipsa de acţiune a liderilor faţă de urgenţa luptei împotriva încălzirii globale.
Aproape toate ţările - cu excepţia Statelor Unite - au ratificat această convenţie, menită să protejeze sănătatea şi drepturile copiilor, însă ”fiecare dintre noi ne-am văzut drepturile încălcate şi negate. Viitorul nostru este pe cale să fie distrus”, a subliniat Alexandria Villasenor, supranumită uneori Greta Thunberg americană.
FRANŢA, GERMANIA, ARGENTINA, BRAZILIA ŞI TURCIA, VIZATE
Această plângere, depusă de 16 tineri cu vârste cuprinse între opt şi 17 ani, provenind din 12 ţări, cu ajutorul cabinetului internaţional de avocatură Hausfeld şi susţinerea UNICEF, vizează cinci ţări poluatoare - Franţa, Germania, Argentina, Brazilia şi Turcia.
Ea se înscrie în cadrul unui ”protocol opţional” mai puţin cunoscut al convenţiei, care autorizează din 2014 copiii să depună plângere la Comitetul ONU al Drepturilor Copilului, în cazul în care ei consideră că le sunt încălcate drepturile. Comitetul este obligat să ancheteze presupusele încălcări, iar apoi să facă recomandări statelor vizate pentru ca acestea să le pună capăt.
Recomandările Comitetului nu au caracter constrângător, însă cele 44 de ţări care au ratificat protocolul se angajează, în principiu, să le respecte, a precizat Michael Hausfeld, care speră să se prezinte recomandări în următoarele 12 luni.
Cele cinci ţări vizate în plângere fac parte dintre aceste 44 de state, care se numără printre cei mai mari poluatori de pe planetă şi care sunt influente în clubul ţărilor bogate G20. Din acest motiv, ele au fost mai criticate decât Statele Unite, China sau India - cei mai mari poluatori din lume -, care nu au ratificat acest protocol.
Vechi ţări industrializate ca Franţa şi Germania se fac vinovate de o largă parte istorică a emisiilor poluante, în pofida faptului că în prezent ele nu sunt cei mai mari poluatori cu gaze cu efet de seră, a subliniat cabinetul Hausfeld.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...